PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Afdeling Drachten

Schrijfactie Koeweit

Laat Bedoun-activist vrij

Mohammad al-Barghash komt op voor de rechten van de Bedoun, een staatloze minderheid in Koeweit. Hij kreeg in januari 3 jaar cel opgelegd omdat hij in een interview met een buitenlandse zender sprak over discriminatie van zijn volk. Volgens de autoriteiten zou hij daarmee nepnieuws hebben verspreid.

Discriminatie minderheidsgroep

De autoriteiten in Koeweit weigeren de Bedouns, die al generaties lang in het land wonen, een paspoort te geven. Dit betekent onder meer dat ze niet mogen stemmen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Al-Barghas uit regelmatig kritiek op de behandeling van de Bedouns. Hij werd ook al eerder opgepakt voor het organiseren van vreedzame protesten.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de minister van Justitie van Koeweit. Roep hem op Mohammad al-Barghash onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the State of Kuwait
H.E. Mr. Ali Ahmad Ebraheem S Aldafiri
Carnegielaan 9
2517 KH Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws: Journalist Guhdar Zebari vrijgelaten in Iraaks Koerdistan

Op 17 februari hebben de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio journalist Guhdar Zebari vrijgelaten. Hij zat meer dan 3 jaar onterecht gevangen. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating. Zijn advocaat bedankte Amnesty voor haar inspanningen voor Zebari. Deze hadden volgens de advocaat een heel gunstig effect op het verloop van Zebari’s zaak.

Schrijfactie Egypte

Geef Hashad een goed kunstbeen

De 26-jarige Oqba Hashad uit Egypte zit al bijna 5 jaar onterecht vast. Hij wordt gestraft voor het werk van zijn broer. Die deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Hashad verloor als kind een deel van zijn been en kan zonder prothese niet lopen. Hij had dus een groot probleem toen zijn prothese in de gevangenis brak. Bijna 2 jaar lang kreeg hij geen nieuwe. In januari van dit jaar kreeg hij er eindelijk wel één. Maar die heeft de verkeerde maat en is dus onbruikbaar.

Gemarteld en mishandeld

Hashad heeft al heel wat doorstaan in de gevangenis. Hij werd geslagen en kreeg elektroshocks en mocht lange tijd met niemand contact hebben. Ook krijgt hij geen medische zorg voor het resterende deel van zijn been. Hashad zou überhaupt niet in de gevangenis moeten zitten. Zijn wrede behandeling is enkel en alleen een vergelding voor het activisme van zijn broer.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2024 naar de autoriteiten van Egypte. Roep hen op om Oqba Hashad onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte
Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven

De voorbeeldbrieven zijn hier te downloaden: https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnesty-voorbeeldbrieven.html.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Saudi-Arabië

Executeer Abdullah en Jalal niet!

Abdullah al-Derazi en Jalal Labbad kunnen elk moment in Saudi-Arabië worden geëxecuteerd. Het hooggerechtshof heeft hun doodvonnis in het geheim bevestigd. Ze kregen de doodstraf omdat ze deelnamen aan protesten tegen de behandeling van de Shi’a, een minderheidsgroep. Ze waren toen nog geen 18 jaar oud.

Gemarteld voor bekentenis

Abdullah en Jalal kregen de doodstraf na een oneerlijk proces. Ze hadden lange tijd geen advocaat en vertelden in de rechtbank dat ze werden gemarteld om te bekennen. De rechter legde dit naast zich neer.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2024 naar de koning van Saudi-Arabië. Roep hem op om Abdullah en Jalal niet te executeren. Saudi-Arabië moet zich aan de belofte houden om de doodstraf niet langer op te leggen aan minderjarigen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Kingdom of Saudi Arabia to the Netherlands
H.E. Mr. Ziad M. D. Al Atiyah
Koninginnegracht 26
2514 AB Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie Vietnam

Gezondheid activist Ngueyen Thuy Hanh in gevaar

Nguyen Thuy Hanh uit Vietnam zet zich in voor gevangenen die onterecht vastzitten. Sinds ze zich verkiesbaar stelde in de oneerlijk verlopen parlementsverkiezingen, hebben de autoriteiten het op haar gemunt tijdens demonstraties. Agenten mishandelden haar. In 2021 werd ze aangeklaagd voor ‘verzet tegen de staat’. Er is nog steeds geen rechtszaak geweest, ze kan tot 20 jaar cel krijgen.

