Ervaringen van een maatje Mei 2018
Evelien: ‘Ik wilde het zelf oplossen.’
Nog een krap jaar, dan is Evelien (30 jaar) uit de financiële problemen. Met hulp van haar maatje betaalde ze al haar schulden af, zonder hulp van een kredietbank of iets dergelijks.
‘Ik wilde het zelf oplossen en alles afbetalen. Met hulp van mijn SchuldHulpMaatje is me dat gelukt’.
Wat ging er mis?
Vijf jaar geleden verliet Evelien haar vriend en trok tijdelijk in bij haar moeder. Ze dacht een gezamenlijke belastingschuld te hebben met haar ex, maar ze kwam er al snel achter dat deze schuld alleen op haar naam stond. Daar ga je dan.
En er ging nog meer fout....
Ze hielp haar moeder, die ook financieel krap zat. Heel lief, maar daardoor liepen haar eigen schulden verder op. Toen ze kort daarna ook nog werkloos raakte zakte ze ‘door het ijs’.
Wat nu?
Via het Maatschappelijk Werk kwam Evelien terecht bij SchuldHulpMaatje.
Dat luchtte op. Samen met maatje Jeffrey ging ze aan de slag. Ze begonnen met alle rekeningen op een rij te zetten. Daarna gingen ze nog eens kritisch door alle abonnementen en troffen afbetalingsregelingen met de schuldeisers. Evelien hield elke maand ‘betalingsdag’.
Na het aflossen van de afgesproken bedragen hield ze €25 per week over om van te leven. Dat is heftig, maar ze wilde doorzetten. Jeffrey hielp haar om een voedselpakket aan te vragen bij de Voedselbank. Daarmee heeft ze het gered!
Hoe gaat het met Evelien?
Eigenlijk heel goed. Ze heeft weer rust in haar leven. En sinds kort gaat ze weer lekker naar de sportschool. Ook is ze op dieet gegaan en al 10 kilo afgevallen. Dat voelt goed.
Maatje Paula is supertrots op Evelien:
‘Evelien heeft astma en een ernstige vorm van ADHD. Daardoor is het niet makkelijk voor haar om werk te vinden. Toch lukte het haar om haar financiële problemen op te lossen. Zij is een echte doorzetter. Het is geweldig om dat te zien!

(Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.)

Project SchuldHulpMaatje en omgeving: Klaas Boersma, Ate Klomp (coördinatoren).
Voor inlichtingen en informatie: T 06 192 272 29; E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.schuldhulpmaatje.nl

Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.
Ate Klomp

Geloven in delen…..
Regelmatig schrijf ik op deze plek een stukje over een collectedoel van Kerk in Actie voor zending, werelddiaconaat een ontwikkelingssamenwerking
Onlangs viel in het magazine van Kerk in Actie te lezen hoeveel wij met z’n allen in 2017 in Nederland hebben bijgedragen en hoe die gelden zijn besteed.
Graag wil ik daarover hieronder ook even iets doorgeven.
Onze bijdragen zijn als volgt besteed:
zending: 6,1 miljoen
werelddiaconaat: 9,2 miljoen
noodhulp: 5,5 miljoen
binnenlands diaconaat: 2,2 miljoen
fondsenwerving: 2,7 miljoen
beheer en administratie: 0,8 miljoen.
In totaal gaat het om 26,5 miljoen.
Dit zijn grote bedragen, maar deze worden wat concreter als de wereldwijde resultaten worden opgesomd. Met deze gelden konden:
132.850 mensen in rampgebieden voedselhulp krijgen;
258.000 mensen geholpen worden met noodhulp;
25.200 mensen zaden en landbouwgereedschappen krijgen;
6.401 kinderen uit de kinderarbeid worden gehaald en onderwijs genieten;
55.410 paasgroeten worden verstuurd aan gevangenen;
8.300 mensen met schulden hulp krijgen;
42.990 vrouwen en mannen een lekentraining in theologie volgen;
328.207 mensen deelnemen aan Bijbelstudies.
’n Druppel op een gloeiende plaat? Ja, we lossen het onderliggende probleem niet op maar samen doen we er wat aan.

Onze betrokkenheid komt prachtig tot uitdrukking in het volgende lied:

Kerk in Actie lied
Wij delen geloof, wij delen de hoop, die wij ontvangen van God.
Vijf broden, twee vissen, de Heer die het brak en niemand kwam iets te kort.
Zo willen wij delen van wat Hij ons gaf, totdat het een overvloed wordt.

Wij delen met jou en met iedereen, de hoop en liefde van God.
Vijf broden, twee vissen, de Heer die het brak, en niemand kwam iets te kort.
Zo mogen wij delen met handen en hart, totdat het een overvloed wordt.

