PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Schrijfactie bangladesh

Trek aanklachten tegen activist Shahnewaz Chowdhury in!

Activist en ingenieur Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh krijgt mogelijk tot 10 jaar gevangenisstraf voor het uiten van zijn mening. Hij deelde op Facebook dat de kolencentrale in zijn dorp milieuschade veroorzaakt. Ook sprak hij zich uit over incidenten tijdens protesten in de centrale, die hebben geleid tot de dood van twaalf mensen.

 

Digitale veiligheidswet

Chowdhury riep jongeren online op om zich te ‘verzetten tegen onrechtvaardigheid’. Hij werd in mei 2021 opgepakt en vastgezet onder de digitale veiligheidswet. Na 80 dagen vast te hebben gezeten in onmenselijke omstandigheden werd hij op 16 augustus 2021 op borgtocht vrijgelaten.

 

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2024 naar de autoriteiten van Bangladesh. Roep hen op om de aanklachten tegen Shahnewaz Chowdhury onmiddellijk in te trekken. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Embassy of the People's Republic of Bangladesh
Stadhouderslaan 7
2517 HV Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws: Het Turkse Constitutionele Hof oordeelde op 25 oktober dat de voortdurende detentie van Can Atalay een schending van zijn rechten is. Hij is nu vrij. Atalay, advocaat en verkozen parlementslid, die sinds 25 april 2022 is vastgehouden op de valse beschuldiging van “het helpen bij de omverwerping van de regering” had nooit opgesloten mogen worden, dus het besluit van vandaag is zeer welkom, ook al had het al veel eerder moeten gebeuren’, zegt Amnesty International’s Dinushika Dissanayake in een reactie op de uitspraak. ‘Het is ook een klinkende bevestiging van wat we al lang wisten, dat zijn recht op vrijheid was geschonden.

 

Schrijfactie tunesie

 

Laat oppositieleider *Bhiri* vrij

De Tunesische oud-minister van Justitie en oppositieleider Noureddine Bhiri zit al 7 maanden in voorarrest vast vanwege kritiek op de overheid. Op 13 februari 2023 pakten agenten hem met grof geweld op. Volgens de autoriteiten zou Bhiri aanzetten tot geweld tegen de overheid in een Facebook-post. Hij heeft medicijnen nodig voor diabetes en hoge bloeddruk. Zijn gezondheid is in gevaar!

 

Kritische politici de mond gesnoerd

In 2021 trok de huidige president Saied van Tunesië de macht naar zich toe onder het mom van een ‘noodtoestand’. Bhiri en zijn oppositiepartij Ennahda zien dit als een coup. Sindsdien kunnen leden van de oppositie hun werk niet meer veilig doen. Zeker 44 politici zijn al onterecht vervolgd vanwege kritiek op de president.

 

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2024 naar de autoriteiten van Tunesië. Roep hen op om Noureddine Bhiri onmiddellijk vrij te laten en hem tot die tijd goede medische zorg te geven..
Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Embassy of Tunesia in The Netherlands
His Excellency Mr. Slim Ghariani, ambassador
Gentsestraat 98
2587 HX Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie Canada

 

 

Vervolg landverdedigers niet!

In Canada protesteren de Wet’suwet’en tegen een gasleiding onder de Wedzin Kwa-rivier op het grond van hun voorouders. Ze zijn bang voor vervuiling en gaven geen toestemming voor de bouw. Negen van hen hangt nu een celstraf boven het hoofd omdat een rechter hen beval bij de bouwplaats weg te blijven. Ze verdedigen enkel hun landrechten.

Mensenrechten in gevaar door aanleg gasleiding

Sinds eind 2021 bezetten de Wet’suwet’en de bouwplaats. Ze hebben op hun grond kampen opgezet om zo de bouw een halt toe te roepen. De landverdedigers worden door de politie en beveiligers van het gasbedrijf dagelijks lastiggevallen en hardhandig opgepakt.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2023 naar de autoriteiten in Canada. Roep hen op de aanklachten tegen de Wet’suwet’en landverdedigers te laten vallen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van Canada
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws: Na vier maand onterechte gevangenschap lieten de autoriteiten van Tunesië de oppositieactivist Chaima Issa op 13 juli 2023 vrij. Ze wordt echter nog steeds vervolgd en kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen voor haar politieke activisme. Chaima Issa en vele anderen worden sinds februari van dit jaar vervolgd voor samenzwering. Daarvoor is geen enkele aanwijzing. Issa durft in het openbaar kritiek te leveren op de Tunesische president Kais Saied. Vlak voordat ze op 22 februari werd gearresteerd, sprak Issa samen met andere oppositieleden met buitenlandse diplomaten over de politieke situatie in Tunesië. Ze wordt niet alleen vervolgd voor samenzwering. Een militaire rechtbank doet ook onderzoek naar radio-optredens waarin zij zich kritisch uitliet over de autoriteiten.

 

Schrijfactie Sierra Leone

 

Onderzoek dood demonstranten!

In augustus 2022 braken in heel Sierra Leone grote protesten uit vanwege de armoede in het land. De protesten liepen snel uit de hand en de politie greep met harde hand in. Agenten schoten in het rond. Daarbij werden meer dan twintig demonstranten en bijstanders gedood. Ook kwamen tijdens de protesten 6 agenten om het leven. Meer dan 500 demonstranten belandden zonder eerlijke rechtszaak in de gevangenis.

