PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Afdeling Drachten

Actie Angola

Angola, geef activisten medische zorg

Op 16 september 2023 wilden de activisten Abraão Pedro Santos, Gilson Morreira, Adolfo Campos en Hermenegildo Victor José uit Angola zich aansluiten bij een solidariteits-demonstratie. Enkele uren ervoor werden ze opgepakt. Drie dagen later veroordeelde een rechter hen zonder enig bewijs wegens “verzet en ongehoorzaamheid jegens bevelen”’ tot 2 jaar en 5 maand cel. Hermenegildo Victor José, Adolfo Campos en Gilson Morreira kampen met gezondheidsproblemen, grotendeels doordat ze geen toegang hebben tot medische zorg. Victor José heeft een rolstoel en prothese nodig. Campos kan zonder behandeling steeds minder zien. En Morreira heeft enorm veel pijn aan zijn rug en benen omdat een geplande operatie niet doorging.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2024 naar de president van Angola. Roep hem op om de vier activisten onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of Angola   H.E. Mrs. Maria Encoge
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws Japan

Na 45 jaar dodencel vrijspraak voor Iwao Hakamada! Op 26 september werd de 88-jarige vrijgesproken door de rechtbank van het Shizuoka district in Japan. Hiij wordt gezien als de terdoodveroordeelde die langer in de dodencel heeft gezeten dan wie ook ter wereld en vrijwel constant in eenzame opsluiting, wat heeft geleid tot psychische problemen. Tijdens zijn eerste rechtszaak werd Hakamada veroordeeld voor de moord op zijn baas en diens gezin. Zijn veroordeling was vrijwel uitsluitend gebaseerd op een gedwongen ‘bekentenis’.Amnesty International voerde meer dan 15 jaar actie voor hem en is zonder uitzondering tegen de doodstraf, zonder uitzondering, en onafhankelijk van de aard of de omstandigheden van het misdrijf.Zie ook www.amnesty.nl/nieuws

Actie Ghana

Ghana, stop de heksenjacht!

De 90-jarige Akua Denteh werd op 23 juli 2020 door dorpsbewoners op brute wijze doodgeslagen nadat ze beschuldigd was van hekserij. Haar tragische geval is slechts een van de voorbeelden van de verschrikkelijke gevolgen van beschuldigingen van hekserij in Ghana. Twee jaar na de moord op Denteh nam het Ghanese parlement een wetsvoorstel aan dat verbiedt om iemand te bestempelen als heks. Het wordt tijd dat die wet er daadwerkelijk komt.

Nieuwe wet moet heksenjacht stoppen

In het noorden van Ghana zijn honderden mensen, voornamelijk oudere vrouwen, op gruwelijke wijze aangevallen, vermoord of verbannen na beschuldigingen van hekserij. Velen wonen in zogenaamde ‘heksenkampen’. Beschuldigingen van hekserij zijn vaak ingegeven door bijgeloof, jaloezie en oude overtuigingen. Het wetsvoorstel voorziet ook in ondersteuning aan beschuldigden en een voorlichtingscampagne onder de bevolking.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2024 naar de president van Ghana. Roep hem op om het wetsvoorstel onmiddellijk te tekenen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of Ghana
H. E. Mr. Francis Danti Kotia
Laan Copes van Cattenburch 70
2585 GD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB

Vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden.

Actie Verenigde Staten

Native American activist al 50 jaar vast

Leonard Peltier is een Native American activist van de American Indian Movement. In 1975 kwam het tot een botsing met de FBI, waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Peltier kreeg daar twee keer levenslang voor, hoewel hij ontkent dat hij de dader was. Bewijzen die eventueel zijn onschuld hadden kunnen aantonen werden niet gebruikt.

Gezondheid gaat hard achteruit

Peltier is inmiddels 79 jaar oud en heeft diverse ernstige gezondheidsproblemen. De president van de Verenigde Staten moet hem gratie verlenen, niet alleen vanwege de misstanden bij zijn proces, maar ook op humanitaire gronden.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november naar de president van de Verenigde Staten. Roep hem op om Leonard Peltier onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the United States of America
Mrs. Shefali Razdan Duggal
John Adams Park 1
2244 BZ Wassenaar
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws Burundi

Floriane Irangabiye, een journalist uit Burundi, is op 16 augustus uit de gevangenis vrijgelaten. Amnesty International verwelkomt dit nieuws, maar is van mening dat zij al veel eerder vrijgelaten had moeten worden.‘We zijn blij met het nieuws over de vrijlating van Floriane Irangabiye, maar ze had geen enkele nacht achter de tralies moeten doorbrengen voor het uitoefenen van haar mensenrechten’, zegt Sarah Jackson van Amnesty International.

Dit jaar in en rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, zouden mensen wereldwijd via schrijfacties tijdens Write for Rights in actie komen voor Floriane Irangabiye. Zie ook www.amnesty.nl/nieuws

Actie Egypte

Badr Mohamed moet onmiddellijk vrijkomen!

In 2013 waren er in de Egyptische hoofdstad Caïro grote anti-regeringsdemonstraties op het Ramses Plein. Daarbij kwamen bijna honderd demonstranten om het leven. De toen 17-jarige Badr Mohamed werd opgepakt, hoewel hij zegt dat hij niks met de protesten te maken had. Hij werd aanvankelijk vrijgelaten, maar 3 jaar later alsnog gearresteerd. In januari 2023 werd hij in een oneerlijk proces veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Er is geen bewijs dat hij deelnam aan de protesten. Laat staan dat hij geweld zou hebben gebruikt.

5 jaar cel voor onschuldige omstander

Badr zit met vier anderen vast in een kleine cel, waar de temperatuur kan oplopen tot meer dan 40 graden. De gevangenen klagen over het gebrek aan eten en drinkbaar water. Badr mag er maar drie of vier keer per week minder dan een uurtje uit. Slechts één keer per maand wordt hem kort familiebezoek toegestaan, wat veel te weinig is om een goede band op te bouwen met zijn driejarige dochtertje Amina. Zij werd geboren toen Badr al gevangen zat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2024 naar de president van Egypte. Roep hem op om Badr Mohamed onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Arabic Republic of Egypt
Mr. Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorbeeldbrieven