Schrijfactie bangladesh

Trek aanklachten tegen activist Shahnewaz Chowdhury in!

Activist en ingenieur Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh krijgt mogelijk tot 10 jaar gevangenisstraf voor het uiten van zijn mening. Hij deelde op Facebook dat de kolencentrale in zijn dorp milieuschade veroorzaakt. Ook sprak hij zich uit over incidenten tijdens protesten in de centrale, die hebben geleid tot de dood van twaalf mensen.

 

Digitale veiligheidswet

Chowdhury riep jongeren online op om zich te ‘verzetten tegen onrechtvaardigheid’. Hij werd in mei 2021 opgepakt en vastgezet onder de digitale veiligheidswet. Na 80 dagen vast te hebben gezeten in onmenselijke omstandigheden werd hij op 16 augustus 2021 op borgtocht vrijgelaten.

 

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2024 naar de autoriteiten van Bangladesh. Roep hen op om de aanklachten tegen Shahnewaz Chowdhury onmiddellijk in te trekken. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Embassy of the People's Republic of Bangladesh
Stadhouderslaan 7
2517 HV Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws: Het Turkse Constitutionele Hof oordeelde op 25 oktober dat de voortdurende detentie van Can Atalay een schending van zijn rechten is. Hij is nu vrij. Atalay, advocaat en verkozen parlementslid, die sinds 25 april 2022 is vastgehouden op de valse beschuldiging van “het helpen bij de omverwerping van de regering” had nooit opgesloten mogen worden, dus het besluit van vandaag is zeer welkom, ook al had het al veel eerder moeten gebeuren’, zegt Amnesty International’s Dinushika Dissanayake in een reactie op de uitspraak. ‘Het is ook een klinkende bevestiging van wat we al lang wisten, dat zijn recht op vrijheid was geschonden.

 

Schrijfactie tunesie

 

Laat oppositieleider *Bhiri* vrij

De Tunesische oud-minister van Justitie en oppositieleider Noureddine Bhiri zit al 7 maanden in voorarrest vast vanwege kritiek op de overheid. Op 13 februari 2023 pakten agenten hem met grof geweld op. Volgens de autoriteiten zou Bhiri aanzetten tot geweld tegen de overheid in een Facebook-post. Hij heeft medicijnen nodig voor diabetes en hoge bloeddruk. Zijn gezondheid is in gevaar!

 

Kritische politici de mond gesnoerd

In 2021 trok de huidige president Saied van Tunesië de macht naar zich toe onder het mom van een ‘noodtoestand’. Bhiri en zijn oppositiepartij Ennahda zien dit als een coup. Sindsdien kunnen leden van de oppositie hun werk niet meer veilig doen. Zeker 44 politici zijn al onterecht vervolgd vanwege kritiek op de president.

 

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 januari 2024 naar de autoriteiten van Tunesië. Roep hen op om Noureddine Bhiri onmiddellijk vrij te laten en hem tot die tijd goede medische zorg te geven..
Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:
Embassy of Tunesia in The Netherlands
His Excellency Mr. Slim Ghariani, ambassador
Gentsestraat 98
2587 HX Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.