PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Voor alle gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Drachten is er op zaterdagmiddag 17 september om 14.30 uur een heerlijke high-tea met een gezellige bingo.

Er is dan ruimte voor ontmoeting; u kunt genieten van heerlijke kopjes thee en smullen van allerlei heerlijkheden! Voor deze activiteit is er geen vaste entreeprijs, maar er staat een ton, waarin u een vrije bijdrage mag doen. En die komt natuurlijk ook weer ten goede aan de verbouwing van de kerkzaal, want daar gaat het – naast de gezelligheid - natuurlijk ook om! Daarom vragen we of u misschien iets leuks mee wilt nemen dat als prijsje voor de bingo gebruikt kan worden. Misschien heeft u nog iets liggen dat geschikt is. Het hoeft niet duur te zijn: het gaat om de gezelligheid!

Maar… wat ook erg belangrijk is: dat we verbondenheid met elkaar voelen en elkaar leren kennen als gemeenteleden van één Protestantse Gemeente Drachten…

Opgave voor de high tea kan via E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T: (06) 250 850 98, T: (06) 176 063 58 of T: (06) 110 584 11.

Een hartelijke groet, de activiteitencommissie,
Marieke, Karla en Coby

Op dit moment mogen we genieten van een mooie zomer en een ontspannen vakantie, om lekker uit te rusten en nieuwe energie op te doen, zodat we met frisse moed het nieuwe seizoen mogen ingaan. Ook het kerkelijk seizoen zal worden begonnen met – zoals we al jaren gewend zijn – de startzondag, dit jaar op 25 september. De Kerkenraad van de PGDrachten heeft besloten dat de Startzondag dit jaar plaats zal vinden in zowel de Oase als de Zuiderkerk. De Taakgroep Vieren van de Zuiderkerk is daarop aan de slag gegaan en is al volop bezig met brainstormen en plannen maken om er een prachtige dag van te maken.

Het thema is ‘Aan tafel’

Zoals u weet hebben we elk jaar een ander thema, en dat is dit jaar: ‘Aan tafel’. Wij volgen daarmee het landelijk thema van de Protestantse Kerk Nederland. In de Bijbel - maar ook in de kerk - wordt vaak samen gegeten. Gasten worden ruimhartig genodigd, want samen eten schept verbondenheid. Het voedt niet alleen het lichaam, maar ook de ziel. Want terwijl je met elkaar in gesprek bent, ga je elkaar met andere oren horen en met andere ogen zien.

Wat gaan we doen???

Er is een programma opgesteld dat nog verder moet worden uitgewerkt, maar we lichten hierbij alvast een tipje van de sluier op: Naast een kerkdienst met bovengenoemd thema is er ruimte voor ontmoeting en zullen er allerlei gezellige activiteiten zijn. Iedereen zal worden gevraagd zijn of haar steentje aan deze mooie dag bij te dragen.

Programma

 • 10.00 uur
  kerkdienst m.m.v. een zangroep van gemeenteleden Drachten-breed
 • 11.15/11.30 uur
  koffiedrinken met wat lekkers
 • 12.00 uur
  een drankje, een spelletje, een wandeling, samen zingen et cetera.
 • 12.30/13.00 uur
  gezamenlijke lunch, ‘dus: samen aan tafel’
 • 13.45/14.00 uur
  afsluiting

Zanggroep van gemeenteleden

Het programma begint dus met de kerkdienst, waar uiteraard iedereen welkom is. En bij deze kerkdienst willen we proberen om een zanggroep bij elkaar te krijgen, die medewerking gaat verlenen in de dienst. Wat zou het fantastisch zijn als op de Startzondag in de Zuiderkerk een groep gemeenteleden uit alle windstreken bij elkaar zou komen om er samen een prachtige dienst van te maken. Een dirigent hebben we al gevonden: Lies Dijkstra wil de liederen met ons wel instuderen en meewerken aan de dienst. Daarom de volgende oproep: lijkt het je leuk om mee te doen, geef je dan op en doe mee! Je kunt je opgeven via E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je dan wel doorgeven welke stem je zingt? Als we een mooie groep bij elkaar hebben, krijg je nadere informatie over de te zingen liederen en de datums voor de repetities.

