PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig. De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html.

De schrijfacties van oktober staan in GW 17 en die van november in GW 19.

Write for Rights

Ook dit jaar doen wij als Amnesty-groep Drachten rond de dag van de rechten van de mens (10 december) mee aan de actie Write for Rights. Wij proberen dan zoveel mogelijk brieven over te schrijven en die te versturen naar de autoriteiten in verschillende landen. Het overschrijven heeft een meerwaarde, omdat men zich dan meer betrokken voelt bij de persoon voor wie men schrijft.

We hopen dat u wilt meewerken aan deze actie. We doen het uiteindelijk voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen!

Wilt u meedoen of nog vragen hebben, aarzelt u dan niet te bellen, te whatsappen of te mailen met Elly Heuzeveldt: E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T: (06) 137 526 51

Schrijfactie Algerije

Laat klokkenluider Mohamed Benhlima vrij!

De Algerijnse activist en klokkenluider Mohamed Benhlima is op 4 september 2022 veroordeeld tot 12 jaar cel voor onder meer het verspreiden van nepnieuws. De ex-militair bracht corruptie binnen het leger naar buiten. Ook deed hij mee aan een vreedzaam anti-regeringsprotest. Hij kreeg eerder al de doodstraf vanwege spionage.

Slechte behandeling

Momenteel zit Benhlima in isolatie. Hij wordt slecht behandeld. Elke dag mag hij maar 10 minuten uit zijn cel. Maaltijden, kleding en familiebezoeken worden hem deels of zelfs helemaal ontzegd. Kom in actie voor hem!

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2023 naar de president van Algerije. Roep hem op om Mohamed Benhlima onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the People’s Democratic Republic of Algeria
H.E. Ms. Salima abdelhak, Ambassador
Van Stolklaan 1-3
2585 JS Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie Cuba

Laat oppositielid onmiddellijk vrij!

José Daniel Ferrer García is een Cubaanse activist en leider van een oppositiegroep. Op 11 juli 2021 wilde hij deelnemen aan een landelijke demonstratie tegen de regering. Toen hij zijn huis verliet, werd hij meteen gearresteerd. Hij is aangeklaagd vanwege het ‘verstoren van de publieke orde’.

Eenzame opsluiting

García zit in eenzame opsluiting. Zonder contact met de buitenwereld kan hij slecht behandeld en gemarteld worden. Ook gaat het niet goed met zijn gezondheid. Hij heeft maagklachten en chronische hoofdpijn.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2023 naar de president van Cuba. Roep hem op om José Daniel Ferrer García onmiddellijk vrij te laten! Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of Cuba
H.E. Ms. Anet Pino Rivero
Koninginnegracht 37
2514 AD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws 5 november ’22:

In Saudi-Arabië is de 83-jarige Mohammad al-Khudari vrijgelaten. Hij zat 3 jaar gevangen nadat hij na verzonnen aanklachten was veroordeeld tot 15 jaar cel. Die straf werd vanwege zijn hoge leeftijd later tot 6 jaar gevangenisstraf teruggebracht.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig. De brieven vindt u onder www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html.

De schrijfacties van oktober staan in GW 17 en die van november in GW 19.

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig. De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html

De schrijfactie van september staat in GW 16, die van oktober in GW 17.

Schrijfactie Tunesië

Geef rechters en aanklagers hun baan terug!

President Saied van Tunesië gaf op 1 juni opdracht om 57 rechters en officieren van justitie per direct te ontslaan. De redenen voor hun ontslag waren vaag, zoals ‘morele corruptie’ en deelname aan ‘feesten waar alcohol werd geserveerd’. Dit is een schending van hun rechten en bovendien een aanslag op de onafhankelijke rechtstaat!

