PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Afdeling Drachten

Schrijfactie Azerbeidzjan

Geef Gubad Ibadoghlu medische zorg

De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu werd in juli vorig jaar opgepakt voor handel in vals geld; een overduidelijk verzonnen aanklacht. Hij wordt enkel gestraft vanwege zijn kritische mening. Ibadoghlu is de voorzitter van een sociaaldemocratische politieke beweging en deed onderzoek naar corruptie. Hij verliet Azerbeidzjan in 2017, maar keerde begin 2023 weer terug.

Gezondheid gaat achteruit

Ibadoghlu zit in een vochtige, raamloze cel waar het krioelt van de insecten. Hij krijgt geen schoon drinkwater en voedingsrijk voedsel. Ibadoghlu lijdt aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd in de gevangenis. Ook krijgt hij geen medische zorg. En dat terwijl hij niets heeft misdaan.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juli 2024 naar de president van Azerbeidzjan. Roep hem op Gubad Ibadoghlu onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Republic Azerbaijan
H.E. Mr. Rahman Mustafayev
Andries Bickerweg 6
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws april 2024 Burkina Faso

Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo vrijgelaten, na op 1 december 2023 te zijn ontvoerd en in het leger gedwongen. Dit gebeurde toen hij zijn paspoort aan het vernieuwen was bij het paspoortkantoor in Ouagadougou. In Nederland kwamen 13.537 mensen voor Diallo in actie. Na zijn vrijlating bedankte Diallo Amnesty en haar activisten:

“Ik wil graag Amnesty International en iedereen die voor mijn vrijlating heeft gepleit bedanken. Deze oproepen waren een licht in de eenzaamheid van mijn beproeving en herinnerden me eraan dat ik niet alleen was.”

Zie ook https://www.amnesty.nl/nieuws.

Schrijfactie Kirgizie

Kirgizië, vervolg journalisten niet

In januari deed de politie een inval in de huizen van elf journalisten die betrokken zijn bij onderzoek naar corruptie in Kirgizië. Onder hen zijn de prominente journalist Makhabat Tazhibek-kyzy (foto) en Aike Beishekeeva, een 23-jarige factchecker. Ze zouden met de publicatie van een online video oproepen tot ongehoorzaamheid, massarellen en geweld. De journalisten riskeren enkel en alleen vanwege hun kritiek op de overheid tot 10 jaar gevangenisstraf.

Onterecht vervolgd en mishandeld

Er zijn zorgen om de veiligheid van Makhabat. Ze is in haar cel door bewakers geslagen. Ze had blauwe plekken in het gezicht en op haar bovenlichaam. Makhabat, Aike en twee andere journalisten zitten nog steeds vast. In april werden zes van de journalisten onder huisarrest geplaatst en één werd onder toezicht vrijgelaten. Maar de verzonnen aanklacht tegen hen werd niet ingetrokken.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juli 2024 naar de president van Kirgizië. Roep hem op de ongegronde aanklacht tegen de elf journalisten onmiddellijk in te trekken. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Kyrgyz Republic
H.E. Mr. Aidit Erkin
Rue de l’Abbaye 47
1050 Brussels, Belgium
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Israel

Laat terminaal zieke Wallid Daqqah vrij

De Palestijn Walid Daqqah heeft beenmergkanker en is terminaal ziek. Hij heeft zijn oorspronkelijke gevangenisstraf van 37 jaar uitgezeten, maar kreeg 2 jaar extra. Daqqah zou geprobeerd hebben telefoons de gevangenis in te smokkelen zodat medegevangenen contact konden hebben met hun families. Daardoor kan hij zelf zijn familie waarschijnlijk nooit meer zien.

Daqqah is veroordeeld voor het leiden van een groep die een Israëlische soldaat doodde. Daarom heeft hij het grootste deel van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. In maart vorig jaar had hij vrij moeten komen, als hij niet 2 jaar extra had gekregen. Het gaat erg slecht met hem, mede doordat hij in de gevangenis is gemarteld en geen goede medische zorg kreeg. Zoals veel Palestijnse gevangenen mag hij sinds het begin van de huidige Gaza-oorlog geen bezoek van zijn familie ontvangen. Dit betekent dat hij vrijwel zeker in de gevangenis zal sterven, zonder zijn familie te zien.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de president van Israel. Roep hem op om Walid Daqqah vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Staat Israël
His Excellency Mr. Modi Moshe Ephraim
Johan de Wittlaan 5
2517 JR Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws India

maart 2024: Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Hij was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme. ‘Saibaba had nooit in de gevangenis mogen zitten. De Indiase autoriteiten hebben hem opgepakt omdat hij zich uitsprak tegen het geweld en de discriminatie waar de Dalit- en inheemse gemeenschappen in India mee te maken hebben’ reageert Aakar Patel van Amnesty International.

Schrijfactie China

Waar is Gao Zhisheng?

Chinese advocaat Gao Zhisheng wordt al bijna 7 jaar in het geheim vastgehouden. Hij werd opgepakt nadat hij zijn memoires publiceerde, waarin hij schreef over zijn ervaringen als gevangene en onder surveillance in China. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk. Zonder toegang tot een advocaat, en gezien zijn eerdere behandeling in de gevangenis, loopt hij groot risico op marteling.

Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. Hij verdedigde onder meer activisten en religieuze minderheden. De autoriteiten pakten hem in 2006 ook al op nadat hij een hongerstaking organiseerde om aandacht te vragen voor de vervolging van mensenrechtenactivisten in China. Gedurende het grootste deel van de volgende 10 jaar was Gao vermist, zat hij opgesloten of werd hij onder huisarrest geplaatst. Maar hij bleef zich uitspreken over mensenrechtenschendingen en zijn kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de minister van Openbare Veiligheid in China. Roep hem op om Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of China
H.E. Ambassador TAN Jian
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven zijn te downloaden van deze website.