College van Kerkrentmeesters
De kerk, het archief en de archivarissen

Archief, meters archief vinden we in de Menorah. Douwe van Solkema en Hauke de Vries zijn al een jaar of 10 op donderdagmiddag bezig in dit archief. Een middag op bezoek bij de heren is boeiend, een stuk geschiedenis van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk in Drachten in “beeld en geluid”.
De gereformeerde kerk had het archief in de Menorah, de hervormde gemeente had het archief in hun hervormd kerkelijk centrum. Toen dit pand verkocht werd is het hervormde archief overgebracht naar de Menorah. En daarmee begon het grote uitzoekwerk, het sorteren, het beschrijven en archiveren van al die stukken van kerkenraden, commissies, werkgroepen, noem maar op.
Hauke met bloedgroep gereformeerd ging zich bezighouden met het gereformeerde gedeelte en Douwe met bloedgroep hervormd met dat archief. Beide hadden van het eigen stuk kennis en dat helpt bij het archiveren.
Veel, heel veel papier is door hun handen gegaan. Schoot het altijd even hard op? Nee, vertelt Douwe, als je eenmaal begint te lezen…..
Van elk stuk bekijken wat is het, hoe moet het bewaard worden, beschrijven en zo in een archiefdoos opbergen dat het ook nog terug te vinden is, een hele klus die nog altijd doorgaat.
Op het moment dat het Samen op weg proces een feit was, is besloten het archief te digitaliseren. Computers, printer met scanner werd neergezet en geïnstalleerd. Hauke houdt zich nu voornamelijk bezig met het digitaliseren van het archief vanaf 2002.
En archiefstukken blijven binnenkomen, er blijft vergaderd worden. Hoewel niet alle notulen en dergelijke naar het archief komen. Dat is nog wel een verbeterpunt voor raden, commissies en werkgroepen. Gelukkig wordt het meeste nu wel digitaal aangeleverd. Wat de heren archivarissen zeer op prijs stellen!
Niet al het archief staat overigens in de Menorah. Ook in Tresoar in Leeuwarden is een gedeelte van het archief opgeslagen.
Naast archief staan er ook nog veel boeken, de heren hebben een boekenlijst samengesteld. De predikanten hebben de mogelijkheid hier uit te halen wat van hun gading is. Mochten er gemeenteleden zijn die dit ook interessant vinden, de boekenlijst zal binnenkort op de website gepubliceerd worden. U kunt contact opnemen met Douwe en Hauke wanneer er voor u interessante lectuur bij zit.
Het geeft u gelijk een mooie gelegenheid in het archief te kijken en het werk van de heren te aanschouwen. En waar we nu op hopen is dat er onder u één en liefst twee personen zijn die dit boeiend en leuk werk vinden. En ingewerkt willen worden door de huidige archivarissen. Beide hebben aangegeven het archiefstokje te willen overdragen. U zult het niet zeggen, maar beide hebben de 80 (en meer) al aangetikt….
Hoe zijn de heren te bereiken? Via mail, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch, Douwe, T: (06) 420 105 85, Hauke, T: (06) 271 834 53.
We hopen op een paar enthousiaste reacties! En o ja, de donderdagmiddag is geen wet van Meden en Perzen…
Namens het College van Kerkrentmeesters,
Marieke van Heeringen, secretaris