RSVP Schrijfacties Afdeling Drachten
In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.

Schrijfactie Egypte
hier plaatsen Egypte.jpg
Activist en advocaat moeten onmiddellijk vrijkomen
De Egyptische politiek activist Alaa Abdel Fattah en advocaat Mohamed el-Baqer zitten sinds oktober 2019 in voorarrest vanwege valse beschuldigingen waaronder het verspreiden van ‘nepnieuws’. Ze zitten alleen maar vast vanwege hun vreedzame werk voor de mensenrechten. In de gevangenis worden ze slecht behandeld.
Alaa en Mohamed zaten tot voor kort met twee anderen in een cel van 3,5 bij 5 meter. Ze hebben geen bedden en slapen op dekens op de vloer. Anders dan andere gevangenen mogen ze niet luchten op de binnenplaats van de gevangenis, mogen geen boeken lenen uit de gevangenisbibliotheek of zich wassen met warm water. Ook hebben ze tot nu toe geen coronavaccin gekregen.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 september 2021 naar de Egyptische autoriteiten. Roep hen op om Alaa Abdel Fattah en Mohamed el-Baqer onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kan naar:
Embassy of the Arab Republic of Egypt
H.E. Mr. Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws Burundi: Germain Rukuki is vrij!
Geweldig nieuws: in Burundi is de gevangenisstraf van de mensenrechtenverdediger Germain Rukuki teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Dat betekent dat hij waarschijnlijk binnenkort vrijkomt en eindelijk zijn jongste zoontje kan zien.
Zie www.amnestyinternational.nl /nieuws

Schrijfactie Irak
waar zijn de vermiste mannen en jongens?
In 2016 werden in Irak 643 mannen en jongens ontvoerd door de Popular Mobilization Units, een gewapende groepering met nauwe banden met de Iraakse overheid. Tot op de dag van vandaag weet hun familie niet wat er met hen is gebeurd of waar ze zijn.
Al 5 jaar verdwenen
De gedwongen verdwijning van deze 643 mannen en jongens staat niet op zichzelf. Sinds de opkomst van Islamitische Staat en andere gewapende groeperingen zijn duizenden, voornamelijk soennitische mannen ontvoerd door overheidstroepen en met hen verbonden milities. Volgens het Rode Kruis kent Irak het hoogste aantal vermiste personen ter wereld.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 september 2021 naar de Iraakse autoriteiten. Roep hen op tot een onderzoek naar de vermiste mannen en jongens.
Het e-mailadres vindt u op de brief, een kopie kan naar:
Embassy of the Republic of Iraq
H.E. Mr. Hisham Al Alawi
Johan De Wittlaan 16
2517 JR Den Haag

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijfactie Juli Sri Lanka
Opgesloten wegens een dichtbundel
Ahnaf Jazeem is een dichter en docent uit Sri Lanka. Een jaar geleden werd hij opgepakt op grond van Sri Lanka’s uiterst strenge anti-terrorismewet. Zijn arrestatie houdt verband met de publicatie van een verzameling gedichten geschreven in de Tamil taal.
Pas tien maanden na zijn arrestatie kreeg Ahnaf voor de eerste keer zijn advocaat te spreken. Volgens zijn advocaat werd Ahnaf in de gevangenis gedwongen om zijn handtekening onder documenten te zetten die hij niet begreep, omdat ze geschreven waren in een taal die hij niet kon lezen. Ahnaf Jazeem behoort tot de moslimminderheid in Sri Lanka. Moslims, die ongeveer 9 procent van de bevolking uitmaken, worden er steeds vaker het slachtoffer van marginalisering en discriminatie.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 augustus 2021 naar de Sri Lankaanse autoriteiten. Roep hen op om Ahnaf Jazeem onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
Her Excellency Mrs. Aruni Ranaraja
Javastraat 2C
2585 AM Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws m.b.t onze schrijfacties van 2019 en 2020:
In het jaarverslag over 2020 staat te lezen dat er een aantal gevangenen is vrijgekomen. Het betreft Narges Mohammadi (Iran), voor wie we in april 2020 schreven, Joaquín Elo Ayeto (Equatoriaal-Guinea) voor wie we in mei en in oktober 2019 schreven en Tran Thi Nga (Vietnam), voor we in februari 2019 schreven. Zeer goed nieuws dus, waarover u meer leest op www.amnesty.nl/jaarverslag (onder kopje “zij kwamen vrij”

Schrijfactie Juli Algerije
Laat journalist Rabah Kareche onmiddellijk vrij
Journalist Rabah Kareche uit Algerije publiceerde op 18 april een artikel over de achterstelling van de Toeareg-bevolking in het zuiden van zijn land. De autoriteiten pakten hem nog dezelfde dag op en beschuldigen hem onder meer van ‘het verspreiden van nepnieuws’. Er hangt hem een gevangenisstraf van 23 jaar boven het hoofd.

De Algerijnse overheid heeft de grenzen van de provincie Tamanrasset aangepast. Dit is in het nadeel van de lokale Toearegs, die zich verzetten tegen discriminatie en achterstelling. Rabah Kareche interviewde een lokale Toeareg-leider hierover.

Het is niet de eerste keer dat Rabah in de problemen kwam vanwege zijn journalistieke werk en zijn arrestatie past in een patroon van recente mensenrechtenschendingen door Algerijnse autoriteiten.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 augustus 2021 naar de Algerijnse autoriteiten. Roep hen op om Rabah Kareche onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Embassy of the People's Democratic Republic of Algeria
H.E. Mr. Lounès Magramane
Van Stolklaan 1-3
2585 JS Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.