PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Als de buitenkant van de Grote Kerk te Drachten of de foto’s op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten u op het idee brengen om eens rond te komen kijken in deze fraai gerestaureerde kerk, dan kan dat.

Natuurlijk allereerst tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen 10.30 uur, maar ook tijdens Open Kerk op zaterdagmiddagen in het seizoen. Deze mogelijkheden vind u in ons kerkblad Geandewei of op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten/Grote Kerk.

De koster van deze kerk kan u ook op aanvraag een rondleiding van bijna een uur in en rond de kerk aanbieden en dat uitbreiden met diverse mogelijkheden om het feestelijker te maken. Wellicht een idee voor een uitje of onderbreking van visite.

De rondleider vertelt u graag over de geschiedenis van de in 1743 geopende kerk met de vele (kunst)schatten. Zoals de raadselachtige middeleeuwse altaarsteen uit de vorige kerk, de kunstig gesneden herenbanken van Kooystra, de prachtige ramen van de gebroeders Staak en natuurlijk het fraaie Hillebrandorgel. Maar er is veel meer te zien en te vertellen, zo was de kerk zelfs lange tijd onderduikersadres in de oorlog.   

U kunt uw aanvraag doen bij mevrouw Alie Hemrica-Veenstra, koster van de Grote Kerk (telefoon 06 83965397 of een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(bij geen gehoor: tel. 0512 517021, secretaris van de Werkgroep Grote Kerk F. Wijngaarden).

 

Op zondag 14 april willen we graag weer een muziekmiddag organiseren in de Zuiderkerk. Dat houdt in: een gezellige, ongedwongen middag waarin van alles op muziekgebied aan de orde kan komen. Bijvoorbeeld:

 • Iets spelen of zingen, alleen of met een groepje
 • Zijn er jonge talenten onder ons die ook mee willen doen?
 • Een mooi verhaal van een gebeurtenis in het leven vertellen waar muziek een rol in speelde en dan die muziek samen beluisteren
 • Een verzoeknummer opgeven dat afgespeeld kan worden om samen van te genieten.
 • En natuurlijk samen zingen; een beetje oefenen en er dan iets moois van maken
 • Er alleen zijn om te luisteren en voor de ontmoeting met elkaar
 • Kortom: bezig zijn met muziek; klassiek, modern, religieus of niet: alles kan!

Muziek hangt samen met gevoelens en emoties, en dat ondergaat iedereen. Zullen we dat eens samen beleven? De middag begint om 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur. Graag horen we of u ervoor voelt om zo een middag mee te maken. U kunt dat doorgeven (of u alvast opgeven) aan: E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u bellen met T. 06-11 058 411 / 06-25 085 098

Hartelijke groeten,
Namens de Activiteitencommissie Zuiderkerk ‘Plezier en Vertier,
Coby de Vries

Op vrijdagavond 19 april 2024 is er vanaf 20.00 uur voor alle gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Drachten weer een

GEZELLIGE AVOND IN DE ZUIDERKERK

Een avond voor ontmoeting, een praatje met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje; plezier en spanning bij het Rad van Avontuur.

Bovendien speelt en zingt het duo ‘Your mum should know’ radiohits van nu en songs uit je moeders jeugd.

Kortom: een avond vol gezelligheid!!

Bij binnenkomst is er voor iedereen een kopje koffie of thee met ‘iets er bij’. Meer consumpties zijn voor eigen rekening.

En het is natuurlijk handig om wat losse euro’s mee te nemen voor het Rad van Avontuur, want er zijn mooie prijzen te winnen!

Deze avond kunt u zó binnenlopen, maar het is handig als u zich van tevoren even opgeeft. Dat kan via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

of bel: T: (06) 110 584 11 / (06) 250 850 98

Namens de activiteitencommissie ‘Plezier en Vertier’,
Coby de Vries

 

We hebben al weer mooie wandelingen gehad dit jaar met práchtig wandelweer en met fijne gesprekken onderweg. Wandelt u ook eens mee?

De volgende wandelingen zijn gepland op:

 • Woensdag 6 maart, dan starten we bij de Zuiderkerk
 • Woensdag 3 april starten we bij de Fonteinkerk
 • Woensdag 1 mei starten we bij de Hoeksteen
 • Woensdag 5 juni starten we bij De Oase

De inloop is vanaf 09.30 uur, dan staat de koffie en thee weer klaar. Om 10.00 uur starten we met de wandeling, die ongeveer een uur duurt. Iedereen is welkom om mee te wandelen, opgave is niet nodig en neem gerust iemand mee die ook van wandelen houdt.

Voor vragen of informatie:
Alie Wedman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 06-2913 6171

Vindt u het leuk om andere mensen te ontmoeten?

Dan bent u van harte welkom bij de verschillende locaties van de Protestantse Kerk in Drachten. U hoeft geen lid van een kerk te zijn om eens binnen te lopen.

