Bij het onderstaande artikel zijn een zestalfoto’s meegestuurd. Maak er maar een mooie collage van.
Waar begin je aan
Al zolang een ‘goede’ bank
Waar is de preekstoel gebleven
Technische hulpmiddelen
Doordacht en veilig
Hergebruik uit de Menorah
Inzet vanuit de gemeente

De verbouwing van de kerkzaal Zuiderkerk, van week tot week
Week 1, Voorzichtig begonnen
Er is langzaam begonnen met de aanpassingen van de kerkzaal. Er moet een hoop voorbereidend werk gebeuren. Overleg met aannemer en stukadoor, afsluiten van elektriciteit onder de galerij, zorgen dat de boxen het nog blijven doen onder de galerij.
En er is begonnen met het weghalen van het plafond onder de galerij. Een eerste stap.
Met dank aan Taeke van der Laan die de rolsteiger van de Oase heeft gebracht, zodat er veilig gewerkt kan worden. Mooi dat we het zo samen doen!
Week 2, Vorderingen
De verbouw van de kerkzaal vordert gestaag.
Van de galerij is het plafond verwijderd, de originele planken zijn weggehaald. Deze hebben we verzameld in een houtcontainer en zullen opnieuw gebruikt worden.
We hebben een informatieavond gehouden. Een prima opkomst met als mooi resultaat veel vrijwilligers. Daar zijn we blij mee.
We kunnen vele handen gebruiken. Voor het slopen, weer opbouwen. Mocht dit u wat minder liggen, schoonmaken is ook erg nodig. Of misschien wat in de catering of het organiseren van fondsenwerving.
Mocht u mee willen helpen, dan kunt u zich opgeven bij Marieke van Heeringen, T: (06) 250 850 98 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Wellicht houden we nog een keer een informatieavond, om te laten zien hoe het werk vordert. En mocht u tussendoor uw nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen, dan bent u ook welkom! Loop gerust binnen, meeste van de tijd zal er wel gewerkt worden, dus hou uw veiligheid in de gaten!
Week 3, Het gaat maar door….
De kerkbanken op de galerij staan inmiddels allemaal los. Ze zijn goed uit deze strijd gekomen.
Zaterdag zijn de banken van de galerij naar beneden gehaald worden. We kunnen dit op een veilige manier doen door de hulp en het materiaal van Nanne Prinsen, met dank hiervoor!!
Deze week is ook de preekstoel afgebroken. Er wordt nu gewerkt aan het afkoppelen van de vloerverwarming, het omleggen van de elektriciteit en ervoor zorgen dat het gat wat door het verwijderen van de preekstoel is ontstaan goed gedicht kan worden. De aanpassing van het liturgisch centrum zal volgende week gebeuren.
Met hulp van vrijwilligers zal de kerkzaal zaterdag weer toonbaar gemaakt worden.
Geweldig hoeveel mensen meehelpen.
Week 5, Metselen, timmeren en veel meer…
We zijn al aan week 5 begonnen van de verbouwing.
Om te beginnen hebben we een goede en vooral gezellige avond gehad met de vrijwilligers die graag willen helpen. Wat een animo, 30 mensen waren aanwezig. En allemaal enthousiast! Twee vliegen in 1 klap: een heleboel handen die willen helpen maar belangrijker nog de verbinding en saamhorigheid die ontstaat.
Afgelopen zaterdag zijn met een verhuislift van verhuisbedrijf Prinsen de banken naar beneden gehaald.
De metselaar is bezig geweest bij het gat wat ontstaan is bij het verwijderen van de preekstoel, de deuren boven naar de galerij zijn dichtgemetseld. Frans, bedankt!!!
Er zijn spijkers getrokken uit balken die weer gebruikt konden worden, het elektrisch is achter in de kerk voorbereid zodat daar straks wat extra stopcontanten zijn, boven de galerij zijn de tl-bakken weggehaald en de gaten afgetimmerd en er is weer geschilderd.
En tot onze grote verrassing kwam mevrouw Jongsma met heerlijke koeken dinsdag.
En donderdag mevrouw de Vries met cake en kaas voor de hartige hap. Daar waren de werkmannen zeer blij mee! Dank!
Er is een begin gemaakt met het podium. Het is nu zichtbaar hoe groot het gaat worden.
Weer een actieve week achter de rug.
Op vrijdag is de kerkzaal weer toonbaar gemaakt voor de zondag. Sjappoo weer aan alle vrijwilligers!
Week 6, Grote klus
Week 6, en wat een week.
Henk en Cor zijn begonnen met het verder demonteren van de galerij. De eerste dagen de vloerplanken verwijderen. Dat ging vrij vlot.
Vanaf woensdag zijn ze bezig met het verwijderen van de balken. En dat heeft vooral veel denkwerk gevergd op deze dag. Hoe doen we het veilig en kunnen we de ramen heel houden.
Dat denkwerk is goed gelukt, het verwijderen gaat rustig en beheerst. Prachtig om te zien. Het is gefilmd, zoals meerdere werkzaamheden. We zijn bezig met een scherm in de hal van de Zuiderkerk waarop we de verbouwing kunnen laten zien, u krijgt dan een volledig beeld. Daarover later meer.
Dit demonteren heeft de rest van de week in beslag genomen. Komende maandag zullen de laatste 5 balken worden verwijderd.
Ondertussen zijn in de Menorah Roel van Duinen en Chris de Haan bezig geweest met het opknappen van het meubilair wat naar de Zuiderkerk gaat. Teakhouten meubelen die na 30 jaar wel weer wat aandacht verdienden. En het is mooi geworden!
Zaterdagmorgen stond Nanne Prinsen weer klaar met de verhuisauto. En 10 vrijwilligers om te helpen verhuizen. Het blijft prachtig dat bij een oproep er zoveel mensen beschikbaar zijn om te helpen.
Want ook vrijdagmiddag stonden weer 6 dames klaar om de kerk toonbaar te maken.
Mevrouw Dijkstra – Tuinstra verraste de werklui met heerlijke koeken, Annie van Heeringen had voor zaterdagmorgen voor de verhuizers heerlijke Noorse koek gebakken. We hebben er weer van genoten.
We blijven u op de hoogte houden van de verbouwing. Elke week verschijnt er een nieuwsbrief. Deze wordt verstuurd met de nieuwsbrieven uit de deelgebieden. Krijgt u deze nog niet, dan kunt u op de site van de PGD aangeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
Met een hartelijke groet
Marieke van Heeringen
Secretaris CvK