Amnesty International Afdeling Drachten
In het kader van de coronacrisis zijn we voor Amnesty International afdeling Drachten aan het inventariseren wat wij momenteel het beste kunnen doen m.b.t. de schrijfacties voor Amnesty International. Momenteel worden er geen brieven meer klaargelegd in de diverse kerken in Drachten, zoals reeds jaren gebruikelijk was.

Toch blijft Amnesty haar werk doen: regeringen en bedrijven die mensenrechten schenden in de gaten houden en aanspreken. Dit werk en de acties worden onverminderd voortgezet. Want elke brief, elke handtekening telt.
Kerkleden en natuurlijk ook anderen kunnen zich aanmelden om het materiaal voor de acties per e-mail te ontvangen. Zij krijgen dat dan automatisch maandelijks in hun mailbox en kunnen dan zelf in actie komen. U kunt ze ook downloaden vanuit de map Documenten.

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uigedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.
De brieven vindt u ook op: https://pgdrachtengrotekerk.nl/documenten/category/2-algemeen.html

De schrijfacties van Juli 2020 zijn:

Schrijfactie Wit-Rusland
Risico op corona groot voor verzwakte tienergevangenen
Vladislav Sharkovsky (li) en Emil Ostrovko (re) uit Wit-Rusland, belandden 2 jaar geleden in de gevangenis voor een klein drugsdelict, destijds beiden 17 jaar oud. Ze hebben allebei ernstige gezondheidsklachten. Het risico is groot dat het coronavirus zich in de gevangenis snel verspreidt. Daardoor loopt hun leven gevaar.
De gezondheidssituatie van beide jongens is zorgelijk. Emil lijdt aan astma. Vladislav was een gezonde tiener voordat hij werd opgesloten. Hij hoest nu al lange tijd en heeft moeite met zien. Ook kreeg hij onlangs trombose, klaagde over buikpijn en viel flauw.
Om wat bij te verdienen werkte Emil, die nog op school zat, als koerier voor een online bedrijfje. In de pakketjes die hij rondbracht bleken drugs te zitten. Emil kreeg zes jaar cel. Zijn baas, die hem misbruikte als drugskoerier, werd niet vervolgd. Ook Vladislav werkte als koerier voor een online bedrijf dat in drugs bleek te handelen. Hij kreeg tien jaar cel.
Wat kunt u doen? Schrijf vóór 1 juli 2020 naar president Lukashenko van Wit-Rusland. Roep hem op Emil en Vladislav onmiddellijk vervroegd of voorwaardelijk vrij te laten. Ook moet Wit-Rusland kijken in hoeverre gevangenen die een verhoogd gezondheidsrisico lopen vanwege het coronavirus buiten de gevangenis hun straf kunnen uitzitten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Ambassade van de Republiek Belarus
Stanislave Vassilevsky, Charge d’Affaires, a.j. of the Repubic of Belarus
Groot Hertoginnelaan 26
2517 EG Den Haag
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws 4 mei China: Oeigoerse studente Guligeina Tashimaimaiti uit heropvoedingskamp vrijgelaten, waar ze meer dan 2 jaar vast zat zonder enig contact met de buitenwereld.
Tashimaimaiti nam na haar vrijlating contact op met haar familie. Haar zus bedankte Amnesty International en anderen die voor haar campagne voerden. Meer info: www.amnestyinternational.nl / nieuws.

Schrijfactie Egypte
Risico op corona groot voor verzwakte activist
Mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El-Din zit vast vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle en onhygiënische Tora gevangenis.
Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Hij was 167 dagen spoorloos. De autoriteiten ontkenden dat ze hem vasthielden. Ezz El-Din zegt dat hij in die tijd is gemarteld om hem te dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). De martelingen en het gebrek aan medische zorg hebben er zeer waarschijnlijk toe geleid dat Ezz el-Din begin dit jaar 2 keer een poging tot zelfmoord deed.
Ezz el-Din is de 5e persoon die sinds 2016 is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF. Hij onderzocht of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. De officier van justitie ondervroeg Ezz El-Din n.a.v. beschuldigingen van het ‘helpen van een terroristische groepering’.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 juli 2020 naar de openbaar aanklager in Egypte. Roep hem op Ibrahim Ezz-el-Din onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de zorg te geven die hij nodig heeft.
Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte
Counsellor Ihab Soliman, Deputy Ambassador
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,50.

De brieven vindt u op de website van de Protestantse Gemeente Drachten/ Grote Kerk onder Documenten. https://pgdrachtengrotekerk.nl/documenten.html

Amnesty International RSVP Schrijfactie juli 2020 Afdeling Drachten
In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uigedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.
De brieven van juli vindt u ook onder Pgdrachten Grote Kerk documenten
https://pgdrachtengrotekerk.nl/documenten/category/2-algemeen.html

Schrijfactie Angola
bescherm bedreigde activisten
Pascoal Baptistiny leidt de organisatie MBAKITA die opkomt voor de rechten van de inheemse San bevolking in het zuiden van Angola. Op 17 april braken mannen met wapens in de nacht zijn huis binnen. Ze boeiden de bewakers en namen computers, geheugenkaarten en telefoons mee. Baptistiny en andere MBAKITA activisten worden al sinds 2018 aangevallen en met de dood bedreigd. Er zijn ook activisten verdwenen en mogelijk vermoord vanwege hun werk voor MBAKITA.

Mogelijke straf na Amnesty publicatie
De recente dreigementen houden mogelijk verband met een publicatie van Amnesty International op 15 april. Daarin staat dat de politie tijdens een preventiecampagne om het coronavirus terug te dringen 9 MBAKITA leden mishandelde en onterecht vasthield. In april stopten 17 werknemers met hun werk uit angst voor hun veiligheid

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de minister van Justitie en Mensenrechten van Angola. Roep hem op Pascoal Baptistiny en andere MBAKITA activisten te beschermen en onderzoek te doen naar de dreigementen. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Republiek Angola
H.E. Maria Encoge
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws juni : Cambodja kondigt hervorming strafrechtsysteem aan en met alternatieven te komen voor mensen in voorlopige hechtenis of met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook is een campagne gestart om de overbevolking tegen te gaan in gevangenissen, vanwege de mensen -rechten en om besmetting met corona te voorkomen. Hierdoor kunnen 10.000 veroordeelden voor kleine delicten vrijkomen. Amnesty International en Human Rights Watch vragen de autoriteiten verder te gaan. Zie ook: www.amnestyinternational.nl /nieuws

Schrijfactie Vietnam
boekenbezorger gemarteld vanwege ‘verboden’ boeken. Op 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op, die boeken bezorgt van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij onder.
Sinds de opening van de Liberal Publishing House in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo werden huizen onderzocht en boeken inbeslaggenomen. Ook moest een aantal mensen op het politiebureau verklaren geen boeken meer van de uitgever te zullen kopen.
Thuy Tuat is niet de enige die door de politie is gemarteld. In een andere zaak werd een man gedwongen te bekennen dat hij bij de uitgeverij werkte. De politie hield hem 12 uur vast en sloeg hem meermaals hard in het gezicht. De man vluchtte meteen naar een schuiladres toen hij vrijkwam.
Wat kunt u doen? Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de premier van Vietnam. Roep hem op Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en onderzoek te doen naar zijn beschuldigingen van marteling. Ook moeten onafhankelijke uitgevers gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting, waartoe ook het verspreiden van informatie en ideeën behoort. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar: Ambassade van de Socialistische Republiek Vietnam
H.E. mevrouw Ngo Thi Hoa
Javastraat 1 -1
2585 AA Den Haag
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,50. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com