Hongerstaking

Hamadi Rahmani, Mohamed Taher Kanzari en Ramzi Bahria zijn drie van de ontslagen rechters. Zij gingen in hongerstaking om te protesteren tegen hun willekeurige ontslag. Ze mogen de aanklachten tegen hen niet inzien en kunnen zich niet verdedigen. Al meer dan drie maanden zitten zij thuis – samen met 54 anderen – zonder werk, salaris en zorgverzekering.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2022 naar de minister van Justitie van Tunesië. Roep haar op om alle rechters en officieren van justitie onmiddellijk hun baan terug te geven. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Embassy of the Republic of Tunisia
His Excellency Mr. Slim Ghariani
Gentsestraat 98
2587 HX Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws

De Tunesische journalist Salah Attia kwam 16 september 2022 op vrije voeten, nadat de militaire rechtbank weigerde het verzoek van de aanklager tot strafverlenging te honoreren. Hoewel Amnesty International verheugd is met dit nieuws, blijven we bij het standpunt dat Salah nooit vastgezet had moeten worden. Attia, eigenaar en redacteur van de online krant Al Ray Al Jadid, was 10 juni 2022 te gast in een nieuwsprogramma van Al Jazeera. Daar uitte hij kritiek op de Tunesische president Kais Saied en de strijdkrachten. De dag erna arresteerde de politie Attia in Tunis. Zie verder https://www.amnestyinternational.nl/nieuws

Schrijfactie Rusland

Hef schorsing advocaten op!

Russische autoriteiten schorsten afgelopen juli advocaten Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov enkel en alleen omdat zij hun werk deden. Ze hielpen activisten op de door Rusland bezette Krim die om politieke redenen waren aangeklaagd.

Juridische gemeenschap onder druk

In de afgelopen jaren zijn advocaten op de Krim meer en meer onder druk komen te staan. Ze worden willekeurig opgepakt en vastgezet en krijgen hoge boetes opgelegd. De schorsing van de advocaten past in dit beeld. Rusland geeft hiermee een afschrikwekkend signaal af aan andere advocaten die zich inzetten voor mensenrechtenactivisten.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2022 naar de voorzitter van de Russische Federale Orde van Advocaten. Roep hem op om de schorsing van Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov onmiddellijk op te heffen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Embassy of the Russian Federation
H.E. Mr. Alexander Vasilievich Shulgin
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB:

vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via bDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig.
De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html
De schrijfactie van augustus staat in GW 14, die van september in GW 16.

Schrijfactie Iran

Politiek activist krijgt mogelijk de doodstraf

De Duits-Iraanse politiek activist Jamshid Sharmahd kan in Iran de doodstraf krijgen na een uiterst oneerlijk proces. Sharmahd wordt sinds juli 2020 vastgehouden op een onbekende plaats, zonder contact met een advocaat. Hij mocht onlangs met zijn familie bellen. Hij vertelde dat hij gemarteld werd en in een kleine cel zit opgesloten waar hij nog geen twee stappen kan zetten.

Beschuldigd van terrorisme

Jahmad maakte een website voor de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran. Daarop stonden berichten over aanvallen met explosieven in Iran, waarvoor de groep zegt verantwoordelijk te zijn. Jahmad ontkent dat hij iets met de explosies te maken heeft.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2022 naar het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht. Roep hem op Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij te laten.

 

Goed nieuws Malediven 17-8-22

Acitivist Mohamed Rusthum Mujuthaba (39) die zich inzet voor religieuze vrijheid en voor mensenrechten, hoeft niet meer de gevangenis in.
Hij werd beschuldigd van het plaatsen van godslasterlijke inhoud op sociale media en het bezitten van ‘obsceen materiaal’. Daarvoor kon hij 5 maanden gevangenisstraf krijgen als hij veroordeeld zou worden.
‘Ik tweette over vrouwenrechten, gewetensvrijheid en fouten in religie, over waarom die verkeerd is en aan niemand mag worden opgedrongen.
Mohamed Rusthum Mujuthaba bekende schuld, maar omdat hij al 6 maanden in voorarrest had gezeten, hoefde hij niet opnieuw de gevangenis in.
Door de religieuze gevoeligheid die aan zijn zaak kleefde en het verbod op godsdienstvrijheid in het land, had Mohamed Rusthum Mujuthaba geen advocaat die hem in de rechtbank kon vertegenwoordigen.

 

Schrijfactie VS

Al 19 jaar vast in Guantánamo

Toffiq al-Bihani en 35 andere mannen zitten soms meer dan 20 jaar in de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay. Ze zitten daar in verband met de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Maar niemand van hen is aangeklaagd, niemand is voor de rechter gekomen, velen zijn gemarteld.

