Wij van het Archief
Wij, de PG Drachten hebben een archief. Ja, dat hebben we al jaren.
Hauke de Vries en Douwe van Solkema zijn al jaren samen aan het optrekken om het archief actueel te houden, dit jaar ben ik, Hans Dorsman, erbij gekomen. Vroeger leverde men papieren documenten in, soms wel een krat vol. Tegenwoordig ontvangen we alles digitaal. Hoewel, dat is niet helemaal correct. Soms dropt nog iemand een doos vol papier, maar het meeste gaat via internet of via een stick met digitale bestanden. Het papieren archief zijn we nu druk aan het digitaliseren.
Als scriba van Oost had ik die gewoonte ook, aan het eind van het jaar een stick vol documenten bij Hauke in te leveren. Soms tot wanhoop van bovengenoemde mannen. Want meestal was het teveel. De grap is dat ik de laatste stick nu zelf heb mogen uitzoeken.
Wat bewaren we zoal? Agenda, toelichting op de agenda, notulen, beleidsstukken en correspondentie. En dat van elke vergadering, tenminste als ons dat wordt toegestuurd. En daar zit ‘m de crux. PG Drachten was in het verleden heel slecht in het toesturen van materiaal voor het archief. Ons archief lijkt wel een gatenkaas. Hele jaargangen ontbreken, omdat de verantwoordelijke mensen niet de moeite genomen hebben om de stukken op te sturen.
Dat willen we graag veranderen. Wij stellen voor dat degene die de uitnodigingen voor vergaderingen rondstuurt in hun verzendlijst ook ons adres opneemt. Dat is E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .Dan krijgen we de documenten automatisch. Dit adres kan ook gebruikt worden voor oud materiaal van vroeger. Maar sinds december 2020 hebben we een nieuwe organisatie en ook een nieuwe indeling in het archief. Dus ons verzoek aan de nieuwe organisatie: Bevoorraad regelmatig het archief van de PG Drachten. Zet ons in je verzendlijst!
Dan nog wat. Als je nu denkt dat archief dat lijkt me ook wel leuk om aan te werken, Meld je dan aan of kom eens kijken. We kunnen nog wel iemand gebruiken.
Douwe, Hauke en Hans

Update aanpassing kerkzaal Zuiderkerk
Afgelopen maandag hebben we de informatieavond gehouden. Een prima opkomst met als mooi resultaat veel vrijwilligers. Daar zijn we blij mee.
We kunnen vele handen gebruiken. Voor het slopen, weer opbouwen. Mocht dit u wat minder liggen, schoonmaken is ook erg nodig. Of misschien wat in de catering of het organiseren van fondsenwerving.
Mocht u mee willen helpen, dan kunt u zich opgeven bij Marieke van Heeringen, 06-25085098. Of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De bedoeling is om op korte termijn de vrijwilligers die zich nu gemeld hebben bij elkaar te roepen en met elkaar te overleggen wie kan/wil wat en is wanneer beschikbaar. We kunnen de werkzaamheden dan nog beter inplannen.
Vorderingen
De verbouw van de kerkzaal vordert gestaag.
Van de galerij is het plafond verwijderd, de originele planken zijn weggehaald. Deze hebben we verzameld in een houtcontainer en zullen opnieuw gebruikt worden.
Wellicht houden we nog een keer een informatieavond, om te laten zien hoe het werk vordert. En mocht u tussendoor uw nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen, dan bent u ook welkom! Loop gerust binnen, meeste van de tijd zal er wel gewerkt worden, dus hou de veiligheid in de gaten.
De kerkbanken van de galerij halen is de eerstvolgende klus. Die zullen we gaan verkopen. Mocht u belangstelling hebben voor een kerkbank, dan kunt u zich melden bij Marieke van Heeringen.
De banken hebben een lengte van 2,50 meter, daar zijn er 14 van. En we hebben 7 kerkbanken met een lengte van 3,50 meter.
De banken van 2,50 meter staan verankert tegen de muur. Bij het loshalen kunnen deze (licht) beschadigen. De grote banken staan in het midden en zullen weinig tot geen beschadigingen hebben.
We vragen voor de banken van 2,50 meter € 100,= per stuk. Voor de banken van 3,50 meter € 125,= per stuk.
Met hartelijke groet.
Namens het CvK,
Marieke van Heeringen
Secretaris College van Kerkrentmeesters