Deze keer gaat het over geld. Ik hoor u denken, alweer… Maar deze keer vragen we niet om geld, het gaat over onze man met kennis van geld, Gerben Kijlstra, al zes jaar penningmeester binnen het College van Kerkrentmeesters. Een man met kennis en passie voor zijn vak. En dat vak is het runnen van zijn accountantskantoor. Een cijferman, en heel belangrijk binnen het college en dus de Protestantse Gemeente te Drachten.
Wat doet de penningmeester zoal?
Gerben zorgt voor jaarrekeningen en begrotingen. Dit in goede samenwerking met Jan Willem Offinga van het kerkelijk bureau.
Gerben zorgt voor betalingen, of dat nu salarissen zijn of declaraties van werkgroepen of inkopen. Iedere woensdagmorgen is hij op het kerkelijk bureau aanwezig om deze betalingen te accorderen en klaar te maken.
Gerben houdt ook in de gaten of alles wat geld te maken heeft nog loopt zoals we met elkaar hebben afgesproken. Hij heeft een sterk signalerende functie. En het blijft niet bij signaleren alleen, als er acties nodig zijn dan regelt hij het ook.
Als we als college iets bedenken op het gebied van de financiën, dan zoekt Gerben het uit of maakt overzichten. Wij vragen, hij draait…
En nu voelt u hem al aankomen, na zes jaar zijn we op zoek naar een nieuwe Gerben. Niet omdat hij het niet meer leuk vindt. Nee, zegt hij, dat vooral niet. De sfeer in het college is uitstekend en zeer gezellig. Een college waar ruimte is voor een ontspannen lach, maar ook voor serieuze gesprekken.
Maar het wordt hem te druk. Hij kan niet meer de tijd en aandacht geven om, naast zijn drukke zaak, het werk voor het college die aandacht te geven die het naar zijn mening nodig heeft.
Wat zoeken we?
Iemand die cijfermatig onderlegd is, verstand heeft van jaarrekeningen en begrotingen, maar in de vergadering niet alleen maar cijfertjes inbrengt maar zich ook thuis kan en wil voelen in de ontspannen sfeer binnen het college van kerkrentmeesters.
Denkt u erover na?
Een nieuwe Gerben ….. dat wordt wennen….
Secretaris college van kerkrentmeesters,
Marieke van Heeringen