Laven aan de Joodse Bron

 Registratie gesloten
 
0
Categorie
Activiteiten Vorming & Verdieping
Datum
2018-04-04 20:00
Locatie
Dwarswyk 350
9202 CA Drachten, Netherlands

Laven aan de Joodse bron
- Leerhuis over scheppingsverhalen
- Hoe wordt het joodse gezin geleefd

Leerhuis over de Scheppingsverhalen
Hoofdstuk 2 Beeld en gelijkenis

Vraag 1
a.Lees Gen 1, 26-30 hardop
b.In vers 26 wordt gezegd dat de mens geschapen werd naar het beeld en gelijkenis van God. Schrijf op wat dat volgens u betekent. Gebruik hiervoor hoogstens twee zinnen. Het hoeven geen fraaie volzinnen te zijn.
Vraag 2
Lees elkaar in uw groepje voor wat u bij vraag 1 hebt opgeschreven.
NB 1 U mag elkaar om verduidelijking vragen, maar ga niet met elkaar in discussie.
NB 2 Besteed aan deze vraag niet meer dan tien minuten

Bovenstaand is een klein stukje uit het Lev-cahier over de Scheppingsverhalen. Dit cahier gaan we gebruiken in het leerhuis dat start in januari. Het bestaat voor een groot deel uit vragen bij Bijbelteksten (verschillende vertalingen) en teksten uit de joodse traditie (Talmoed, midrasj, middeleeuwse- en moderne joodse commentaren). Alle in een Nederlandse vertaling. Er is geen speciale voorkennis nodig. Het studiemateriaal helpt ons de Bijbelteksten te doorgronden op wat er feitelijk staat en wat de betekenis ervan kan zijn.

In het leerhuis gaan we vooral samen leren, lernen. Door te luisteren naar elkaars vragen, belevingen en interpretaties, kom je verder dan wanneer je in je eentje aan de slag gaat. Dus niet de discussie: “ik vind dit en ik vind dat”, maar: “als ik dit lees geeft dat ook meer inzicht of kun je het ook zo lezen?” Ook het gebruik van meerdere Bijbelvertalingen geeft veel zicht op de teksten.

Van uit de stichting LEV krijgen wij op de eerste, de derde en de laatste avond ondersteuning van ds. J. (Johannes) van der Meer, doopsgezind predikant in Akkrum.

Inhoud
Het cahier bestaat uit vier hoofdstukken:
Hoofdstuk 1, § 1 gaat over “en God zag dat het goed was”. In § 2 staan de namen waarmee God in deze scheppingsverhalen genoemd wordt, centraal.
Hoofdstuk 2 besteedt aandacht aan de betekenis van de woorden “God schiep de mens naar zijn beeld en zijn gelijkenis”.
Hoofdstuk 3. Hier kijken we eerst, § 1, naar de zegen die de mens in Genesis 1, 28 krijgt. En staan daarna in § 2 stil bij de opdracht aan de mens om “de bodem te bewerken en bewaren”. 
Hoofdstuk 4. We bestuderen Genesis 2, vers 18. We gaan in § 1 nader in op de vraag waarom het alleen-zijn van de mens niet goed is. In § 2 onderzoeken we de betekenis van Genesis 2, 18b: “Ik maak hem een helper als tegenover hem”.

Invulling
Aantal personen:maximaal 15 (bij een grotere opgave wordt de groep gesplitst)
Data:  zeven woensdagavonden:    24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april 2018.
Tijd:  20.00 uur – 22.00 uur
Plaats:  Menorah, Dwarswijk 350
Kosten:We vragen een eigen-bijdrage van € 10,00.
Mocht deze eigen bijdrage u voor problemen stellen, neem dan contact op met
ondergetekende; we komen er samen zeker uit.
Opgave:voor 15 december 2017. 
Contactpersoon:Jan van der Leij, T: (0512) 84 39 44 of T: (06) 866 918 97, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
/samenroeper: 

Hoe wordt het Joodse gezin geleefd?
Een vreemde titel zult u zeggen. We lezen over Joden. We zien ze soms op tv en vinden hen soms vreemd of juist “te gewoon”. We gaan misschien wel naar een leerhuis om op Joodse wijze te "lernen". Maar wat  betekent Joods-zijn en hoe werkt dat uit in het dagelijks leven? Dat kun je alleen maar te weten komen als iemand je daarover vertelt van uit zijn of haar dagelijkse praktijk. Over de synagoge en haar diensten, de feestdagen, studie en gebed praktisch handelen. Dat zijn weetjes. Maar, waarom zou je je houden aan zoveel geboden en wat betekenen ze als je het hebt over de heiliging van het leven?

In geen ander geloof staat het gezin zo centraal als in het Joodse. Niet in de synagoge maar juist thuis worden belangrijke rituelen uitgevoerd. Daar wordt de Sjabbat gevierd. Daar wordt aan de kinderen geleerd wat het tekent om Joods te zijn.  Het is de vrouw die in het huisgezin een bepalende rol speelt. We willen dan ook haar aan het woord laten komen.

Voorjaar 2018 organiseren we dan een bijeenkomst in de Menorah met als titel "Hoe wordt het Joodse gezin geleefd"

 
 

Alle datums

  • 2018-03-21 20:00
  • 2018-04-04 20:00
  • 2018-04-18 20:00

Powered by iCagenda

Activiteiten Vorming & Verdieping

ma di wo do vr za zo
1
2
5
6
7
12
13
14
15
16
19
20
22
23
26
27
28
30
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com