Wij delen ver weg, we delen dichtbij, één kerk, één wereld, één God.
Vijf broden, twee vissen, de Heer die het brak, en niemand kwam iets te kort.
Dat wonder voltrekt zich nog iedere dag, als delen een deel van ons wordt.

Namens de CDD,
Tett Vaatstra

Het Werkcafé Drachten
Het Werkcafé Drachten heeft maandag 28 mei 2018l a.s. weer een bijeenkomst voor werkzoekenden.

Op deze ochtend kunt u van 10.00  - 11.30 uur deelnemen aan een Workshop "Hoe ga ik om met werkloosheid" onder leiding van mevr. Marja Krans. Ook op o.a. de vraag hoe je persoonlijk gemotiveerd blijft, zal geprobeerd worden een antwoord te vinden.
Er zijn geen kosten aan verbonden en het is geheel vrijblijvend.
Info: www.werkcafedrachten.nl/

Namens de diaconie van De Arke,
R. Kloosterman

 

ZWO-collecte 6 mei voor ons project in India
Op zondag 6 mei is de eerste collecte in de dienst bestemd voor het werk van Kerk in Actie in India. Daarover wil ik u graag nog even wat nader informeren.

De grote textielstad Tirupur in het zuiden van India telt meer dan 10.000 kinderen in de knel. De meesten zijn samen met hun ouders naar de stad geëmigreerd in de hoop op een beter leven. De realiteit is dat de kinderen, in het bijzonder de meisjes, moeten werken in de textielsector en niet meer naar school kunnen. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of andere vormen van uitbuiting. De organisatie SAVE doet er alles aan om deze kwetsbare kinderen op school te krijgen.
Samen met de gezinnen werken de bevlogen medewerkers van SAVE aan onderwijs voor alle kinderen om zo de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. SAVE is een stevige organisatie met een groot netwerk van vrijwilligers. Veldwerkers sporen werkende kinderen en straatkinderen op. Zij begeleiden hen naar school en bieden zo nodig tijdelijk onderdak. Ook zorgen de medewerkers dat de thuissituatie verbetert.
Save kan veel met onze bijdragen doen maar het meest sprekende voorbeeld is in mijn ogen dat het hen €4,25 kost om een kwetsbaar kind op te sporen en haar doestelling is om jaarlijks 500 kinderen te bereiken!
Mag ik ook dit keer deze bestemming van harte bij u aanbevelen?
Namens de CDD,
Tett Vaatstra

Vrijdag 18 mei in De Kurioskerk in Leeuwarden; Kerk in Actie, India. Gaat u mee?
Op vrijdag 18 mei is er bezoek vanuit India in De Kurioskerk in Leeuwarden en graag nodigt Kerk in Actie u daarvoor uit om te luisteren, te zingen, te vieren en zelf in actie te komen. Mary is één van de drijvende krachten van het werk van Kerk in Actie in de Indiase stad Tiripur. Ze werkt er aan om de hele stad kinderarbeidvrij te krijgen door kinderen uit de fabrieken te halen, ze weer terug naar school te begeleiden en de ouders te helpen om op een andere manier aan inkomen te komen. En dat werkt!!! U heeft de kans om het verhaal van deze dappere en inspirerende vrouw te horen op een avond vol inspiratie.
Eerst gaan we samen aan tafel, daarna spreekt Mary en dan kunt u kiezen uit twee workshops.
De eerste is: “Wat zegt de bijbel ons hierover? Hoe kunnen wij omgaan met vragen over dit soort onrecht?”
De tweede is: “Wat kunnen we zelf doen om te voorkomen dat kinderen in fabrieken blijven verdwijnen?”
Op www.kerkinactie.nl/doenersvanhoop  kunt u alle details lezen en zich aanmelden.
18 mei 2018: unieke kans om kennis te maken met een bijzondere vrouw die dank zij u kinderen uit fabrieken redt!
ZWO,
Tett Vaatstra


19 maart start aanmelding 100 gratis gezinsvakanties
Dit jaar biedt Hetvakantiebureau.nl in samenwerking met RCN Vakantieparken voor de derde keer op rij, 100 gratis diaconale gezinsvakanties aan. Een gratis weekend of week voor gezinnen met een bijstandsinkomen op een van de Nederlandse vakantieparken van RCN. Oók beschikbaar in de meivakantie en in de zomervakantie. Er wordt alleen een bijdrage gevraagd voor de administratiekosten (€ 35 voor een weekend, € 75 voor een week).