Heel Drachten bakt!!

We vragen uw medewerking door iets lekkers te maken/te kopen/mee te nemen voor bij de koffie of de lunch. In de vorige jaren is gebleken dat dat u wel is toevertrouwd! Maar we denken niet alleen aan onszelf; we willen zoals elk jaar ook weer een actie voor de Voedselbank houden.

Er is nog veel meer te vertellen, en in de volgende edities van de nieuwsbrieven en Geandewei zult u daar binnenkort meer over horen! U kunt alvast in uw agenda noteren: Startzondag 2022: 25 september in de Zuiderkerk!

Een hartelijke groet voor u allen, namens de Taakgroep Vieren van de Zuiderkerk,
Coby de Vries

High tea en bingo

Heeft u hem al genoteerd? De high tea en bingo? Zaterdagmiddag 17 september. Coby houdt u op de hoogte over hoe en wat en hoe laat. Aanmelden kan via de bekende kanalen. En anders loopt u even langs in de Zuiderkerk, ik ben er vaak. En zo af en toe komen er ook al prijsjes binnen. Leuk hoor! Wellicht heeft u nog wat leuke kopjes, theepotten en etagères… we houden ons aanbevolen. Dat staat toch zo gezellig bij de high tea.

Fietstocht

De aanmeldingen kwamen wat traag op gang, maar zaterdag 6 augustus was er toch een mooie ploeg van 25 personen die gefietst hebben. Willem Wilstra voorop, de rest volgde gedwee… Met hier en daar iemand met een oranje hesje aan voor de veiligheid. Flesje water mee en daar ging de kudde rond kwart voor 2. Klaar voor een rondje Veenhoop (met pontje over), Oudega, Opeinde en weer terug bij de Zuiderkerk voor een bakje koffie.

Jan en Thea Fillekes waren weer bereid halverwege een appeltje uit te delen om de tocht vol te kunnen houden. Jan en Thea, dank weer! En er kwamen leuke foto’s van hen. En het appeltje werd ons geschonken door Chris en Coby. Dank! Ze waren heerlijk!

Het was mooi, gezellig en weer een waardevolle middag zo met elkaar! En het heeft ook weer wat opgebracht voor de verbouw, € 177 weer in de pot!

Jam

En Akke Oppewal is weer aan het hobbyen geslagen! Er staat weer overheerlijke jam in de Zuiderkerk. Aardbeien, kersen, pruimen en daar weer combinaties van… Wees er snel bij, de twee lichting gaat ook alweer snel. €3,= voor een pot, voor een kleiner potje €2,= of €1,50. Ook allemaal voor de verbouw. En Akke, dank en het smaakt naar meer…

Tsjerkepaad

Wat zijn er al veel mooie zaterdagmiddagen geweest, wat betreft Tsjerkepaad. U heeft nog een aantal zaterdagen de gelegenheid om even in de Zuiderkerk te kijken. Komende zaterdag zal Rein Albert Ferwerda weer spelen. De vorige keren was het zeer de moeite waard, ik kan het u aanbevelen. Eerst een half uur op het orgel, daarna op piano. Prachtig.

Willem Wilstra is al een keer komen vertellen over zijn zeemansleven. Afgelopen zaterdag was er een speciale editie, Verhalen met garnalen. En dan ook echt met… Het was de bedoeling verse garnalen uit Zoutkamp te krijgen maar met het hete weer durfden we dat niet aan. Gelukkig zijn er op meer plekken garnalen te koop. Met een whiskeysausje erbij…

Met 11 mensen hebben we genoten van Willem zijn verhaal over de garnalenvangst, de foto’s erbij en uiteraard voor ieder een bakje garnalen.

