En dat was het rond de kerkgebouwen van PG Drachten!

Meer dan 30 personen, jong en oud, waren op zaterdag 16 april kwiek en fit present om de omgeving van de kerkgebouwen te ontdoen van zwerfafval. Eens temeer blijkt dat wanneer je specifiek op zoek gaat, je steeds meer ontdekt. Onvoorstelbaar dat je er normaal gesproken overheen lijkt te zien. Maar deze keer, gestoken in een veiligheidshesje en met een vuilniszak en stevige knijpstok in de hand, werd het gericht zoeken naar alles wat niet thuishoort op pleinen, straten en in hagen, heggen en zelfs sloten. Onherroepelijk werden blikjes, plastic flessen, allerlei groot en klein verpakkingsmateriaal, kunststof resten en sigarettenpeuken - heel veel sigarettenpeuken - opgepikt en opgeborgen. Dat leverde na afloop vele zakken vol afval op. Geweldig de inzet en de prettige sfeer om deze concrete voorbereiding voor Pasen met elkaar te beleven.

Even wat opmerkingen van verschillende deelnemers: “Wat een peuken overal!”, “Als ik een stuk stoep heb schoongemaakt en ik draai me om, zie ik ineens weer andere rommel liggen, dat ik op de heenweg niet zag.”, “Kunnen we dit niet vaker doen?”, “Hier had best meer reclame voor mogen worden gemaakt.”, “Ik heb mijn eigen opruimspullen en ben andersom begonnen: vanaf mijn huis heb ik de weg naar de kerk schoongemaakt.”, “Volgende keer is er wel koffie/thee, toch?”, “Onderweg hebben we met verschillende mensen een praatje gemaakt en kunnen vertellen waarom we dit doen”, “Dit mag volgend jaar wel weer!”

Goede tips en tops, die we zeker meenemen. En vooral dank, heel veel dank aan iedereen die mee heeft geholpen: de kosters van de kerken, de deelnemers, Gemeente Smallingerland (materiaal) en de sponsoren van fruit en koek!

Met duurzame groet,
Reinie Bouma-van Manen