Amnesty International; RSVP Schrijfacties Afdeling Drachten

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft ook deze zomer dringend nodig.
De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html

Januari 2022

Schrijfactie Turkmenistan
hier plaatsen Turkmenistan.jpg
Waar is Azat Isakov?
De Turkmeense oppositieactivist Azat Isakov verdween op 20 oktober 2021 in Rusland, waar hij woont. Het ministerie van nationale veiligheid in Turkmenistan houdt hem zeer waarschijnlijk vast vanwege zijn uitgesproken kritiek op de Turkmeense overheid. Het risico is groot dat hij wordt gemarteld.
Continu bedreigd
Isakov is lid van een oppositiegroep die via sociale media felle kritiek uit op de Turkmeense overheid. Zowel Isakov als zijn familie in Turkmenistan gaven aan continu dreigementen te ontvangen van de Turkmeense autoriteiten vanwege zijn online activisme.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2022 naar de president van Turkmenistan. Roep hem op Azat Isakov onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen. Het adres vindt u op de brief.


Goed nieuws
Patrick Zaki uit Egypte voorwaardelijk vrijgelaten
Op 7 december oordeelde een Egyptische rechtbank dat Patrick George Zaki voorwaardelijk moet worden vrijgelaten. Hij kon 5 jaar cel krijgen omdat hij een artikel schreef over discriminatie van koptische christenen in Egypte. Zijn zaak is uitgesteld tot februari 2022.

De arrestatie van Patrick George Zaki vond plaats in de context van het hardhandig optreden tegen demonstranten na protesten in september 2019. Zie voor meer informatie: www.amnestyinternational.nl/ nieuws

Schrijfactie Algerije
hier plaatsen Algerije.jpg
Activist krijgt 5 jaar cel
De Algerijnse activist Mohad Gasmi is op 17 oktober veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij terrorisme zou verheerlijken. Hij schreef in 2018 op Facebook dat een bekende Algerijnse militant geradicaliseerd zou zijn omdat de overheid niet zorgt voor haar burgers. Met dat Facebook-bericht maakte Gasmi alleen maar gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Activist de mond gesnoerd
Mohad Gasmi was een van de protestleiders tegen gaswinning in het zuiden van Algerije. Ook nam hij in 2019 deel aan de Hirak-protesten waarbij werd opgeroepen tot politieke hervormingen. De overheid gebruikt vaker valse aanklachten om activisten en journalisten als terroristen weg te zetten.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 februari 2022 naar de president van Algerije. Roep hem op Mohad Gasmi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Democratische Volksrepubliek Algerije
H.E. Mr. Lounès Magramane
Van Stolklaan 1 3
2585JS Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..