Amnesty International RSVP Schrijfacties Afdeling Drachten
In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft dringend nodig.

De schrijfactie van maart staat in GW 5, die van april in GW 7 en de brieven staan op de website https://pgdrachten.nl/index.php/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven

Schrijfactie Taiwan

Gratie voor Chiou Ho-shun
Chiou Ho-shun uit Taiwan zit al 32 jaar in de dodencel. Hij werd gemarteld om een moord en een ontvoering te bekennen.
32 jaar in de dodencel
Chiou Ho-shun uit Taiwan was een jongeman van 29 toen hij ter dood werd veroordeeld. Hij is nu 61 en nog steeds in afwachting van zijn executie. Zijn proces werd 11 keer overgedaan, met telkens hetzelfde vonnis.
Chiou werd veroordeeld voor moord en ontvoering, maar het ‘bewijs’ daarvoor werd verkregen door marteling. Hij kreeg water met peper in zijn mond en neus gegoten, werd geslagen, moest op ijs zitten en kreeg elektrische schokken toegediend.
De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 juni 2021 naar de Taiwanese president. Roep haar op om Chiou Ho-shun gratie te verlenen. Het adres vindt u op de brief.

Goed nieuws
februari ’21 De Saudische autoriteiten hebben de doodstraffen van drie sjiitische activisten ingetrokken. De mannen werden als tiener opgepakt tijdens protesten en ter dood veroordeeld.
Ali al-Nimr, Abdullah al-Zaher en Dawood al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 17, 16 en 17 jaar waren. De jongens hadden deelgenomen aan protesten tegen de overheid in de oostelijke provincies van Saudi-Arabië. Na oneerlijke rechtszaken werden ze alle drie in 2014 ter dood veroordeeld. Amnesty International voerde sindsdien wereldwijd actie tegen deze doodstraffen.
De doodvonnissen van de drie mannen zijn omgezet naar 10-jarige gevangenisstraf. De tijd die ze al vastzitten, wordt daarvan afgetrokken, wat zou betekenen dat de mannen in 2022 vrijkomen.
Zie www.amnestyinternational.nl /nieuws

Schrijfactie Rusland
Stop vervolging Mikhail Iosilevich
Mikhail Iosilevich uit Rusland kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij volgens de autoriteiten zijn café ter beschikking stelde aan een ‘ongewenste’ organisatie. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie.
Mikhail Iosilevich is een activist die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid. De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen hem omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich is dit onjuist en werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij zegt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.
‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’ gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke bewegingen en organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Wat kunt u doen?
Schrijf vóór 1 juni 2021 naar de Russische autoriteiten. Roep hen op om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van de Russische Federatie
H.E. de heer Alexander Vasilievich Shulgin
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..