Schrijfactie Canada

 

 

Vervolg landverdedigers niet!

In Canada protesteren de Wet’suwet’en tegen een gasleiding onder de Wedzin Kwa-rivier op het grond van hun voorouders. Ze zijn bang voor vervuiling en gaven geen toestemming voor de bouw. Negen van hen hangt nu een celstraf boven het hoofd omdat een rechter hen beval bij de bouwplaats weg te blijven. Ze verdedigen enkel hun landrechten.

Mensenrechten in gevaar door aanleg gasleiding

Sinds eind 2021 bezetten de Wet’suwet’en de bouwplaats. Ze hebben op hun grond kampen opgezet om zo de bouw een halt toe te roepen. De landverdedigers worden door de politie en beveiligers van het gasbedrijf dagelijks lastiggevallen en hardhandig opgepakt.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2023 naar de autoriteiten in Canada. Roep hen op de aanklachten tegen de Wet’suwet’en landverdedigers te laten vallen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van Canada
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws: Na vier maand onterechte gevangenschap lieten de autoriteiten van Tunesië de oppositieactivist Chaima Issa op 13 juli 2023 vrij. Ze wordt echter nog steeds vervolgd en kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen voor haar politieke activisme. Chaima Issa en vele anderen worden sinds februari van dit jaar vervolgd voor samenzwering. Daarvoor is geen enkele aanwijzing. Issa durft in het openbaar kritiek te leveren op de Tunesische president Kais Saied. Vlak voordat ze op 22 februari werd gearresteerd, sprak Issa samen met andere oppositieleden met buitenlandse diplomaten over de politieke situatie in Tunesië. Ze wordt niet alleen vervolgd voor samenzwering. Een militaire rechtbank doet ook onderzoek naar radio-optredens waarin zij zich kritisch uitliet over de autoriteiten.

 

Schrijfactie Sierra Leone

 

Onderzoek dood demonstranten!

In augustus 2022 braken in heel Sierra Leone grote protesten uit vanwege de armoede in het land. De protesten liepen snel uit de hand en de politie greep met harde hand in. Agenten schoten in het rond. Daarbij werden meer dan twintig demonstranten en bijstanders gedood. Ook kwamen tijdens de protesten 6 agenten om het leven. Meer dan 500 demonstranten belandden zonder eerlijke rechtszaak in de gevangenis.

Nog altijd geen gerechtigheid

Honderden demonstranten zitten na een jaar nog steeds vast, zonder enig bewijs tegen hen. De dood van de demonstranten en bijstanders is nog steeds niet onderzocht. Familie mocht de lichamen van hun geliefden niet zien en niet eens bij de begrafenis aanwezig zijn.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 december 2023 naar de autoriteiten van Sierra Leone. Roep hen op om de gevangen demonstranten een eerlijk proces te geven en de dood van de overleden demonstranten te onderzoeken.
Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Republic of Sierra Leone
H.E. Samuel Tamba Musa
Avenue de Tervuren 410
1150 Brussel
België
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten! 

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.