Afdeling Drachten

Schrijfactie Rusland

Geef Irina Danilovich medische zorg

Verpleegkundige en activist Irina Danilovich bracht misstanden binnen de gezondheidszorg op de Krim naar buiten. In april 2022 werd ze ontvoerd door de Russische veiligheidsdienst. Ze werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Dat lukte niet, dus plaatsten ze explosieven in haar eigendommen. Daarvoor kreeg ze 7 jaar cel opgelegd.

Hongerstaking

Het gevangenispersoneel weigert Danilovich goede gezondheidszorg te geven. Ze is bijna doof door een blijvende oorinfectie. Daarom ging ze in maart 2023 in hongerstaking. Ze werd voor even naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze spoedeisende hulp nodig heeft. Die wordt tot op de dag van vandaag niet gegeven.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de autoriteiten van Rusland. Roep hen op om Irina Danilovich onmiddellijk vrij te laten en haar dringend medische hulp te geven.. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de brief kunt u sturen aan:

H.E. Alexander Vasilievich Shulgin
Embassy of the Russian Federation
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie El Salvador

Stop het vervolgen van onschuldige burgers

In maart 2022 stelde de overheid van El Salvador de ‘State of Exception’ in, met als doel bendegeweld te bestrijden. In de realiteit leidt deze ingreep tot het schenden van mensenrechten. Meer dan 60 duizend mensen zijn opgepakt en vastgezet zonder eerlijk proces. Soms omdat ze een crimineel verleden hebben, een tattoo hebben of gewoonweg uit een arme buurt komen.

Basisrechten kwijt

Binnen de ‘State of Exception’ vervalt het recht op een aantal basis mensenrechten zoals het recht op juridische verdediging. Het gevolg is dat ongeveer 2 procent van de bevolking van El Salvador vast zit in overvolle gevangenissen. De gevangenissen zijn daarnaast in zeer slechte staat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de president van El Salvador. Roep hem op om de ‘State of Exception’ te beëindigen en mensenrechten niet meer te schenden. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven zijn te downloaden van deze webpagina: https://pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnesty-voorbeeldbrieven.html.

Goed nieuws

Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president gratie aan mensenrechten-verdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Een dag later werden zij vrijgelaten en herenigd met hun dierbaren. Hun vrijlating maakt onderdeel uit van een presidentieel pardon aan een onbekend aantal mensen. Amnesty-supporters voerden actie voor de vrijlating van beide mannen. Zo schreven in december 2021 honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights. We bedanken iedereen die aan deze acties meedeed.