PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnesty blijft altijd dringend nodig.

De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html

De schrijfactie van juni staat in GW 11.

Schrijfactie juli 2022 Madagaskar

Anticorruptie-activist vast voor laster

Mensenrechtenactivist en leraar Jeannot Randriamanana kreeg op 17 maart 2022 een celstraf van 2 jaar. Hij was onterecht aangeklaagd voor ‘laster’ en het ‘beledigen van parlementsleden’. Randriamanana had op sociale media een bericht geplaatst dat lokale autoriteiten fondsen hadden verduisterd die bedoeld waren voor de slachtoffers van twee verwoestende orkanen.

Vast voor onderzoeken verduistering

Randriamanana werkt voor een onafhankelijke lokale mensenrechtenorganisatie. Hij houdt zich vooral bezig met het recht op informatie en goed bestuur.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2022 naar de autoriteiten in Madagaskar. Roep hen op Jeannot Randriamanana onmiddellijk vrij te laten. Het adres staat op de brief, een kopie kunt u mailen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws

Op 24 april 2022 is de Egyptische journalist Mohamed Salah vrijgelaten. Hij bracht 29 maanden door in een Egyptische gevangenis omdat hij gebruikmaakte van zijn mensenrechten. Salah heeft geen rechtszaak gehad en is nooit officieel aangeklaagd. In juli 2020 oordeelde een rechtbank dat hij moest worden vrijgelaten, maar Salah werd niet vrijgelaten. Amnesty-activisten over de hele wereld ondertekenden petities en schreven brieven naar de Egyptische autoriteiten om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Mohamed Salah te eisen.

Na zijn vrijlating stuurde Salah dit bericht naar alle leden en activisten van Amnesty International:

‘Ik schrijf jullie dit als een vrij man, nadat ik 2 jaar en 5 maanden in de gevangenis heb doorgebracht. Tijdens deze periode hebben jullie mij en anderen gevangenzaten vanwege hun mening. op alle mogelijke manieren gesteund. Ik bedank jullie allemaal voor jullie continue steun en de spoedacties voor mijn vrijheid. Jullie waren een stem voor ons die in de gevangenis zaten. Ik nodig jullie uit om jullie eerbiedwaardige en eerlijke werk voor de vrijheid van elk mens voort te zetten, vooral voor gewetensgevangenen.’

Schrijfactie juli 2022 Gambia

Activist met de dood bedreigd

De president van Gambia heeft de prominente mensenrechtenactivist Madi Jobarteh uitgemaakt voor onruststoker en aanstichter van geweld. Hij deed dit tijdens een jaarlijkse speech die op de televisie werd uitgezonden. Jobarteh plaatste kort ervoor, op 20 april 2022, een bericht op Facebook waarin hij een minister van corruptie beschuldigde. Sinds de president hem openlijk aanviel, ontvangt Jobarteh online dreigementen en zelfs doodsbedreigingen. Zijn veiligheid is in gevaar.

Al eerder valselijk beschuldigd

Jorbateh zet zich al jaren in voor meer democratie en bescherming van de mensenrechten in Gambia. In 2020 werd Jobarteh opgepakt nadat hij tijdens een Black Lives Matter-demonstratie had gezegd dat de overheid tekortschoot in het onderzoek naar het doden van 3 burgers door politieagenten. De aanklachten van ‘verspreiding van valse informatie’ werden later ingetrokken.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2022 naar de president van Gambia. Roep hem op ervoor te zorgen dat Madi Jobarteh en andere mensenrechten verdedigers hun werk veilig kunnen doen.. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of The Gambia in Belgium
Her Excellency Teneng Mba Jaiteh
Avenue Franklin Roosevelt 126
1050 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB

vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig. De brieven vindt u onder https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnestie-voorbeeldbrieven.html De schrijfactie van april staan in GW 7, die van Mei in GW 9

schrijfactie Nigeria

Absurd lange straf voor humanist

De prominente Nigeriaanse humanist Mubarak Bala heeft op 5 april 2022 een celstraf van maar liefst 24 jaar opgelegd gekregen. Hij zit sinds april 2020 vast op beschuldiging van godslastering omdat hij een bericht op Facebook plaatste. Daarin sprak hij zich uit over zijn levensbeschouwing. Een rechter oordeelde in december 2020 dat Bala vrijgelaten moest worden. Maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit.

