100 jaar Zuiderkerk
- Details
Zorgen om een erfenis
In maart 1921 werd een erfenis van bijna fl. 100.000,- door zuster Teatske Dijkstra vermaakt aan de Gereformeerde Kerk, de gereformeerde diaconie en de twee christelijke scholen, elk voor een kwart. De familie betwistte de wettigheid van de erflating echter op grond van ‘ontoerekenbaarheid van de erflaatster’ en nam een advocatenkantoor in de arm. De Gereformeerde Kerk vroeg mr. Tijsma de zaak in haar naam te behandelen, later met hulp van mr. Vonkenberg. Vijf jaar later, in 1926, oordeelde de Arrondissementsrechtbank Arnhem dat de erfenis níet aan de kerk toekwam, wegens krankzinnigheid van de erflaatster. Daartegen ging de kerk echter in beroep bij het Gerechtshof. Naar het oordeel van de kerkenraad én van de door hem naar voren geschoven getuigen was de erflaatster wel degelijk toerekeningsvatbaar. Hoewel in februari 1928 door de advocaten geadviseerd werd tot een schikking te komen, werd dit door de kerkenraad geweigerd. ‘De kerk duldt geen schikking’, zei de toenmalige ds. Hakman. Uiteindelijk werd dat jaar vonnis gewezen met als uiteindelijke opbrengst (minus advocaatkosten) een bedrag van fl. 58.080,96. Dit bedrag werd gedeeld door vier, zodat elk der vier gerechtigden fl. 14.520,24 ontving.
De eerste steen
Na veel overleg werden in de kerkenraadsvergadering van de toenmalige Gereformeerde Kerk van oktober 1923 twee belangrijke besluiten genomen. Ten eerste zou een tweede predikant worden beroepen ter vervanging van ds. Siertsema en bovendien werd besloten een tweede kerk te bouwen. In het zuiden van Drachten, aan de toenmalige Zuiderstraatweg (later Burgemeester Wuiteweg), werd een perceel aangekocht voor kerkbouw. In 1924 werd besloten de bouw van de kerk op te dragen aan architect Bosma. Architect Van der Kooi kreeg de pastoriebouw, schuin voor de kerk, toebedeeld. ‘Schuín voor de kerk’, om de kerk zo ‘voordelig mogelijk’ te laten uitkomen.
(Bron van bovenstaande: gereformeerdekerken.info, onder redactie van de heer G.J. Kok, Groningen)
100 jaar geleden
Afgelopen dinsdag, 8 oktober, was het precies 100 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van de Zuiderkerk door de predikanten Siertsema, Hakman en Kuiper. 100 jaar, een hele eeuw, wát een tijd! Duizenden gemeenteleden zullen in die 100 jaar de kerkdiensten hebben bezocht, is er het Heilig Avondmaal gevierd, is er gedoopt en getrouwd, zijn er mensen uit begraven, zijn er vele kerkelijke vergaderingen gehouden, besluiten genomen enz.
En nóg steeds bruist de Zuiderkerk van de activiteiten!
Natuurlijk kunnen we deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan en zal er volgend jaar, als het 100 jaar geleden is dat de kerk in dienst werd gesteld, aandacht aan worden besteed. Hoe? Daar gaat een groep gemeenteleden zich vanaf nu over buigen: Een feest? Een weekend? Een zondag? Een cadeau voor de jarige kerk? En wat voor cadeau? Het liturgisch centrum is aan vernieuwing toe, wie weet kan er – ook met behulp van de acties van de Activiteitencommissie - aan iets dergelijks worden gedacht. Maar alles moet nog bedacht worden. Wat er volgend jaar gaat gebeuren, daar hoort u later meer van.
Onze vraag voor nu is echter: hebt u een mooi verhaal dat de geschiedenis van de Zuiderkerk betreft of – nog mooier – hebt u materiaal te leen, dat gebruikt kan worden?
Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Een leuk weetje: Enige tijd geleden noemde iemand dat hij 84 jaar geleden in de Zuiderkerk gedoopt is. En wie zou bijvoorbeeld het eerste bruidspaar geweest zijn? Het is een lange tijd, 100 jaar, maar wie weet wat er nog uit de archieven in de kerk of bij mensen thuis gevonden kan worden. Wij houden ons aanbevolen!
Hartelijke groeten,
De Commissie ‘100 jaar Zuiderkerk’