PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Van 9 juli tot en met 23 juli 2022 kunt u de resultaten van deze foto uitdaging op zaterdagmiddagen tussen 13:30 en 17:00 uur in de Grote Kerk van Drachten bekijken waarbij er steeds om 16:00 uur een orgelbespeling plaats vindt.

Het is al weer een hele tijd geleden dat leden van de Protestantse Gemeente Drachten werden uitgedaagd om via een foto inzending hun visie op het Goede Groene Leven weer te geven.

In verband met Covid-19 hebben wij ons voor wat betreft de presentatie moeten beperken tot een videoclipje dat op Youtube is te bekijken.

Het is fijn dat we nu weer in de gelegenheid zijn om de resultaten, een achttal foto’s, fysiek te bekijken. U bent daarom van harte welkom op de bovengenoemde zaterdagmiddagen.

Namens Inspiratie en Bezinning:
Ad Vermeulen (T:0613621599)

Dit jaar doet – naast de Grote Kerk en de Doopsgezinde Kerk in Drachten – ook de Zuiderkerk mee aan TSJERKEPAAD 2022. Op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur is ook deze kerk open voor bezichtiging voor iedere belangstellende.

Wetenswaardigheden over de Zuiderkerk

Op 13 augustus 1925 werd het kerkgebouw ingewijd. De kerk is ontworpen door architect J. Bosma uit Drachten. Deze beeldbepalende interbellumkerk heeft een kruisvormig grondplan met uitgebouwd portaal en terzijde geplaatste toren. Het heeft drie groepen van aandachttrekkende gebrandschilderde grote ramen, geleverd door de fa v.d. Wijk en Co te Deventer. Het orgel is afkomstig uit de voormalige Kerk in Oud Beets. In 1904 gebouwd door de orgelbouwer Maarschalkerweerd uit Utrecht en in Drachten geplaatst en uitgebreid door de firma Reil uit Heerde. In 1985 is het door de firma Pels en van Leeuwen gerestaureerd.

Activiteiten

KunstINNark

Elke zaterdag zijn werken van kunstgroep KunstINNark te bewonderen in de zalen van de kerk. KunstINNark is een groep van 8 personen die een laagdrempelig podium biedt aan creatieve, kunstminnende en -makende mensen in de gemeente Smallingerland. Op dit moment hangen er in de zalen van de kerk werken van de groep zelf. Na de zomer komen er regelmatig kleine en grotere exposities.

Orgelbespelingen en pianomuziek

  • Op 9 juli, 23 juli, 6 augustus, 20 augustus door de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda. van 14.00 - 14.45 uur op het orgel en van 15.00-15.45 uur op de piano.
  • Op 3 en 10 september komt Levi Nijboer spelen van 14.00-14.30 uur en van 15.00-15.30 uur. Levi is 13 jaar en scholier op het Gomaruscollege in Drachten. Hij heeft orgelles van Jochem Schuurmans en zingt ook nog bij koorschool Drenthe. Zijn hobby's zijn zingen en orgel spelen. Hij doet dat ook elke dag. Zijn grote droom is later een bekende organist te worden. Levi speelt zo af en toe op het orgel in de Zuiderkerk.

Verhalen vertellen

Op 16 juli komt Willem Wilstra van 14.45 - 15.00 en van 15.30 - 15.45 verhalen met beelden vertellen over zijn tijd als zeeman. Behalve zijn zeemansleven is hij ook een gepassioneerd fotograaf en leverde hij jarenlang bijdragen aan regionale kranten en maritieme tijdschriften. Terugblikkend op zijn enerverende carrière op de koopvaardij en bij de reddingmaatschappij besloot Wilstra als fotografische actie een deel van zijn omvangrijke foto-oeuvre te bundelen.

Op 13 augustus vertelt Willem Wilstra van 14.45 - 15.00 en van 15.30 - 15.45 ‘Verhalen met garnalen’. En dat ‘mét garnalen’ kunt u vrij letterlijk nemen…

Op 27 augustus vertelt Willem Wilstra van 14.45 - 15.00 en van 15.30 - 15.45 weer verhalen met beelden over zijn tijd als zeeman.

Stiltehoek

Achter in de kerkzaal is er en ruimte ingericht waar u een gebedenboek vindt en waar u een kaarsje aan kunt steken.

Wees van harte welkom op Tsjerkepaad in de Zuiderkerk alle zaterdagen in de periode van 2 juli t/m 10 september!

Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha! Stel al je vragen en praat met andere deelnemers door over interessante onderwerpen. Je bent niet de enige Alpha-deelnemer; wereldwijd volgden ruim 25 miljoen mensen een Alpha. In Nederland zijn dat er al ruim 300.000!

Voor wie is de cursus?

Alpha is voor iedereen! Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou. Er is alle ruimte om het gesprek aan te gaan en je vragen en ideeën te delen.

Waarom Alpha?

Op Alpha denk je samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen vragen en ideeën. Je ontdekt altijd iets nieuws. Je ontmoet leuke, nieuwe mensen. En het is helemaal gratis!

Hoe werkt het, de Alpha-cursus?

Elke Alpha begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luister je naar een kort, inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in kleine groepen.

Er zijn circa tien Alpha-bijeenkomsten en een Alpha-dag of Alpha-weekend. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Op Alpha bespreek je onder meer de volgende onderwerpen:

  • Is er meer?
  • Wie is Jezus?
  • Bidden: waarom en hoe?
  • De Bijbel lezen: waarom en hoe?
  • Hoe zit het met de kerk?

In september 2022 hopen we weer een Alpha-cursus te starten in de Arke, Flevo 161, Gkv Drachten Zuid-West)!

Ken je -of ben je- iemand die God nog niet of nauwelijks kent, of twijfel je over het geloof, dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou. Of nodig je vriend(in), je buren, collega, kennis uit om (samen) de (gratis) Alpha-cursus te volgen! Dit kan ook via een uitnodigingskaart. De kaarten liggen in de kerk of zijn op te vragen bij Joke de Jong (zie onderstaand).

Maak vrijblijvende de eerste avond mee om te zien of het wat voor je of jullie is. De cursus wordt vanaf 13 september gehouden en start om 18.30 uur met een gezamenlijke maaltijd.

(Ter informatie: het afgelopen jaar is er in de Arke een cursusgroep gestart in de leeftijd van 20 - 75 jaar)

Heb je vragen of wil je je opgeven, bel of mail dan naar: Gerrit Boeve, T: (06) 465 816 47of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Joke de Jong, T: (06) 442 474 35 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Weet je hartelijk welkom!

Het is al weer even geleden dat onder deze titel films werden vertoond, tot aan de coronapandemie werd een keer of zes per winterseizoen een film gedraaid (meestal) in de Ontmoetingsruimte van de Menorah. We willen de draad weer op gaan pakken en hebben enkele films uitgezocht. We hebben voor het komende seizoen in het najaar drie data vastgelegd in de Zuiderkerk.

Het gaat steeds om een film die ‘bijzonder’ is. Een wisselende combinatie van factoren, zoals thematiek, filmische kwaliteiten, actualiteit en dergelijke maken dat een film gekozen wordt.

Aan het begin van het nieuwe seizoen volgt er meer informatie, maar we verklappen hieronder alvast de data en de filmtitels.

  • Op donderdagavond 29 september: Deux Jours, Une Nuit
  • Op dinsdagavond 25 oktober: The Wife
  • Op donderdagavond 24 november: Une Monde

Informatie, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pitty Meijer, Jan Jurjens, Ate Klomp

Zoals ieder jaar wordt in juni de “Nacht van Gebed” voor de lijdende kerk door “Open Doors” gehouden. Afgelopen twee jaar mochten en konden we niet samen komen door de corona pandemie en volgden we via livestream de “Nacht van Gebed” vanuit het dienstencentrum van Open Doors. Zo werden we op de hoogte gehouden en konden we thuis mee bidden.

Nu kunnen we weer bijeen komen. Op vele plaatsen zullen in Nederland en België in de avond en nacht van 17 en 18 juni vele christenen bijeen zijn tijdens deze “Nacht van Gebed”.

Ook in Drachten doen we weer mee. De laatste jaren kwamen we bij toerbeurt in één van de kerken bijeen om samen te bidden, samen te zingen, en de stilte te zoeken.

Dit jaar sluiten wij ons aan bij de gebedsgroep van de Bethelkerk. Iedereen die mee wil bidden is van harte welkom. Men kan gewoon komen en gaan al naar gelang het beste uitkomt.

De tijden zijn van vrijdagavond 20.00 uur tot zaterdagmorgen 04.00 uur. De plek waar we bijeen komen wordt duidelijk aangegeven.

We hopen en bidden dat het een mooie en goede gebedsnacht mag worden. Onze broers en zussen van de vervolgde kerk rekenen op ons. Weet u welkom.

Akke Oppewal