Nog altijd geen gerechtigheid

Honderden demonstranten zitten na een jaar nog steeds vast, zonder enig bewijs tegen hen. De dood van de demonstranten en bijstanders is nog steeds niet onderzocht. Familie mocht de lichamen van hun geliefden niet zien en niet eens bij de begrafenis aanwezig zijn.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2023 naar de autoriteiten van Sierra Leone. Roep hen op om de gevangen demonstranten een eerlijk proces te geven en de dood van de overleden demonstranten te onderzoeken.
Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Republic of Sierra Leone
H.E. Samuel Tamba Musa
Avenue de Tervuren 410
1150 Brussel
België
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten! 

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Afdeling Drachten

Schrijfactie VS

Stop klopjacht op Julian Assange

In juni oordeelde een Britse rechter in hoger beroep dat Julian Assange uitgeleverd mag worden aan de VS. De VS klaagt hem aan voor onder meer spionage vanwege het publiceren van staatsgeheime stukken. Dit zou niet strafbaar moeten zijn. Het is een aanval op de persvrijheid. Assange kan levenslang krijgen.

Klopjacht op klokkenluider

De Australische Assange is oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij openbaarde in 2010 geheime documenten en onthulde mogelijke oorlogsmisdrijven door het Amerikaanse leger. De VS wil hem hiervoor straffen. In 2019 werd hij in het Verenigd Koningrijk opgepakt op verzoek van de VS. Hij zit sindsdien in een zwaarbeveiligde gevangenis.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de Amerikaanse ambassadeur. Roep hem op er bij de autoriteiten op aan te dringen de aanklachten tegen Assange in te trekken. Het adres vindt u op de brief.

Goed nieuws

Argentinie 7 september jl.

Huisarrest Argentijnse mensenrechtenadvocaat Alberto Narral opgeheven

Een klein lichtpuntje voor de Argentijn Alberto Nallar. De mensenrechtenadvocaat zat sinds 13 juli 2023 in huisarrest vanwege zijn rol bij de protesten in de provincie Jujuy, maar deze straf is nu opgeheven. Alberto Nallar mag zijn huis weer verlaten, hij wordt echter nog steeds vervolgd voor opruiing.

Alberto Nallar is advocaat en verdediger van de mensenrechten. Hij heeft de opstand tegen een onlangs ingevoerde grondwetshervorming gesteund. Ook verleende hij juridische bijstand aan mensen die tijdens de protesten werden aangehouden. Het is goed nieuws dat het huisarrest van Alberto Narral is opgeheven, maar Argentinië moet ook alle aanklachten tegen hem intrekken.

Schrijfactie Venezuela

Laat Guillermo Zárraga vrij

De 59-jarige Venezolaan Guillermo Zárraga lijdt aan ernstige gezondheidsklachten in de gevangenis. In juni viel hij een paar keer flauw door gebrek aan drinkwater, eten en medicatie. In november 2020 werd hij opgepakt en beschuldigd van het doorspelen van geheime informatie aan de Amerikanen. Hier is geen bewijs voor.

Beschuldigd van sabotage

Zárraga werkte als ingenieur en vakbondsleider in de olie-industrie. Volgens de autoriteiten zou hij de CIA helpen de olie-industrie in Venezuela te saboteren. Een foto van hem samen met de prominente oppositieleider Juan Guaido werd gebruikt als bewijs dat Zárraga meewerkte aan sabotage.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de autoriteiten van Venezuela. Roep hen op om Guillermo Zárraga onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De voorbeeldbrieven voor deze maand vindt u in de downloadsectie.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Rusland

Geef Irina Danilovich medische zorg

Verpleegkundige en activist Irina Danilovich bracht misstanden binnen de gezondheidszorg op de Krim naar buiten. In april 2022 werd ze ontvoerd door de Russische veiligheidsdienst. Ze werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Dat lukte niet, dus plaatsten ze explosieven in haar eigendommen. Daarvoor kreeg ze 7 jaar cel opgelegd.

Hongerstaking

Het gevangenispersoneel weigert Danilovich goede gezondheidszorg te geven. Ze is bijna doof door een blijvende oorinfectie. Daarom ging ze in maart 2023 in hongerstaking. Ze werd voor even naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze spoedeisende hulp nodig heeft. Die wordt tot op de dag van vandaag niet gegeven.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de autoriteiten van Rusland. Roep hen op om Irina Danilovich onmiddellijk vrij te laten en haar dringend medische hulp te geven.. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de brief kunt u sturen aan:

H.E. Alexander Vasilievich Shulgin
Embassy of the Russian Federation
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie El Salvador

Stop het vervolgen van onschuldige burgers

In maart 2022 stelde de overheid van El Salvador de ‘State of Exception’ in, met als doel bendegeweld te bestrijden. In de realiteit leidt deze ingreep tot het schenden van mensenrechten. Meer dan 60 duizend mensen zijn opgepakt en vastgezet zonder eerlijk proces. Soms omdat ze een crimineel verleden hebben, een tattoo hebben of gewoonweg uit een arme buurt komen.

Basisrechten kwijt

Binnen de ‘State of Exception’ vervalt het recht op een aantal basis mensenrechten zoals het recht op juridische verdediging. Het gevolg is dat ongeveer 2 procent van de bevolking van El Salvador vast zit in overvolle gevangenissen. De gevangenissen zijn daarnaast in zeer slechte staat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de president van El Salvador. Roep hem op om de ‘State of Exception’ te beëindigen en mensenrechten niet meer te schenden. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven zijn te downloaden van deze webpagina: https://pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnesty-voorbeeldbrieven.html.

Goed nieuws

Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president gratie aan mensenrechten-verdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Een dag later werden zij vrijgelaten en herenigd met hun dierbaren. Hun vrijlating maakt onderdeel uit van een presidentieel pardon aan een onbekend aantal mensen. Amnesty-supporters voerden actie voor de vrijlating van beide mannen. Zo schreven in december 2021 honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights. We bedanken iedereen die aan deze acties meedeed.