Depressie verergert

Intussen mag ze geen contact hebben met haar advocaat en wordt ze regelmatig in een isoleercel opgesloten. Ngueyen Thuy Hanh’s depressie verergerde hierdoor. In 2022 werd ze overgeplaatst naar een berucht psychiatrisch ziekenhuis, waar haar mentale gezondheid alleen maar verder achteruitgaat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2024 naar de autoriteiten van de Vietnam. Roep hen op om Ngueyen Thuy Hanh onmiddellijk vrij te laten. Tot ze vrijgelaten is moet ze goede medische zorg krijgen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Socialistische Republiek Vietnam
Z.E. Ngo Huong Nam
Javastraat 1 1
2585AA DEN HAAG
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijfactie Cambodja

Stop massale huisuitzettingen Angkor

In Angkor, Cambodja, worden zo’n 40 duizend mensen gedwongen om hun huizen te verlaten op het land waar zij al generaties lang wonen. In Angkor staat de tempel Angkor Wat die door UNESCO is aangewezen als cultureel erfgoed. De huisuitzettingen zouden nodig zijn voor het behoud van de tempel. Ondanks dat UNESCO nooit heeft aangegeven dat de inwoners weg zouden moeten, dwingen de autoriteiten ze daar toch toe.

Slecht alternatief

De inwoners worden gedwongen naar plekken te gaan met gebrek aan huizen en schoon drinkwater. De autoriteiten dreigen met gevangenisstraffen voor mensen die weigeren te vertrekken. De inwoners van Angkor hebben onmiddellijk hulp nodig.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2024 naar de autoriteiten van Cambodja. Roep hen op om de inwoners van Angkor niet te verdrijven. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

  • Embassy of the Kingdom of Cambodia
  • Avenue de Tervuren 264 A
  • 1150 Brussel
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws

Amnesty International is verheugd dat in Afghanistan activist Matiullah Wesa is vrijgelaten. De Taliban arresteerden hem op 27 maart 2023. Wesa zette zich in voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes, in afgelegen gebieden in Afghanistan. Hij bezocht die gebieden met zijn mobiele school. Wesa leidde ook openbare campagnes en bijeenkomsten waar werd geëist dat de Taliban de onderwijsinstellingen voor meisjes en vrouwen in Afghanistan heropenden. Na zijn arrestatie reisden gemeenschapsoudsten uit heel Afghanistan voor een ontmoeting met de Taliban om de vrijlating van Wesa te vragen. Na zijn vrijlating bedankte Wesa zijn vrienden voor hun steun en beloofde hij zijn werk voort te zetten. ‘Onze hoop en doelen zullen niet veranderen, noch worden verbroken, we zullen doorgaan met onze liefdadigheidsdiensten’, twitterde hij schrijfactie turkije

Laat Zaterdagmoeders vreedzaam demonstreren

In Turkije komen familieleden van verdwenen mensenrechtenactivisten jaar in jaar uit elke zaterdag bijeen voor een vreedzame demonstratie. In de jaren 80 en 90 arresteerde de politie hun dierbaren, waarna ze nooit meer werden teruggezien. Door buitenproportioneel politiegeweld en onterechte arrestaties maken de autoriteiten het de zogenaamde ‘Zaterdagmoeders’ onmogelijk om hun demonstratierecht uit te oefenen.

Onvermoeibare strijd

28 jaar geleden begonnen de Zaterdagmoeders met hun demonstraties op een plein in Istanbul. Na een demonstratiepauze keren ze sinds april 2023 elke zaterdag onvermoeibaar terug. De aanpak van de politie en autoriteiten komt volgens mensenrechtenorganisaties neer op marteling.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2024 naar de autoriteiten van Turkije. Roep hen op om de Zaterdagmoeders niet meer lastig te vallen. Hun demonstratierecht moet worden beschermd en gefaciliteerd. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

  • Embassy of the Republic of Turkey
  • H.E. Mr. Selçuk Ünal, ambassador
  • Jan Evertstraat 15
  • 2514 BS Den Haag
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het kader van de Write for Rights-actie zijn er in Drachten, 345 brieven en 208 kaarten geschreven! Hartelijk dank!

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75.

Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven: KLIK HIER