Een SUPERzaterdag met wandelen en fietsen.
Dat was de reactie van vele gemeenteleden uit alle windstreken van de PGDrachten die zaterdag 28 augustus mee hebben gedaan aan de fietstocht in de omgeving- en de puzzel-wandeltocht door Drachten.
Het was een heel gezellige drukte bij de inschrijving, Een kleine 70 mensen meldden zich bij de Zuiderkerk. De fietsers waren in de meerderheid, zodanig dat men in twee groepen moest vertrekken.

De fietstocht was uitgezet door Willem Wilstra en op zijn aanwijzingen werd koers gezet (om in zijn jargon te spreken) naar het Buitenstvallaat, waar hij vertelde over de oorsprong van de economie van Drachten, de waterwegen voor de turfwinning. Daarna ging het naar het haventje bij Smalle Ee. Daar werd een pauze ingelast, waarin Willem allerlei wetenswaardigheden vertelde over het klooster dat daar ooit gestaan heeft en de historie daarvan. Jan en Thea Fillekes waren vooruitgereden met de auto, volgeladen met flesjes water tegen de dorst en een gezonde versnapering; een sappige appel, nieuwe oogst!
De wandelaars maakten intussen een rondje door Drachten, waarbij 25 vragen moesten worden beantwoord; het leek wel een aflevering van ‘De Slimste Mens’. En slim waren ze, deze mensen; bijna iedereen had alle vragen goed, zodat er geloot moest worden om de prijs. Henk en Ineke Bijl waren de gelukkigen.
Na terugkomst stond de koffie klaar. Een euro per bakje, alles voor de Zuiderkerk. Met daarbij een heerlijk stuk Noorse koek, door Annie van Heeringen vers gebakken. Akke Oppewal stond intussen als een volleerde markt-koopvrouw haar potjes jam aan de man/vrouw te brengen
In de kerkzaal werd een diavoorstelling over de verbouwing van de kerkzaal gedraaid, die van commentaar werd voorzien door Cor Staal.
Iedereen was het erover eens: dit was een topmiddag; “Wat fijn dat we elkaar weer eens konden ontmoeten en gewoon samen iets leuks konden ondernemen”, werd door velen gezegd.
De opbrengst van deze middag was bijna € 700,-. Fantastisch!
Dit was de eerste activiteit in het kader van de fondsenwerving voor de verbouwing van de kerkzaal.
En er volgen er meer: zie de aankondiging hieronder:

ZATERDAGMIDDAG 11 SEPTEMBER OM 14.30 UUR is er in de Zuiderkerk voor alle gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Drachten
EEN HEERLIJKE HIGH-TEA MET EEN GEZELLIGE BINGO

u kunt genieten van heerlijke kopjes thee en smullen van allerlei heerlijkheden! Voor deze activiteit is er geen vaste entreeprijs, maar er staat een ton, waarin u een vrije bijdrage mag doen. En die komt natuurlijk weer ten goede aan de verbouwing van de kerkzaal, want daar gaat het – naast de gezelligheid - natuurlijk ook om! Maar…. wat ook erg belangrijk is: dat we verbondenheid met elkaar voelen en elkaar leren kennen als gemeenteleden van één Protestantse Gemeente Drachten.
Opgave voor de high tea kan via E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via T: (06) 250 850 98 of E: (06) 176 063 58 of E: (06) 110 584 11

ZELFGEMAAKTE JAM en PLINTEN MET EEN TEKST
De fietsers en wandelaars hebben al kunnen proeven hoe lekker de jam van Akke Oppewal smaakt. Compliment, Akke! Komt u in de Zuiderkerk, dan kunt u ook een potje aanschaffen of een bestelling plaatsen. U mag ook een mailtje sturen naar bovengenoemd email-adres
Ds. Peter Smilde heeft teksten geschreven op stukjes gesloopte plint uit de Zuiderkerk. Een mooi aandenken! Ze liggen op de tafel in de hal, u mag er eentje meenemen en een gift doen in het potje dat erbij staat.

BOEKEN GEVRAAGD
Soms is het tijd om eens even schoon schip te maken en flink op te ruimen. Misschien heeft u ook wel een stapeltje boeken over, waarvan u denkt: “Tja, wat moet ik daar nu mee?” Geen nood! Hier is de oplossing: Op 25 september willen we een boekenmarkt houden in de Zuiderkerk. U kunt dus ook de boeken die u kwijt wilt naar de Zuiderkerk brengen. Als we een mooie voorraad hebben, hopen we die deze dan te verkopen ten bate van de verbouwing van de kerkzaal.
En verder hebben wij voor vrijdagavond 15 oktober alweer een andere, leuke activiteit in gedachten. Hierbij gaat het om kennis, spanning en …. een mooie prijs!
Via de nieuwsbrieven, Geandewei en Facebook houden we u van alle acties op de hoogte!
Hartelijke groeten,
Marieke van Heeringen
Karla Marinus
Coby de Vries