Zaterdag

Vanaf 14.00 uur staat de keet van “Bakkie in de Buurt” om en om in de wijken De Wiken en De Trisken. Kom eens langs bij de – niet te missen – gele keet: gezellig een praatje maken, koffie en thee staan klaar! Info bij Jan van der Leij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., (06) 866 918 97.

Van 14.00-17.00 uur schenken gastvrouwen en gastheren koffie en aandacht in het Inloophuis ’t Centrum (achterzaal van de Grote Kerk, Zuidkade 19), om even op verhaal te komen. Twee keer per maand wordt daar ook een warme maaltijd geserveerd. Elke laatste zaterdag van de maand is er om 17.00 uur een kort Middaggebed, 15 minuten, in de kerkzaal. Info bij René Klaassen: (06) 11223372.

Er zijn exposities in de periode van Advent (2, 9, 16 en 23 december) en in de 40-dagentijd (17, 24 februari en 2, 9, 16, 23 en 30 maart 2024) in de Grote Kerk van 13.30-17.00 uur. Om 16.00 uur begint een halfuursconcert (beide gratis). Er staat thee en koffie klaar en er is ruimte voor ontmoeting. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag

Open Sociëteit op een zondagmiddag is er voor mensen die het leuk vinden om ergens naar toe te gaan en verbinding met elkaar te zoeken in een inspirerende en betekenisvolle ontmoeting.

Elke derde zondag van de maand (behalve in december en in de zomer) organiseert de Sociëteit mooie, vrijblijvende bijeenkomsten, soms met een literaire invalshoek, soms wat meer cultureel of levensbeschouwelijk of over wat ons zoal in het algemeen bezighoudt. U bent van harte daarvoor uitgenodigd van 14.30-16.30 uur in de achterzaal van de Grote Kerk.

Info: Lies Mulder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag

Elke dinsdagmorgen (van 10.00-12.00 uur) bent u van harte welkom bij de Open Kerk in de Oase (Ringweg 3) voor een praatje, koffie of thee met wat lekkers. Ook kunt u een kaarsje aansteken, even de stilte ervaren in de kerkzaal. Info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een keer per veertien dagen is er op dinsdagmorgen een Stiltemoment in de Zuiderkerk (Burgemeester Wuiteweg 71). Stille inloop tussen 9.15 en 9.30 uur. Tot 10.00 uur luistert u naar een korte bijbeltekst en overdenkt die in stilte met elkaar. Na afloop drinken we samen een kop koffie of thee en kunt u, niets hoeft, delen wat u is opgevallen of bijgebleven. Van harte welkom! Info bij Marianne Romijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Woensdag

Elke eerste woensdag van de maand, van 10.00-12.00 uur is er ‘Open koffie’ in de Hoeksteen, Middelwyk 148. Het is een gezellige grote groep. Van harte welkom!

Elke eerste woensdag van de maand (m.u.v. zomervakantie) bent u welkom om Samen te Wandelen. Inloop om 9.30 uur, dan staat er koffie/thee klaar. Om 10.00 uur begint de wandeling die ongeveer een uur duurt. Info ds.dendikken@pgdrachten.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • 6 december start bij de Arke (Flevo 161).
 • Zie verder in de Agenda onder 'Samen wandelen'

Opgave is niet nodig. En neem gerust iemand mee die ook van wandelen houdt!

Donderdag

Van 10:00-11.30 uur bent u van harte welkom bij de Open Kerk in de Zuiderkerk (Burgemeester Wuiteweg 71) voor een praatje, koffie of. thee met wat lekkers. Ook kunt u een kaarsje aansteken, even de stilte ervaren in de kerkzaal. Info bij Karla Marinus: (06) 17606358.

Van 10.00-11.30 uur is er ook Open Kerk in De Schakel (Klokhuislaan 12). U bent ook daar welkom om andere mensen te ontmoeten. Info bij dhr. E. Pepernoot: (06)16393546.

Vrijdag

Iedere vrijdag, m.u.v. de schoolvakanties, is er een Middaggebed in de Zuiderkerk. De inloop is vanaf 12.00 uur en de liturgie start om 12.15 uur. Het middaggebed duurt een half uur. Voor informatie: sluit aan bij de appgroep ‘Middaggebed’ via deze link.

Jeugd

All4One organiseert activiteiten voor de jeugd. Kijk op https://www.pgdrachten-jeugdwerk.nl/ of laat je gegevens achter via dit formulier, dan nemen wij contact op.

Kerkdiensten op zondag

Elke zondag zijn er natuurlijk ook de kerkdiensten. Die duren ongeveer een uur. Aansluitend bent u ook hier welkom voor ontmoeting en een kopje koffie.

Oase

 • Ringweg 3
 • 9.30 uur

Zuiderkerk

 • Wuiteweg 71
 • 10.00 uur

Grote Kerk

 • Zuidkade 19
 • 10.30 uur

De Schakel

 • Klokhuislaan 12
 • 19.30 uur
 • eens per 14 dagen

In de winterperiode is er een keer per maand een welkomstdienst in de Oase om 19.30 uur, te beginnen op zondag 17 september. Dit is een laagdrempelige dienst met veel zingen.