Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers
Aan het einde van het jaar maken wij de balans op. In januari hadden wij een wisselende kern van 15 asielzoekers, die wij ondersteunden. Nu staan er inmiddels 25 namen op onze lijst. De meeste van hen zijn mannen tussen 18 en 40 jaar. Daarnaast  zijn er ook een aantal families. Al deze mensen krijgen geen enkele bijstand van de overheid meer. Zij zouden eigenlijk terug moeten keren naar hun land van herkomst. Echter, daartoe zien zij nu juist geen mogelijkheid vanwege de situatie daar. Zij vechten hun afwijzing door de IND aan.

Wij proberen mensen op verschillende manieren te helpen, onder andere met een maandelijks leefgeld van €50.- voor alleenstaanden en € 100.- voor gezinnen. Dat wordt door de mensen ook gewaardeerd, al blijft het natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Het grote probleem voor velen is, dat zij geen (vast) onderdak hebben. Dat kunnen wij hen helaas niet beiden. Tot nu toe springt de gemeente Smallingerland voor tien mensen in dit gat. Meer rek zit er niet in.

Wij hebben alle reden om ons “kleine” werk in het komende jaar voort te zetten.
Uw hulp en uw gebed hebben deze mensen daarvoor wel nodig.
U kunt bijdragen op IBAN NL61 INGB 0007 4639 45 ten name van Interkerkelijke Werkgroep AZC.

U allen gezegende kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar toewensend namens de Interkerkelijke Werkgroep,

Harm Klein Ikkink

Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers
In de stad Groningen krijgen veel uitgeprocedeerde asielzoekers noodopvang vanuit de gemeente in samenwerking met de stichting INLIA. Dat gebeurt in een hotel en op een boot. INLIA is een stichting, die ook landelijk werkt en kerken en plaatselijke hulpgroepen adviseert bij de hulp aan asielzoekers.

Vanuit Drachten kijkt onze groep met jaloersheid naar Groningen. Hadden wij ook maar een soortgelijke opvanglocatie in Friesland. De opvang in Groningen is alleen voor asielzoekers in stad en provincie Groningen bedoeld. Deze gemeente betaalt daarvoor. Mensen, die bij ons aankloppen en meestal uit het AZC Drachten komen, worden door Groningen niet opgenomen, als wij dat vragen. Friesland zou hun opvang moeten bieden, zeggen zij dan terecht.

Nu heeft de gemeente Smallingerland een beperkte noodopvang in de vorm van twee gezinswoningen. Dat is echter lang niet genoeg. Maar in ieder geval doet onze gemeente iets.

Op het ogenblik probeert een provinciale actiegroep bij de gemeente Leeuwarden gedaan te krijgen, dat die een zogenaamde bbb-opvang realiseert. Dat wil zeggen, dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Friesland op zijn minst bed, bad en brood krijgen en zo een eigen plek hebben om te eten en te slapen. Als centrumgemeente is onze hoofdstad als eerste aangewezen voor het inrichten van een dergelijke noodopvang. Ook kerken daar maken deel uit van deze groep.

Helaas is de gemeente Leeuwarden tot nu toe hiertoe niet te bewegen. Mij dunkt, als je uitgeroepen bent tot culturele hoofdstad in 2018, hoort daar ook bij, dat jij op sociaal gebied laat zien wat je waard bent. Anders ben ik daar niet van onder de indruk.

Voor ons, die zo vaak ‘nee’ moeten verkopen aan mensen die rondzwerven en om onderdak vragen, zou dit een grote opluchting zijn. Dan kunnen wij mensen tenminste naar deze basale opvang doorverwijzen.

Nog even dit: er komt een jong echtpaar bij ons, dat in een voor hen veel te duur huisje op een vakantiepark woont. Als u toevallig een woonplek weet tegen een niet al te hoge prijs, neem dan contact met mij op, T: (06) 308 270 72 of T: (0512) 52 12 84.

Als u ons financieel wilt steunen is uw gift welkom op NL61 INGB 0007 4639 45 van Interkerkelijke Werkgroep AZC Drachten. Met een bedrag van € 50.- per persoon per maand kunnen wij dan onze mensen blijvend blij maken.

Harm Klein Ikkink

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com