Schrijfactie Swaziland
Pro-democratie activist vermoord
Mensenrechtenadvocaat en pro-democratie activist Thulani Maseko uit Swaziland werd op 21 januari door het raam van zijn huis beschoten. Drie kogels raakten hem. Hij overleed voor de ogen van zijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie.
Kritiek op alleenheerschappij koning
Maseko was de voorzitter van een groep samenwerkende politieke partijen en organisaties die democratie eisen in Swaziland (in 2018 omgedoopt tot Eswatini). De organisatie is een doorn in het oog van koning Mswati die al sinds 1986 aan de macht is. De koning melde een dag voor Maseko’s dood in een toespraak dat hij zou afrekenen met mensen die oproepen tot politieke hervormingen.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de minister van Justitie van Swaziland. Roep hem op grondig onderzoek te doen naar Maseko’s dood. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van het Koninkrijk Eswatini
De heer Siphelele Welcome Dludlu
Avenue Winston Churchill 188
1180 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Goed nieuws 15-2-23: Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vrijgelaten in Iran.
Aryani deelde samen met haar moeder op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli 2019 kreeg Yasaman Aryani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran de straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrijgelaten. Zie voor meer informatie en de video die is gemaakt kort na de vrijlating van Yasaman Aryani en haar moeder: www.amnestyinternational.nl / successen
Schrijfactie Burundi
Laat journalist Floriane Irangabiye vrij
Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.
Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending de Burundese overheid ‘wreed’ en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.
Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de autoriteiten van Burundi en roep hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten!. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de brief kunt u sturen aan:
H.E. Gamaliel Nkurunziza
Embassy of the Republic of Burundi
Carnegielaan 4-14
2517 KH Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!
Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schrijfactie Chili
Gerechtigheid voor martelslachtoffer
In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid.
Zwaar gewond
Tijdens het demonstreren werd hij aangevallen en gemarteld door 13 agenten. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de rest toekeek. Dit resulteerde in aanzienlijk en blijvend letsel bij Órdenes. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor zijn linkeroog en liep schade op aan zijn rechteroog.
Drie jaar later, op 5 december 2022, besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van hen te staken.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Chili. Roep hen op om het onderzoek naar de 7 agenten te heropenen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Jaime Moscoso Valenzuela
Embassy of the Republic of Chile
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Goed nieuws 9 januari 2023: Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (31) en Elham Choubdar (24) heeft vernietigd. Ze waren ter dood veroordeeld na oneerlijke procedures, vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van lhbti+’ers. De vage aanklacht luidde: voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. Het Hooggerechtshof heeft hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces Zie verder www.amnestyinternational.nl / nieuws
Schrijfactie Honduras
Gerechtigheid voor vermoorde milieuactivisten
In Honduras zijn op 7 januari 2023 de milieuactivisten Aly Magdaleno Domínguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala doodgeschoten door gewapende mannen.
Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf.
Gevaarlijk activisme
De Guapionol-rivier is een belangrijke bron voor schoon drinkwater voor de omwonende gemeenschap. De activisten die deze rivier beschermen, worden als criminelen weggezet door het mijnbouwbedrijf en de Hondurese overheid. Al meerdere activisten zijn aangevallen of onterecht vervolgd vanwege hun activisme.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Honduras. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de moord op Aly Domínguez en Jairo Bonilla. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de brief kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Roberto Ochoa Madrid
Embassy of Honduras
Kortenberglaan 89
1000 Brussel
België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schrijfactie india
Laat activisten vrij
Sinds 2018 zijn er in India zestien bekende mensenrechtenactivisten opgepakt op basis van valse aanklachten. Een van hen, Fr. Stan Swamy (foto middenboven), overleed in de gevangenis doordat hij geen medische hulp kreeg. Een aantal personen is vrijgelaten, maar elf van hen zitten nog vast.
Nationale helden
De groep activisten wordt ook wel de BK16 genoemd. Deze bestaat uit dichters, advocaten, journalisten, professoren en een priester. Stuk voor stuk strijden ze voor de rechten van onderdrukte gemeenschappen in India, onder wie de Dalits en de Adivasis. Ze werden opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij rellen die uitbraken in Bhima Koregaon begin 2018.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 maart 2023 naar de minister van Binnenlandse Zaken van India. Roep hem op de 11 activisten die nog vastzitten onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Embassy of India
H.E. Mrs. Reenat Sandhu, Ambassador
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Goed nieuws Zambia schaft de doodstraf af
De president van Zambia, Hakainde Hichilema, stemde op vrijdag 23 december 2022 in met de afschaffing van de doodstraf. Ook het beledigen van de president is niet langer strafbaar. Zambia is het 25e land in de sub-Sahara Afrika dat de doodstraf voor alle misdrijven heeft afgeschaft.
Een progressieve stap
’Amnesty International is blij met de afschaffing van de doodstraf in Zambia. Dit is een goede en progressieve stap waaruit blijkt dat het land het recht op leven wil beschermen‘, aldus Tigere Chagutah van Amnesty International. ‘Dit besluit is een voorbeeld voor landen in de regio die de doodstraf nog steeds toepassen. We willen dat ook deze landen een einde maken aan de wrede, onmenselijke en vernederende vorm van bestraffing.
Zie verder https://www.amnestyinternational.nl/nieuws
Schrijfactie bahrein
Laat Abdulhadi al-Khawaja vrij
De 61-jarige Abdulhadi al-Khawaja is een zeer prominente mensenrechtenactivist uit Bahrein. Voor zijn activisme kreeg hij na een oneerlijk proces een levenslange gevangenisstraf. Hij zit al 11 jaar vast. Het gevangenispersoneel blijft manieren vinden om hem extra te straffen. Op 28 november 2022 kreeg Al-Khawaja twee boetes.
Boetes
De eerste boete kreeg Al-Khawaja omdat hij een stoel kapotmaakte en een gevangenismedewerker beledigd zou hebben, nadat deze hem telefoontjes met zijn dochters verbood. De tweede boete, ook voor het beledigen van een gevangenismedewerker, had te maken met zijn activisme.
Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 maart 2023 naar de autoriteiten van Bahrein. Roep hen op om Adbulhadi al-Khawaja onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief (evenals het e-mailadres, echter dat werkt in dit specifieke geval via een contactformulier),
Een kopie van de brief kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Abdulla bin Faisal bin Jabur Al Doseri
Embassy of the Kingdom of Bahrain
102 Avenue Franklin Roosevelt
1050 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.