Heeft u het gemist? Geen nood, het boek met foto’s over de garnalen ligt in de Zuiderkerk. U kunt het op uw gemakje komen bekijken. Zonder garnalen, maar met een bakje koffie.

Tsjerkepaad 2

We zijn nu een aantal zaterdagen onderweg met Tsjerkepaad. Elke zaterdag kunnen we rond de 12 mensen verwelkomen. Het is niet veel, maar ze zijn er wel!

 • 20 augustus
  Rein Albert Ferwerda, orgel- en pianospel, 14.00 uur tot 14.45 uur
 • 27 augustus
  Willem Wilstra, zeemansverhalen, 14.45 en om 15.30 uur
 • 3 september
  Levi Nijboer, orgelspel, 14.00 uur en 15.00 uur, beide keren een half uur
 • 10 september
  Levi Nijboer, orgelspel, 14.00 uur en 15.00 uur, beide keren een half uur

En ik werd benaderd door de organisatie van Open Monumentendag of de Zuiderkerk ook hieraan mee wil doen. En uiteraard willen we dat! Dit is in het weekend van 10 en 11 september. Mooi allemaal!

Muziek

Zo af en toe hebben Willem (Wilstra) en ik een muziekmomentje in de kerk. Voor Willem zet ik dan Barcelona van Freddy Mercury op. Voor mezelf iets van Fleetwood Mac. Of wat we op dat moment maar willen horen.

Prachtig wat muziek teweeg kan brengen, in gesprek, in emotie, in verbinding. En in elkaar leren kennen. Er zijn vele manieren op elkaar te leren kennen. Zondags voor de dienst even een snel praatje, tijdens een fietstocht of high tea. Belangrijk, gezellig. Maar door muziek kan er een hele andere kant tevoorschijn komen van iemand. En zo werd het volgende idee geboren.

Op een zaterdagmiddag in september of oktober, na Tsjerkepaad, gaan we een middag organiseren waarin muziek centraal staat. Uw eigen muziek, waar u van houdt, muziek die u raakt, muziek die u vrolijk maakt, wat dan ook. En het maakt niet uit welke muziek, van klassiek tot pop, Nederlands talig, shanty’s…

En als u daar iets bij wilt vertellen dan is dat mooi, wilt u dat niet dan is dat ook goed. Maar met elkaar naar elkaars muziek luisteren, proberen te ervaren en te begrijpen wat die muziek met de ander doet.

De datum krijgt u nog van mij. Maar u kunt er vast wat over nadenken. En dan hopen Willem en ik dat er mensen zijn die hun muziek met anderen willen delen. Laat u het mij weten?

Koffiebusjes

U heeft ze wellicht wel zien staan, de koffiebusjes bij het koffiedrinken na de dienst. Het is natuurlijk reuze gezellig en prachtig dat het kan, koffiedrinken na de kerkdienst. Maar zoals alles kost het geld. En daarvoor zijn de koffiebusjes, waar u een vrijwillige bijdrage in kunt doen. En wist u dat er ook collectebonnen in mogen? Van harte aanbevolen.

Uitgang

Door de corona en verbouw van de kerkzaal wordt de ingang aan de Burgemeester Wuiteweg niet meer gebruikt. En omdat de collecte nog steeds met mandjes in de hal gebeurt wordt de deur ook niet bij het verlaten van de kerk gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij niet open is. Dus u kunt de kerkzaal ook verlaten door de hoofdingang, mocht u dat echt willen.

Met hartelijke groet,
Marieke van Heeringen
Koster Zuiderkerk

Lekkers

Dat is lang geleden, dat ik daarmee begon…. En toch kregen we weer wat! Mevrouw Jongsma kwam heerlijke appelkoeken brengen. Lekker hoor! Er blijven klussen, dus werkmannen die er heerlijk van smullen! Dank!!

