Schrijfactie Cambodja

Stop massale huisuitzettingen Angkor

In Angkor, Cambodja, worden zo’n 40 duizend mensen gedwongen om hun huizen te verlaten op het land waar zij al generaties lang wonen. In Angkor staat de tempel Angkor Wat die door UNESCO is aangewezen als cultureel erfgoed. De huisuitzettingen zouden nodig zijn voor het behoud van de tempel. Ondanks dat UNESCO nooit heeft aangegeven dat de inwoners weg zouden moeten, dwingen de autoriteiten ze daar toch toe.

Slecht alternatief

De inwoners worden gedwongen naar plekken te gaan met gebrek aan huizen en schoon drinkwater. De autoriteiten dreigen met gevangenisstraffen voor mensen die weigeren te vertrekken. De inwoners van Angkor hebben onmiddellijk hulp nodig.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2024 naar de autoriteiten van Cambodja. Roep hen op om de inwoners van Angkor niet te verdrijven. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

  • Embassy of the Kingdom of Cambodia
  • Avenue de Tervuren 264 A
  • 1150 Brussel
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws

Amnesty International is verheugd dat in Afghanistan activist Matiullah Wesa is vrijgelaten. De Taliban arresteerden hem op 27 maart 2023. Wesa zette zich in voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes, in afgelegen gebieden in Afghanistan. Hij bezocht die gebieden met zijn mobiele school. Wesa leidde ook openbare campagnes en bijeenkomsten waar werd geëist dat de Taliban de onderwijsinstellingen voor meisjes en vrouwen in Afghanistan heropenden. Na zijn arrestatie reisden gemeenschapsoudsten uit heel Afghanistan voor een ontmoeting met de Taliban om de vrijlating van Wesa te vragen. Na zijn vrijlating bedankte Wesa zijn vrienden voor hun steun en beloofde hij zijn werk voort te zetten. ‘Onze hoop en doelen zullen niet veranderen, noch worden verbroken, we zullen doorgaan met onze liefdadigheidsdiensten’, twitterde hij schrijfactie turkije

Laat Zaterdagmoeders vreedzaam demonstreren

In Turkije komen familieleden van verdwenen mensenrechtenactivisten jaar in jaar uit elke zaterdag bijeen voor een vreedzame demonstratie. In de jaren 80 en 90 arresteerde de politie hun dierbaren, waarna ze nooit meer werden teruggezien. Door buitenproportioneel politiegeweld en onterechte arrestaties maken de autoriteiten het de zogenaamde ‘Zaterdagmoeders’ onmogelijk om hun demonstratierecht uit te oefenen.

Onvermoeibare strijd

28 jaar geleden begonnen de Zaterdagmoeders met hun demonstraties op een plein in Istanbul. Na een demonstratiepauze keren ze sinds april 2023 elke zaterdag onvermoeibaar terug. De aanpak van de politie en autoriteiten komt volgens mensenrechtenorganisaties neer op marteling.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 maart 2024 naar de autoriteiten van Turkije. Roep hen op om de Zaterdagmoeders niet meer lastig te vallen. Hun demonstratierecht moet worden beschermd en gefaciliteerd. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

  • Embassy of the Republic of Turkey
  • H.E. Mr. Selçuk Ünal, ambassador
  • Jan Evertstraat 15
  • 2514 BS Den Haag
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het kader van de Write for Rights-actie zijn er in Drachten, 345 brieven en 208 kaarten geschreven! Hartelijk dank!

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75.

Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven: KLIK HIER