Geen contact met de buitenwereld

Mubarak Bala zit al ruim 2 jaar vast zonder toegang tot zijn familie en goede medische zorg voor zijn hoge bloedruk. Hij heeft zijn advocaat slechts één keer mogen zien. Mogelijk wordt hij mishandeld.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juli 2022 de minister van Justitie in Nigeria. Roep hem op om Mubarak Bala onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassade van de Federale Republiek Nigeria
H.E. Ms. Dr. Eniola Olaitan Ajayi
Wagenaarweg 5
2597 LL Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws

In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen in de hoofdstad Sanaa. Symons werd op 4 april 2017 gearresteerd bij een controlepost in het zuidwesten van Jemen omdat hij een Brits paspoort had. Hoewel hij niet is aangeklaagd en nooit voor de rechter gebracht werd hij beschuldigd van spionage. Op 24 april jl. maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman in een verklaring bekend dat het de vrijlating had gefaciliteerd van 14 buitenlanders, onder wie Luke Symons. Zijn vrijlating volgde na campagnes van zijn familie, zijn lokale vertegenwoordiger van het Britse parlementslid en Amnesty International.

schrijfactie Qatar

Advocaten vast voor deelname protest

Op 10 augustus 2021 werd advocaat Hazza al-Marri uit Qatar gearresteerd omdat hij meedeed aan een protest tegen een nieuwe discriminerende verkiezingswet die de Al-Murra-stam uitsluit. Ook zijn broer en advocaat Rached al-Marri werd gearresteerd omdat hij Hazza al-Marri wilde vertegenwoordigen. Mogelijk worden beiden broers gemarteld omdat ze weigeren een belofte te ondertekenen waarin ze stoppen met het bekritiseren van de nieuwe wet.

Al langer gediscrimineerd

De Al Murra-stam is een van de grootste stammen in het oosten van Saoedi-Arabië en Qatar en hebben een lange tijd te maken met ernstige discriminatie. Zo hebben ze geen toegang tot onderwijs, werk en gezondheidzorg.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juli 2022 naar de minister-president en minister van binnenlandse zaken in Qatar. Roep hem op om Hazza bin Ali Abu Shurayda al-Marri en Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassade van de Staat Qatar
His Excellency Mr. Nasser Ibrahim Allenqawi
Borweg 7
2597LR Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws uit het Jaarverslag 2021

In 2021 zijn 18 deelnemers aan een Pride-bijeenkomst in Ankara en Malcolm Bidali uit Qatar vrijgelaten. Wij hadden tijdens de Write for Rights-actie in december 2020 voor hen geschreven.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het kader van de coronacrisis worden op dit moment geen brieven uitgedeeld, het handigst is: stuur een mailtje naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt u elke maand de schrijfactie inclusief de brieven in uw mailbox. Want schrijven voor Amnestie blijft altijd dringend nodig.

De brieven vindt u in de downloadsectie van deze website.

Milieuactivisten in gevaar

De afgelopen weken ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten.

Pamflet met ‘militaire doelwitten’

Op 7 februari werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de Magdalena Medio-regio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten ertoe opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2022 naar de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken. Roep hem op ervoor te zorgen dat alle milieu- en mensenrechtenactivisten in het gebied worden beschermd. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassade van de Republiek Colombia
H.E. Mr. Fernando Antonio Grillo Rubiano
Groot Hertoginnelaan 14
2517 EG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,55. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 22 maart 2022 is Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan vrijgelaten. Hij was 15 jaar toen hij ter dood veroordeeld werd, en zat 2 jaar en 8 maanden in de dodencel.

Op 14 november 2017 werd de toen 15-jarige scholier Magai Matiop Ngong ter dood veroordeeld vanwege moord. Hij beweert echter dat het om een ongeluk ging. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Magai Matiop Ngong in actie. Ze riepen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir op zijn doodvonnis in te trekken en steunden de jongen met groetenkaarten.