Schrijfactie india

Laat activisten vrij

Sinds 2018 zijn er in India zestien bekende mensenrechtenactivisten opgepakt op basis van valse aanklachten. Een van hen, Fr. Stan Swamy (foto middenboven), overleed in de gevangenis doordat hij geen medische hulp kreeg. Een aantal personen is vrijgelaten, maar elf van hen zitten nog vast.

Nationale helden

De groep activisten wordt ook wel de BK16 genoemd. Deze bestaat uit dichters, advocaten, journalisten, professoren en een priester. Stuk voor stuk strijden ze voor de rechten van onderdrukte gemeenschappen in India, onder wie de Dalits en de Adivasis. Ze werden opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij rellen die uitbraken in Bhima Koregaon begin 2018.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2023 naar de minister van Binnenlandse Zaken van India. Roep hem op de 11 activisten die nog vastzitten onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of India
H.E. Mrs. Reenat Sandhu, Ambassador
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Goed nieuws Zambia schaft de doodstraf af

De president van Zambia, Hakainde Hichilema, stemde op vrijdag 23 december 2022 in met de afschaffing van de doodstraf. Ook het beledigen van de president is niet langer strafbaar. Zambia is het 25e land in de sub-Sahara Afrika dat de doodstraf voor alle misdrijven heeft afgeschaft.

Een progressieve stap

’Amnesty International is blij met de afschaffing van de doodstraf in Zambia. Dit is een goede en progressieve stap waaruit blijkt dat het land het recht op leven wil beschermen‘, aldus Tigere Chagutah van Amnesty International. ‘Dit besluit is een voorbeeld voor landen in de regio die de doodstraf nog steeds toepassen. We willen dat ook deze landen een einde maken aan de wrede, onmenselijke en vernederende vorm van bestraffing.

Zie verder https://www.amnestyinternational.nl/nieuws

 

Schrijfactie bahrein

Laat Abdulhadi al-Khawaja vrij

De 61-jarige Abdulhadi al-Khawaja is een zeer prominente mensenrechtenactivist uit Bahrein. Voor zijn activisme kreeg hij na een oneerlijk proces een levenslange gevangenisstraf. Hij zit al 11 jaar vast. Het gevangenispersoneel blijft manieren vinden om hem extra te straffen. Op 28 november 2022 kreeg Al-Khawaja twee boetes.

Boetes

De eerste boete kreeg Al-Khawaja omdat hij een stoel kapotmaakte en een gevangenismedewerker beledigd zou hebben, nadat deze hem telefoontjes met zijn dochters verbood. De tweede boete, ook voor het beledigen van een gevangenismedewerker, had te maken met zijn activisme.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2023 naar de autoriteiten van Bahrein. Roep hen op om Adbulhadi al-Khawaja onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief (evenals het e-mailadres, echter dat werkt in dit specifieke geval via een contactformulier),

Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Abdulla bin Faisal bin Jabur Al Doseri
Embassy of the Kingdom of Bahrain
102 Avenue Franklin Roosevelt
1050 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.