Afdeling Drachten

Schrijfactie VS

Stop klopjacht op Julian Assange

In juni oordeelde een Britse rechter in hoger beroep dat Julian Assange uitgeleverd mag worden aan de VS. De VS klaagt hem aan voor onder meer spionage vanwege het publiceren van staatsgeheime stukken. Dit zou niet strafbaar moeten zijn. Het is een aanval op de persvrijheid. Assange kan levenslang krijgen.

Klopjacht op klokkenluider

De Australische Assange is oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij openbaarde in 2010 geheime documenten en onthulde mogelijke oorlogsmisdrijven door het Amerikaanse leger. De VS wil hem hiervoor straffen. In 2019 werd hij in het Verenigd Koningrijk opgepakt op verzoek van de VS. Hij zit sindsdien in een zwaarbeveiligde gevangenis.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de Amerikaanse ambassadeur. Roep hem op er bij de autoriteiten op aan te dringen de aanklachten tegen Assange in te trekken. Het adres vindt u op de brief.

Goed nieuws

Argentinie 7 september jl.

Huisarrest Argentijnse mensenrechtenadvocaat Alberto Narral opgeheven

Een klein lichtpuntje voor de Argentijn Alberto Nallar. De mensenrechtenadvocaat zat sinds 13 juli 2023 in huisarrest vanwege zijn rol bij de protesten in de provincie Jujuy, maar deze straf is nu opgeheven. Alberto Nallar mag zijn huis weer verlaten, hij wordt echter nog steeds vervolgd voor opruiing.

Alberto Nallar is advocaat en verdediger van de mensenrechten. Hij heeft de opstand tegen een onlangs ingevoerde grondwetshervorming gesteund. Ook verleende hij juridische bijstand aan mensen die tijdens de protesten werden aangehouden. Het is goed nieuws dat het huisarrest van Alberto Narral is opgeheven, maar Argentinië moet ook alle aanklachten tegen hem intrekken.

Schrijfactie Venezuela

Laat Guillermo Zárraga vrij

De 59-jarige Venezolaan Guillermo Zárraga lijdt aan ernstige gezondheidsklachten in de gevangenis. In juni viel hij een paar keer flauw door gebrek aan drinkwater, eten en medicatie. In november 2020 werd hij opgepakt en beschuldigd van het doorspelen van geheime informatie aan de Amerikanen. Hier is geen bewijs voor.

Beschuldigd van sabotage

Zárraga werkte als ingenieur en vakbondsleider in de olie-industrie. Volgens de autoriteiten zou hij de CIA helpen de olie-industrie in Venezuela te saboteren. Een foto van hem samen met de prominente oppositieleider Juan Guaido werd gebruikt als bewijs dat Zárraga meewerkte aan sabotage.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de autoriteiten van Venezuela. Roep hen op om Guillermo Zárraga onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De voorbeeldbrieven voor deze maand vindt u in de downloadsectie.