Komende activiteiten

Ik noem de komende activiteiten nog een keer. 6 augustus staat een fietstocht gepland. Het belooft een mooie route te worden. Het aantal deelnemers is nog niet groot, maar het is ook nog geen 6 augustus… Wilt u meedoen, laat u het mij dan weten? Gezellig!! En dan in september de high tea met bingo! Mevrouw Jongsma (die van de lekkere koeken) bracht ook een leuk prijsje voor de bingo. Dat scheelt weer inkoopkosten en komt allemaal ten behoeve van de Zuiderkerk. Daarom hierbij een oproep voor leuke prijsjes. Mocht u nog wat leuks hebben, kunnen maken of wat dan ook, we houden ons aanbevolen. Het hoeft niet ingewikkeld of groots, het gaat om het idee. Laat maar weten!

En wat is geweest..

is weer een Oekraïens diner. Afgelopen zaterdag voor de 16 mensen die er de vorige keer niet meer bij konden. En wat was het weer goed! En gezellig vooral. En allemaal weer ten behoeve van de Zuiderkerk. Uiteindelijke opbrengst € 300,=! Mooi bedrag weer wat we kunnen bijtellen. En een mooie belevenis met elkaar die we in onze herinneringen kunnen bijtellen. Op naar de volgende herinnering!


We begonnen het diner met een overheerlijke solyanka. En er werd goed van gesmuld!Het hoofdgerecht bestond uit aardappelpuree, chahohbilly (kip), shaslick vis met garnalen, varkensfiletlapje, een krabsalade met mayonaise en een groentesalade met olie en champignons.

En tenslotte het toetje: fruit, cake, ijs en slagroom. En dat ging er zelfs nog in bij de meeste!!

Tsjerkepaad

We zijn nu een aantal zaterdagen onderweg met Tsjerkepaad. Elke zaterdag kunnen we rond de 12 mensen verwelkomen. Het is niet veel, maar ze zijn er wel! Willem Wilstra heeft verteld over zijn zeemansleven, prachtig.
Afgelopen zaterdag heeft Rein Albert Ferwerda weer prachtig orgel en piano gespeeld. Komende zaterdag geen extra activiteit, de weken kunnen we het volgende verwachten:
6 augustus Rein Albert Ferwerda, orgel- en pianospel, 14.00 uur tot 14.45 uur
13 augustus Willem Wilstra, verhalen mét garnalen, 14.45 en om 15.30 uur
20 augustus Rein Albert Ferwerda, orgel- en pianospel, 14.00 uur tot 14.45 uur
27 augustus Willem Wilstra, zeemansverhalen, 14.45 en om 15.30 uur
3 september Levi Nijboer, orgelspel, 14.00 uur en 15.00 uur, beide keren een half uur
10 september Levi Nijboer, orgelspel, 14.00 uur en 15.00 uur, beide keren een half uur

En ik werd benaderd door de organisatie van Open monumentendag of de Zuiderkerk ook hieraan mee wil doen. En uiteraard willen we dat! Dit is in het weekend van 10 en 11 september. Mooi allemaal!

Het geluid van Taetske

Ik breng het u nog een keer onder de aandacht. We hebben nog een klein gat te dichten van de verbouw. Nog even in het kort: Taetske maakte met haar erfenis op een belangrijk moment in de geschiedenis van de Zuiderkerk een verschil. En nu dachten we, zou dat nog eens kunnen gebeuren, dat als het ware het geluid van Taetske nogmaals klinkt. En dan niet in de vorm van een wat vereenzaamde zonderlinge vrouw, maar in de vorm van betrokken gemeenteleden die voor dit mooie doel een bij hun omstandigheden passend bedrag willen doneren. Als u zegt: Ja, hier wil ik aan meedoen, dan kunt u uw gift overmaken op rekeningnummer NL 53 RABO 0373 7181 79 t.n.v. Protestantse Gemeente te Drachten, onder vermelding van Het geluid van Taetske. Alvast heel erg bedankt voor uw bijdrage!

