Er is nieuws!

Op te beginnen een pinksterviering voor Oekraïense vluchtelingen in Drachten en omgeving, 12 juni jl. Het was weer een prachtige viering. Deze keer Peter Smilde samen met Nikolay Koretski, priester uit Oekraïne.

Gebeden in Nederlands en Oekraïens, zang door Svetta en Taizéliederen door een zanggroep. De schriftlezing uit Handelingen, in het Oekraïens en in het Fries. En Nikolay hield een korte preek/uitleg in het Oekraïens. In grote lijnen werd deze daarna vertaald door Marieke Dwarshuis. Al met al een prachtige dienst. En de gasten waren dankbaar dat dit voor hen georganiseerd was. Na de dienst was er tijd voor ontmoeting met koffie en lekkers. Weer een goede middag. Of het weer vervolg gaat krijgen weten we nog niet.

Diner

Tijdens deze middag kwam ik in contact met twee broers uit Oekraïne, beide kok. Oleg en Oleksii. Wil Rozema maakte me op hen attent. Ook Wil zag een leuke en vooral lekkere actie voor zich, denk ik.

Om een heel lang verhaal kort te maken, beide heren willen graag voor ons/u gaan koken. Wat een mooie actie weer voor de verbouw kerkzaal Zuiderkerk! Hoe gaan we het doen.

2 juli as, het is korte termijn planning deze keer, gaan de heren koken, een driegangendiner. Er kunnen maximaal 15 gasten komen. Dit is niet veel, we hebben ook afgesproken met de heren dat, zolang ze in Drachten zijn, er een vervolg komt voor hen die ook graag Oekraïens willen dineren.

U kunt zich opgeven via de inmiddels bekende wegen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 2508 5098, 06 1105 8411 of 06 1760 6458. Opgave voor 29 juni as. Het diner kost € 25,= per persoon. Wat krijgt u hiervoor?

Als voorgerecht borsjt, het hoofdgerecht is plov en het dessert is charlotka. Coby en ik hebben er foto’s van gezien, het zag er heerlijk uit. En u krijgt een drankje van het huis en koffie na. Dus zaterdag 2 juli as, inloop vanaf 18.00 uur, het diner zal rond 18.30 uur beginnen. En zoals gezegd, bij veel aanmeldingen komt er een vervolg!

Tsjerkepaad

Van 2 juli tot en met 10 september is op zaterdag de Zuiderkerk open van 13.30 tot 17.00 uur. U kunt dan binnenlopen om de kerk te bekijken, koffie/thee is er uiteraard. Met informatie over de kerk in de hand gaat u de kerk wellicht weer op een hele andere manier bekijken. Er is al voor een aantal zaterdagen extra invulling. Rein Albert Ferwerda zal 4 keer komen spelen op orgel en piano.

Willem Wilstra komt drie keer vertellen over het zeemansleven. En één middag daarvan wordt heel bijzonder, Verhalen met garnalen. En dat met kunt u gerust heel letterlijk nemen… Ook KunstinnArk is gevraagd mee te doen, buiten de kunst die er al van hen hangt. Wellicht heeft u zin om een zaterdagmiddag muzikaal in te vullen, of met een verhaal of wat dan ook. Belt u me dan?

Het programma kunt u vinden op Tsjerkepaad.nl. Dat blijft aangevuld worden als er weer een middag ingevuld wordt. Wordt vervolgd…

Naaien

Een aantal nieuwsbrieven terug heb ik het al eens genoemd. Het lijkt mij leuk 1x in de maand, om te beginnen, een naaikransje te hebben.

Altijd denk ik nog, ik ga weer naaien, het is te leuk om te doen. Maar het komt er niet van. Nu sprak ik vorige week Marian de Groot. En die naait nog steeds. Ik heb Marian gevraagd of zij deze ochtenden wellicht zou willen organiseren. En dat wil ze wel! We hebben afgesproken dat we elkaar in september weer bellen. En dan krijgt het vervolg. Dus denkt u dat lijkt me gezellig, zoek de Knip maar weer op, mooie stoffen zoeken en dan kunnen we los in september!

Het geluid van Taetske

Ik breng het u nog een keer onder de aandacht. We hebben nog een klein gat te dichten van de verbouw.

Nog even in het kort:

Taetske maakte met haar erfenis op een belangrijk moment in de geschiedenis van de Zuiderkerk een verschil. En nu dachten we, zou dat nog eens kunnen gebeuren, dat als het ware het geluid van Taetske nogmaals klinkt. En dan niet in de vorm van een wat vereenzaamde zonderlinge vrouw, maar in de vorm van betrokken gemeenteleden die voor dit mooie doel een bij hun omstandigheden passend bedrag willen doneren. Als u zegt: Ja, hier wil ik aan meedoen, dan kunt u uw gift overmaken op rekeningnummer NL 53 RABO 0373 7181 79 t.n.v. Protestantse Gemeente te Drachten, onder vermelding van Het geluid van Taetske. Alvast heel erg bedankt voor uw bijdrage!

Koffiebusjes

U heeft ze wellicht wel zien staan, de koffiebusjes bij het koffiedrinken na de dienst. Het is natuurlijk reuze gezellig en prachtig dat het kan, koffiedrinken na de kerkdienst. Maar zoals alles kost het geld. En daarvoor zijn de koffiebusjes, waar u een vrijwillige bijdrage in kunt doen. Nu kom ik nog 4 busjes te kort. Heeft u thuis nog iets staan wat hier geschikt voor is, en u wilt het wel kwijt, dan hou ik me aanbevolen!

Terras

Vorige week zondag was het prachtig zomerweer en heb ik het terras opengegooid met het koffiedrinken. En dat zat snel vol!

Inmiddels is er een andere, grotere tafel. Maar er kan er nog wel 1 bij. En een picknicktafel lijkt me ook mooi. Het moet uiteraard niet teveel geld kosten. Weet u een grote, houten tuintafel, of heeft u zelf nog wat staan? Ik hoor het graag!

Uitgang

Door de corona en verbouw van de kerkzaal wordt de ingang aan de Burgemeester Wuiteweg niet meer gebruikt. En omdat de collecte nog steeds met mandjes in de hal gebeurt wordt de deur ook niet bij het verlaten van de kerk gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij niet open is. Dus u kunt de kerkzaal ook verlaten door de hoofdingang, mocht u dat echt willen.

Activiteiten

En de activiteiten blijven in de Zuiderkerk. Veel aanloop, binnenloop, koffie/thee, de kunst in de zalen.

De boekenkast blijft mooi gevuld, € 2,= per boek, voor € 5,= mag u er drie uitzoeken. Voor elk wat wils. En bij de tafel kunt u rustig even lezen, een praatje doen of gewoon even zitten met een kopje koffie en wat lekker voor u uit mijmeren…

Komende week gaan we een programma voor de rest van dit jaar maken. Fietsen, hightea, bingo, gezellige avond, we gaan weer wat bedenken. En wat zeker blijft zijn de oliebollen eind van het jaar! Hou deze nieuwsbrief of de nieuwsbrief van Coby in de gaten!

Met hartelijke groet,
Marieke van Heeringen
Koster Zuiderkerk