Amnesty International RSVP Schrijfactie september 2020 Afdeling Drachten

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.

Schrijfactie Philipijnen
Onderzoek valse beschuldigingen Tacloban 5 ! Vijf Filipijnse activisten worden ten onrechte beschuldigd van het bezit van vuurwapens en explosieven. De Tacloban 5 zeggen dat de politie die zelf in hun kantoren heeft gelegd. De Filipijnse politie valt vaak binnen bij activisten en zegt dan dat er illegale wapens en explosieven zijn gevonden. Maar die hebben ze er dan zélf neergelegd. Dit overkwam ook Frenchie Mae Cumpio, Mariel Domequil, Marissa Cabaljao, Mira Legion en Alexander Philip Abinguna uit de stad Tacloban. Ze zetten zich in voor onafhankelijke journalistiek, mensenrechten en het milieu.
De politie viel begin februari binnen in hun kantoren en ze moesten onder bedreiging van vuurwapens de ruimtes verlaten. Daarna doorzocht de politie de kantoren en ‘vond’ wapens en explosieven. De Tacloban 5 hebben de rechter gevraagd het “bewijs” – het huiszoekingsbevel – ongeldig te verklaren, maar de rechter ging niet in op hun verzoek.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 november 2020 naar de autoriteiten in de Filipijnen. Roep hen op om de beschuldigingen tegen de Tacloban 5 te onderzoeken. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Republiek der Filipijnen
Z.E. de heer Jaime Victor Badillo Ledda
Laan Copes Van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag

Goed nieuws 25 augustus:
In Indonesië zijn 7 activisten uit Papoea vrijgelaten, die in juni jl. veroordeeld waren vanwege verraad. Ze kregen tussen de 10 en 11 maand cel vanwege hun rol in demonstraties tegen racisme in aug.’19. De 7 maakten deel uit van een groep van 56 politieke activisten die na de protesten werden opgepakt, waarvan er nog 34 vastzitten. Amnesty beschouwt hen als gewetensgevangenen, die alleen maar vastzitten omdat zij op vreedzame wijze voor hun mening uitkwamen. Een van de advocaten die bij de zaak betrokken was, sprak zijn waardering uit voor de hulp van Amnesty en bedankte alle Amnestyleden die actievoerden voor de zeven activisten. Zie ook: www.amnestyinternational.nl /nieuws

Schrijfactie Cambodja
Laat activist Wanchalearm vrij!
De Thaise activist Wanchalearm Satsaksit werd door onbekenden ontvoerd uit zijn appartement in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij protesteerde online tegen de Thaise regering. Die klaagde hem daarvoor aan, terwijl Wanchalearm alleen maar gebruik maakte van het recht op vrije meningsuiting.
Sinds de militairen in 2014 de macht in Thailand overnamen, weken veel pro-democratie-activisten uit naar buurlanden als Cambodja. Wanchalearm Satsaksit dacht dat hij veilig was in Phnom Penh, en postte kritische berichten in een Facebookgroep die zich verzet tegen de Thaise regering. Maar tijdens een telefoontje met zijn familie zei hij plotseling dat hij niet meer kon ademhalen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe een zwarte Toyota Highlander SUV bij zijn woning wegrijdt. In de afgelopen jaren zijn minstens acht Thaise activisten en oppositieleden in buurlanden verdwenen of vermoord. De Thaise overheid had herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 november 2020 naar de autoriteiten in Cambodja. Roep hen op om Wanchalearm Satsaksit onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Ambassade van het Koninkrijk Cambodja
Z.E. de heer Ambassador Piseth Nom
Avenue de Tervuren 264 A
1150 Brussel BELGIË

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,50. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De brieven van oktober vindt u ook onder PG Drachten, Documenten