PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

De Carmina Burana, een festival, Simmerdeis; na een onzekere tijd van lockdowns klinkt er weer muziek bij CMV Crescendo uit Drachten! De komende tijd staat er veel op het programma. Voor de leden, maar ook voor bezoekers en luisteraars.
Harmonieorkest CMV Crescendo bestaat uit drie orkesten. Het A-, B-, en C-orkest. Nu er elke week weer gerepeteerd kan worden, kunnen er gelukkig ook weer optredens worden gepland. Zo neemt het B-orkest op 11 juni deel aan het muziekfestival op Schiermonnikoog. Naast een muzikale dag, is dit ook altijd een geslaagd uitje voor de leden en hun supporters.
Op 24 juni voert het A-orkest de Carmina Burana uit in Adverium Drachten, samen met zo’n 100 zangers van het NHL-Stendenkoor uit Leeuwarden. Dit klassieke stuk van Carl Orff gaat over de ontluikende natuur in de lente, kritiek op kerk en overheid en verheerlijking van het ongebonden leven vol geneugten als drank, spel en liefde. Het wereldberoemde O Fortuna uit dit stuk zal iedereen herkennen. Het is vaak gebruikt in reclames en films. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde wordt het publiek meegenomen in alle facetten van het stuk, met als solisten Laurent Nadal (tenor), Joep van Geffen (bas), Fardau van der Woude (sopraan) en Johan Bijhold (piano). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.crescendodrachten.nl. Een bijzonder concert op een bijzondere locatie.

Het C-orkest van Crescendo zorgt voor een vrolijke noot bij de Simmersnein op zondag 26 juni op het Simmerdeis-festival in Drachten.
Voor belangstellenden is er op 14 juni een open repetitie bij alle orkesten. Het C-orkest repeteert van 17:00-17:45 uur, het B-orkest van 18:15-19:30 uur en het A-orkest van 20:00-22:00 uur. Kom dus gerust langs in het repetitiegebouw op Torenstraat 18 in Drachten.
Voor iedereen die een instrument bespeelt dat past binnen een harmonie, fanfare of brassband organiseert het C-orkest op 14 en 21 juni twee meespeelrepetities. Je mag dan op 28 juni ook nog meedoen aan het slotconcert! Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan aan bij Mariska Boneschansker, of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Als afsluiting voor de zomervakantie is er dan op 28 juni een slotconcert. Alle orkesten brengen een gevarieerd programma voor het publiek. Ook dit zal zijn op de Torenstraat 18 in Drachten. Het slotconcert begint om 19:30 uur.
CMV Crescendo gaat daarna met een goed gevoel de zomer in en kan alvast vooruitkijken naar nieuwe activiteiten in het najaar! Zowel muzikale als sociale activiteiten, want dat maakt de vereniging.

De Drachtster Cantorij geeft op zondag 22 mei a.s. om 16.00 uur haar afscheidsconcert in de Kruiskerk te Burgum. Aan het eind van dit seizoen gaat dirigent Henk Oosterhuis met pensioen. Daarmee komt dan ook een eind aan het voortbestaan van de Drachtster Cantorij.

De cantorij, die bijna 60 jaar bestaat, heeft vooral in Drachten, vele malen de liturgie in kerkdiensten mogen ondersteunen met haar koorzang. Daarnaast werden vaak concerten gegeven van componisten uit verschillende tijdperken. Eerst onder leiding van oprichter Piet Hofma en de laatste 30 jaar met Henk Oosterhuis als dirigent.

Aan het concert wordt meegewerkt door het strijkkwartet Regina Forte en door de hoboïsten Alinda Oosterhuis en Marco Dijsselhof.

Uitgevoerd worden werken van o.a. Da Palestrina, Charpentier, Vivaldi, Schütz, J.S. Bach, G.F. Händel en O. Gjeilo.

Kaarten à €10, inclusief consumptie, zijn aan de kerk verkrijgbaar.

Plaats: Kruiskerk, Nieuwstad 5, Burgum
Aanvang: 16:00 uur

Op woensdag 18 mei komt dhr. Arnold Pilon ons iets vertellen over Spitsbergen met foto’s. We hopen u weer te mogen begroeten. Ook nieuwe leden zijn natuurlijk welkom! Tot ziens op woensdag 18 mei om 14.00 uur in de OASE. Jelly Hofstra.

Wat hadden we een boeiend verhaal van mevr. P. Medema van de MMT (lifeliner). We hebben nu goed inzicht in het bijstaan door het Mobiel Medisch Team van het UMCG.

Op woensdag 18 mei komt dhr. Arnold Pilon ons iets vertellen over Spitsbergen met foto’s. We hopen u weer te mogen begroeten. Ook nieuwe leden zijn natuurlijk welkom!

Tot ziens op woensdag 18 mei om 14.00 uur in de OASE.
Jelly Hofstra.

Na de langdurige gedwongen stilte vanwege de corona periode was er bij Gloria Deo een sterk verlangen om weer actief van zich te laten horen. The Crucifixion van John Stainer werd ingestudeerd; een aansprekend stuk dat op een treffende manier het lijdensverhaal uitbeeldt in muziek. Er werd contact gezocht met de PG Drachten om een uitvoering te kunnen realiseren. Besloten werd om tijdens de kerkdienst op Goede Vrijdag The Crucifixion uit te voeren.

Het bleek een gelukkige keus. De Zuiderkerk was geheel bezet en de bezoekers luisterden geboeid en met aandacht. Het koor bracht The Crucifixion met overtuiging en dat gold zeker ook voor de solisten Jaap de Kok en Twan van der Wolde. Jochem Schuurman leverde een zeer muzikale en solide orgelbegeleiding in deze uitvoering. Jeroen Helder, voor wie dit een eerste presentatie als dirigent van het koor was, leidde het geheel op een duidelijke en doorleefde wijze. Het was een bijzondere en indrukwekkende beleving van het lijdensverhaal.

Concertkoor Gloria Deo wil de PG Drachten bedanken voor de gelegenheid die werd geboden.

Na zo’n lange tijd weer als koor te kunnen zingen en de bemoedigende reacties geven energie om verder te gaan.

In december 2022 staat het prachtige oratorium The Messiah van G.F. Händel op het programma. Het koor biedt de mogelijkheid om projectmatig hieraan mee te doen en nodigt zangers en zangeressen uit zich op te geven.

Informatie en de mogelijkheid voor opgave is te vinden op www.gloriadeo.nl.