Koffiebusjes

U heeft ze wellicht wel zien staan, de koffiebusjes bij het koffiedrinken na de dienst. Het is natuurlijk reuze gezellig en prachtig dat het kan, koffiedrinken na de kerkdienst. Maar zoals alles kost het geld. En daarvoor zijn de koffiebusjes, waar u een vrijwillige bijdrage in kunt doen. En wist u dat er ook collectebonnen in mogen? Van harte aanbevolen.

Uitgang

Door de corona en verbouw van de kerkzaal wordt de ingang aan de Burgemeester Wuiteweg niet meer gebruikt. En omdat de collecte nog steeds met mandjes in de hal gebeurt wordt de deur ook niet bij het verlaten van de kerk gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij niet open is. Dus u kunt de kerkzaal ook verlaten door de hoofdingang, mocht u dat echt willen.

Ondanks de rust in de zomerperiode toch weer wat te melden. En dat is goed, reuring houden!

Met hartelijke groet,

Marieke van Heeringen
Koster Zuiderkerk

Terras

Heeft u het al gezien, en wellicht zondags ook gezeten met koffiedrinken? Het terras bij de Zuiderkerk. Er was al een ronde tafel, een tuintafel en afgelopen zaterdag mocht ik een tuintafel ophalen bij Eric en Dorine Sloot. Dank daarvoor!

De ronde zou ik ook nog graag vervangen voor een rechthoekige, dus mocht u nog wat weten…

En wat is het heerlijk om na de dienst even lekker buiten in het zonnetje een kopje koffie te drinken en elkaar te ontmoeten!

Diner

Afgelopen zaterdag was het zover, het Oekraïens diner in de Zuiderkerk. In een aantal foto’s probeer ik de middag en de avond weer te geven. Het ging van een “ontplofte” keuken bij mij thuis, twee hardwerkende koks, naar een feestelijk gedekte tafel in de hal van de Zuiderkerk, heerlijk eten en de volgende dag heel veel was 😊. Maar mensen, wat was het gezellig en wat hebben we heerlijk gegeten!

Oleksii en Oleg Maksymov, koks
Oleksii en Oleg Maksymov, koks
Onze gasten komen binnen en worden verwelkomd met een drankje
Onze gasten komen binnen en worden verwelkomd met een drankje
Oleksii en Oleg serveren de borsjt
Oleksii en Oleg serveren de borsjt
Daarna volgde de plov
Daarna volgde de plov
En sloten we het diner af met charlotka
En sloten we het diner af met charlotka

De avond hebben we afgesloten met het Oekraïens Onze Vader. Afgespeeld via Youtube, met de Zandtovenaar. Prachtig. Onze koks waren onder de indruk en dankbaar voor de gastvrijheid, goede zorgen en attentheid van de mensen. En wij waren onder de indruk en dankbaar voor hun kookkunsten.

En dit was de dag erna…
En dit was de dag erna…

En ik heb goed nieuws voor u! Was u er afgelopen zaterdag niet bij en vindt u dat erg jammer, we gaan in de herhaling! Binnenkort organiseren we weer een Oekraïens diner. De datum moeten we nog vaststellen, maar lang zal het niet duren als het aan ons en de koks ligt. Mocht u daarbij aanwezig willen zijn, dan kunt u zich opgeven bij de bekende kanalen. Coby zal u daarvan op de hoogte houden. Hou de nieuwsbrieven in de gaten!

En dan ook niet echt onbelangrijk nieuws, het diner heeft € 527,= opgebracht! Iedereen enorm bedankt voor de gezellige avond!

Tsjerkepaad

Afgelopen zaterdag is Tsjerkepaad begonnen!