Guantánamo moet dicht

Toffiq en alle andere 35 gevangenen moeten weggehaald worden uit Guantánamo Bay. Ze moeten óf naar een ander land gebracht worden waar hun rechten beschermd zijn, óf een eerlijk gerechtelijke procedure krijgen. Daarna moet Guantánamo dicht. Voorgoed.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2022 naar de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Roep hem op om Toffiq al-Bihani en alle andere gevangenen uit Guantánamo Bay weg te halen en de gevangenis te sluiten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Embassy of the United States of America
Mrs. Aleisha Woodward
John Adams Park 1
2244 BZ Wassenaar

 

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnesty blijft altijd dringend nodig. De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html. De schrijfactie van juni staat in GW 11, die van juli in GW 13 en die van augustus in GW 14.

Schrijfactie Belarus

8 jaar cel tiener na klein drugsdelict

Vladislav Sharkovsky uit Belarus zit inmiddels 3 jaar gevangen voor een klein drugsdelict. Hij kreeg daarvoor 8 jaar cel opgelegd. Hij was 17 jaar oud toen hij werd gearresteerd. Na zijn arrestatie werd hij gedwongen tot een ’bekentenis’.

Veel kinderen krijgen lange celstraf in Belarus

Het Kinderrechtenverdrag, waarbij Belarus partij is, bepaalt dat kinderen een zo kort mogelijke straf moeten krijgen. Toch hebben naar schatting duizenden kinderen in Belarus lange gevangenisstraffen gekregen voor kleine druggerelateerde delicten. Actie voor Vladislav Sharkovsky en deze andere kinderen is daarom nog steeds hard nodig!

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2022 naar het hoofd van de presidentiële administratie van Belarus. Roep haar op Sharkovsky vrij te laten. Kinderen die veroordeeld zijn voor kleine drugsdelicten, moeten niet worden bestraft met lange celstraffen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassade van de Republiek Belarus
Stanislav Vassilevsky, Chargé d’Affaires a.i. of the Republic of Belarus
Groot Hertoginnelaan 26
2517 EG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws 1 augustus 2022

In Egypte is student Ahmed Samir Santaway vrijgelaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg. Zijn Gentse vriendin meldt dit op Facebook en het goede nieuws wordt bevestigd door Amnesty Vlaanderen. Santawy werd in juni ‘21 door een speciale staatsveiligheidsrechtbank veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij ‘nepnieuws’ zou hebben gedeeld op sociale media. Santawy’s veroordeling was alleen gebaseerd op sociale-mediaberichten waarin kritiek wordt geuit op mensenrechtenschendingen in Egyptische gevangenissen en op de corona-aanpak van de autoriteiten. Bovendien ontkende Santawy deze berichten te hebben geschreven. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

Schrijfactie Marokko

Geen eerlijk proces voor journalist

Marokkaanse kritische onderzoeksjournalist Omar Radi kreeg in maart 2022 in hoger beroep te horen dat zijn celstraf van 6 jaar blijft staan. Eerder kreeg hij die straf opgelegd op beschuldiging van verkrachting en spionage. Dat gebeurde na een buitengewoon oneerlijk proces waarbij belangrijke getuigenissen en bewijsmateriaal voor Radi’s verdediging werden verworpen.

Doelwit vanwege journalistiek werk

Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou Radi geld van buitenlandse inlichtingendiensten hebben ontvangen. Maar het ging om onderzoeksbeurzen voor zijn journalistieke werk. Hij werd ook beschuldigd van ‘verkrachting’, maar Radi ontkent dat dit gebeurd is. Beschuldigingen van seksueel geweld moeten goed worden onderzocht en daders moeten voor de rechter worden gebracht. Dat moet wel in een eerlijk proces gebeuren.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2022 naar de minister van Justitie van Marokko. Roep hem op Radi’s veroordeling vanwege spionage te vernietigen. De aanklacht van verkrachting moet in een eerlijk proces worden onderzocht. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u mailen aan:

Ambassade van het Koninkrijk Marokko
Z.E. de heer Abdelouahab Bellouki
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let op!

Vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..