Amnesty International
Beste Amnesty-schrijver/schrijfster,

U bent gewend dat hier elke maand twee geselecteerde schrijfdoelen met een toelichting staan, maar in de maand december is gekozen voor een andere aanpak. Write for Rights
Traditiegetrouw doen wij ook als Amnesty-groep Drachten rond de Dag van de Rechten van de Mens (10 december) mee aan de actie Write for Rights. In voorgaande jaren organiseerden wij op verschillende locaties in Drachten, zoals de Openbare Bibliotheek, een schrijfmarathon, waarin wij zoveel mogelijk brieven overschreven en verstuurden naar de autoriteiten in verschillende landen. Het handmatig overschrijven heeft een meerwaarde, omdat men zich meer betrokken voelt bij de persoon voor wie men schrijft.
Dit jaar is het vanwege Corona niet mogelijk om in de Openbare Bibliotheek bij elkaar te komen. Om die reden hebben wij het volgende alternatief bedacht, om de slachtoffers van mensenrechtenschendingen niet de dupe te laten worden van het virus: Wij schrijven mee (in uw geval online) met de Amnesty actie Write for Rights.
U kunt daarbij kiezen of u 1 of meer brieven wilt versturen. Hoe dit in zijn werk gaat ziet u na 20 november, als de brieven online staan.
Neem alvast een kijkje op de website Write for Rights via deze link: https://www.amnesty.nl/write-for-rights
Vanaf 20 november aanstaande staan de brieven online, maar u kunt via deze link alvast bekijken voor wie we schrijven: https://www.amnesty.nl/organiseren/voor-wie-we-schrijven
Overigens zal er, onder voorbehoud van eventueel veranderde coronamaatregelen, op de zaterdagen 5 en 12 december in de Doopsgezinde kerk in Drachten van 11 tot 17 uur wel gelegenheid zijn om met elkaar te schrijven, op Corona-afstand natuurlijk.
We hopen van harte dat u wilt meewerken aan deze actie. We doen het uiteindelijk voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen!
Met vriendelijke groet,
Betty Sietsma

RSVP Schrijfactie januari 2021 Afdeling Drachten
In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.
De brieven van januari vindt u ook onder PG Drachten, Documenten

schrijfactie Bolivia
Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!
Mensenrechtenverdedigers Waldo (foto) en Franco Albarracin uit Bolivia ontvangen doodsbedreigingen. Waldo wordt beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. De autoriteiten doen niets om hen te beschermen en degenen die hen bedreigen gaan vrijuit.
De broers Waldo en Franco Albarracin ontvangen doodsbedreigingen op hun mobiel en via sociale media. In een video wordt Waldo een landverrader genoemd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. Waldo heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten. Maar hij en zijn broer krijgen geen bescherming.
Waldo en Franco en hun familie zijn vanwege hun mensenrechtenwerk al langer het slachtoffer van aanvallen, bedreigingen en lastercampagnes. In 2019 werd Waldo door de politie aangevallen met gas en een hard voorwerp. Hij denkt dat het een ijzeren staaf was. Ook werd zijn huis in brand gestoken door een menigte van 400 mensen. De politie zei dat ze niet konden komen om hem te helpen. Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2021 naar de autoriteiten in Bolivia. Roep hen op om Waldo en Franco Albarracin te beschermen. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Plurinationale Staat Bolivia
Z.E. dhr. Lounès Magramane
Nassauplein 2
2585 EA Den Haag

Goed nieuws:
Tujan al-Bukhaiti, een 17-jarige Jemenitische vluchteling in Jordanië is niet schuldig aan godslastering en het beledigen van religieuze gevoelens, oordeelde een Jordaanse rechtbank. Die beschuldigingen werden tegen haar geuit in verband met haar posts op sociale media. Op 19 december 2019 werd ze na aangifte door de eenheid tegen cybercrimes opgeroepen voor een verhoor door de jeugdpolitie. De politie nam haar verklaring af zonder dat daarbij een advocaat of haar ouders aanwezig waren. Hierdoor werd haar recht op een eerlijk proces geschonden. Zie verder op www.amnestyinternational.nl /nieuws

schrijfactie Azerbeidzjan
Laat Elchin Mammad onmiddellijk vrij!
Elchin Mammad is een mensenrechtenverdediger en journalist uit Azerbeidzjan, die op 30 maart werd gearresteerd, nadat hij online een kritisch artikel had gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in zijn land. Hij werd veroordeeld voor diefstal en illegaal wapenbezit en kreeg 4 jaar gevangenisstraf. Maar de aanklachten zijn verzonnen. De enige reden dat hij vastzit, is dat hij kritiek heeft op de mensenrechtensituatie in zijn land. Elchin denkt dat de politie zelf zogenaamd gestolen juwelen en wapens in zijn huis heeft gelegd.
Het was niet de eerste keer dat Elchin Mammad vanwege zijn werk voor de mensenrechten in aanvaring kwam met de autoriteiten. Ook vele andere mensenrechtenverdedigers en politieke activisten wordt sinds 2013 het werken moeilijk gemaakt. En nu grijpt de regering de coronacrisis aan om de onderdrukking op te voeren.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2021 naar de autoriteiten in Azerbeidzjan. Roep hen op om Elchin Mammad onmiddellijk vrij te laten! Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Ambassade van de Republiek Azerbeidzjan
Z.E. dhr. Fikrat Akhundov
Andries Bickerweg 6
2517 JP Den Haag

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,50. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..