Het was een rustig begin, Chris en Coby hebben ongeveer 10 gasten ontvangen. Er was gelegenheid de kerk te bekijken, een kaarsje te branden bij het gebedenboek, een kopje koffie drinken. De kunst bekijken in de zalen. En dit met de informatie over de kerk en de kunst in de hand. En er is gelegenheid een berichtje in het gastenboek te schrijven. Ondertussen heeft Jacob Zuidema de stoelen op het terras schoongemaakt. Jacob, dank!

Komende zaterdag 9 juli komt Rein Albert Ferwerda van 14.00 uur tot 14.45 uur orgelspelen, en van 15.00 uur tot 15.45 uur pianospelen.

Voor de verdere activiteiten kunt u tsjerkepaad.nl raadplegen.

Naaien

Een aantal nieuwsbrieven terug heb ik het al eens genoemd. Het lijkt mij leuk 1x in de maand, om te beginnen, een naaikransje te hebben.

Altijd denk ik nog, ik ga weer naaien, het is te leuk om te doen. Maar het komt er niet van. Nu sprak ik onlangs Marian de Groot. En die naait nog steeds . Ik heb Marian gevraagd of zij deze ochtenden wellicht zou willen organiseren. En dat wil ze wel! We hebben afgesproken dat we elkaar in september weer bellen. En dan krijgt het vervolg. Dus denkt u dat lijkt me gezellig, zoek de Knip maar weer op, mooie stoffen zoeken en dan kunnen we los in september! Hou de nieuwsbrieven in de gaten!

Het geluid van Taetske

Ik breng het u nog een keer onder de aandacht. We hebben nog een klein gat te dichten van de verbouw.

Nog even in het kort:

Taetske maakte met haar erfenis op een belangrijk moment in de geschiedenis van de Zuiderkerk een verschil. En nu dachten we, zou dat nog eens kunnen gebeuren, dat als het ware het geluid van Taetske nogmaals klinkt. En dan niet in de vorm van een wat vereenzaamde zonderlinge vrouw, maar in de vorm van betrokken gemeenteleden die voor dit mooie doel een bij hun omstandigheden passend bedrag willen doneren. Als u zegt: Ja, hier wil ik aan meedoen, dan kunt u uw gift overmaken op rekeningnummer NL 53 RABO 0373 7181 79 t.n.v. Protestantse Gemeente te Drachten, onder vermelding van Het geluid van Taetske. Alvast heel erg bedankt voor uw bijdrage!

Koffiebusjes

U heeft ze wellicht wel zien staan, de koffiebusjes bij het koffiedrinken na de dienst. Het is natuurlijk reuze gezellig en prachtig dat het kan, koffiedrinken na de kerkdienst. Maar zoals alles kost het geld. En daarvoor zijn de koffiebusjes, waar u een vrijwillige bijdrage in kunt doen. Nu kom ik nog 4 busjes te kort. Heeft u thuis nog iets staan wat hier geschikt voor is, en u wilt het wel kwijt, dan hou ik me aanbevolen!

Uitgang

Door de corona en verbouw van de kerkzaal wordt de ingang aan de Burgemeester Wuiteweg niet meer gebruikt. En omdat de collecte nog steeds met mandjes in de hal gebeurt wordt de deur ook niet bij het verlaten van de kerk gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij niet open is. Dus u kunt de kerkzaal ook verlaten door de hoofdingang, mocht u dat echt willen.

Activiteiten

En de activiteiten blijven in de Zuiderkerk.

Coby houdt u op de hoogte hiervan in de nieuwsbrieven. De eerstkomende activiteit is de fietstocht. Willem Wilstra is weer ingeschakeld voor een mooie route.

De boekenkast blijft mooi gevuld, € 2,= per boek, voor € 5,= mag u er drie uitzoeken. Voor elk wat wils.

Kortom, ook in de zomermaanden is er reuring in de Zuiderkerk!

Met hartelijke groet,
Marieke van Heeringen, Koster Zuiderkerk