Amnesty International RSVP Schrijfactie april 2020 Afdeling Drachten

Schrijfactie Taiwan

31 jaar in dodencel na oneerlijk proces
De Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel en kan elk moment worden geëxecuteerd.
Bewijs marteling en gedwongen bekentenis
In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Hij bekende. De rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Bewijs zoals een wapen of vingerafdrukken is nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water. Daarop was te horen hoe Chiou werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Bovendien gaven enkele politieagenten in 2003 toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend.
Van het hooggerechtshof moest Chious rechtszaak maar liefs elf keer opnieuw omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Toch legde de rechter Chiou telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep. Chiou kan zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 mei 2020 naar de president van Taiwan. Roep hem op Chiou Ho-shun gratie te verlenen. Het adres vindt u op de brief.

Goed nieuws
Tijdens het Goed Geld Gala op 4 maart heeft de Nationale Postcode Loterij een cheque ter waarde van 3,6 miljoen euro aan ons overhandigd! Een enorm bedrag, dat voor Amnesty International van grote waarde is. AI ontvangt geen subsidie van de overheid en is voor een groot deel afhankelijk van donaties van supporters. En precies daarom is de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zo belangrijk. Heel veel dank voor deze gulle bijdrage!
Meer info: www.amnestyinternational.nl / nieuws.

Schrijfactie Iran

activiste mishandeld in gevangenis
Met medegevangenen hield de bekende Iraanse mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi een zitprotest. Zij betuigden hun solidariteit met de honderden betogers die tijdens de anti-overheidsprotesten in november 2019 werden gedood.
Mohammadi vertelde dat de gevangenis-directeur van de Evin-gevangenis haar bij zich riep en tegen haar schreeuwde dat ze het protest moest staken. Toen ze weer terug wilde naar haar cel trok een bewaker haar hard terug. Ze hoorde haar schouder kraken en stootte tegen een ruit die brak. Haar hand begon te bloeden. Ze werd vervolgens gestompt, hardhandig een auto ingeduwd en overgebracht naar een andere gevangenis. Ze was erg bezorgd omdat ze bloedverdunners slikt en haar hand tijdens de twee uur durende rit bleef bloeden.
Narges Mohammadi werd in mei 2015 opgepakt omdat ze lid zou zijn van een illegale organisatie en de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Zij is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechten verdedigers en voerde actie tegen de doodstraf in Iran. Ze ontving voor haar werk diverse internationale prijzen. In april 2016 kreeg ze 16 jaar celstraf opgelegd waarvan ze 10 jaar moet uitzitten. Sinds vorig jaar mag ze geen contact meer hebben met haar kinderen, die bij hun vader in het buitenland wonen.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 mei 2020 naar het hoofd van de Iraanse dienst voor justitiële inrichtingen. Roep hem op Narges Mohammadi onmiddellijk vrij te laten en haar in de tussentijd goed te behandelen. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Islamitische Republiek Iran
H. E. Mr. Ali Reza Kazemi Abadi
Duinweg 20
2585 JX Den Haag

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,50. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De brieven vindt u op de website van de Protestantse Gemeente Drachten/ Grote Kerk onder Documenten. https://pgdrachtengrotekerk.nl/documenten.html

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com