Een gezin kan zich alleen aanmelden via een diaconie. Bent u of kent u een gezin dat hiervoor in aanmerking komt? Iedere diaconie (kerkelijke gemeente) mag 1 gezin aandragen. Download het reserveringsformulier dat vanaf 19 maart op de website van Hetvakantiebureau.nl beschikbaar is, vul deze in en mail het naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Om de aanmeldingsprocedure goed en eerlijk te laten verlopen is er een aantal voorwaarden opgesteld. Een aantal van deze voorwaarden zijn: De vakanties zijn bedoeld voor gezinnen (van maximaal 6 personen) met schoolgaande kinderen (basisschool/middelbare school) en met een inkomen op bijstandsniveau. De actie geldt voor gezinnen voor wie dit echt de enige vakantie is per jaar is en die vorig jaar nog niet gebruik hebben gemaakt van deze actie. De rest van de voorwaarden vindt u op de website van Hetvakantiebureau.nl. We hopen met deze actie weer 100 gezinnen aan mooie vakantieherinneringen te helpen. Voor meer informatie E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Korte seniorenvakantie in Nieuw Hydepark, Doorn
Wilt u er graag eens tussenuit maar niet te lang? Van 14 tot 18 april wordt een korte vakantieweek georganiseerd voor vitale senioren en senioren met een lichte zorgvraag in zorgvakantiehotel Nieuw Hydepark. Er zijn nog diverse hotelkamers beschikbaar op het prachtige landgoed in Doorn.
De vrijwilligers maken een mooi programma met leuke workshops, uitstapjes, gaan met u winkelen, wandelen en fietsen en zullen er alles aan doen u een gezellige vakantie te bezorgen. De maaltijden en thee/koffie en fruit zijn in de prijs inbegrepen. U krijgt elke dag een heerlijk 3-gangendiner voorgeschoteld. Heeft u een dieet? Onze koks houden er rekening mee! Er is ook voldoende ruimte voor uw eigen wensen en niets moet, (bijna) alles mag! En als u even uw verhaal kwijt wilt; onze vrijwilligers maar ook de pastor staan voor u klaar.
Gaat u mee? Neem gezellig uw buurvrouw, broer of vriendin mee! Als u een minimuminkomen heeft kunt u korting via ons Vakantiefonds aanvragen. Heeft u geen vervoer? Wij denken graag met u mee om dit op te lossen! Wilt u meer informatie over de vakantie of een reserveringsformulier aanvragen? Belt u dan naar T: (0343) 74 58 90 of mail naar E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ervaringen van een maatje
Desiree is enkele jaren gelden weggegaan bij haar toenmalige vriend. Zij hadden samen een belastingschuld, die, zoals later bleek, alleen op haar naam stond.
Desiree trok tijdelijk bij haar moeder in, maar omdat deze financiële problemen had, heeft ze willen helpen door meerder keren moeders huur te betalen. Daarvoor sloot ze zelfs een lening af bij een postorderbedrijf.
Op dat moment nog een baan als Medisch Microbiologisch Analist, maar helaas raakte ze binnen een half jaar werkloos. Een jaar later kreeg zij een flatje toegewezen en is ze verhuisd. Maar wel met te weinig inkomen en nauwelijks spaargeld, omdat ze vlak ervoor nog de huur had betaald voor haar moeder.
Eenmaal verhuisd en haar post nog verdeeld over twee woonadressen lukte het niet de financiële administratie op orde te krijgen. Daarnaast kwamen een aantal belangrijke poststukken niet bij haar aan omdat haar ex-vriend deze vernietigde.
Er kwamen meer schulden onder andere vanwege complexe huurtoeslagen, die terug moesten worden betaald. Ze bleek geen recht op deze toeslagen te hebben omdat ze anderhalf jaar in de Ziektewet had gezeten.
Toen de problemen steeds groter werden, meldde Desiree zich samen met haar Sociale Werker bij SchuldHulpMaatje’.
Desiree wilde absoluut niet naar de Kredietbank; zij wilde het allemaal zelf terugbetalen! Gesteund door haar maatje schreef ze brieven naar instanties om abonnement, goede doelen en andere overeenkomsten af te zeggen.
Ook heeft ze (met steun van het maatje) alle schuldeisers gebeld om regelingen te treffen voor afbetaling.
Ze kwam in aanmerking voor voedselpakketten van de Voedselbank.
Intussen heeft Desiree nog twee betalingsregelingen over en hoopt over ruim een half jaar helemaal schuldenvrij te zijn.

Project SchuldHulpMaatje en omgeving: Klaas Boersma, Ate Klomp (coördinatoren).
Voor inlichtingen en informatie: T 06 192 272 29; E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.schuldhulpmaatje.nl

Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen
ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande
verhaal.
Ate Klomp

Taakgroep MZO
Als taakgroep MZO willen wij ondersteuning bieden aan de mantelzorger wanneer hij /zij daar behoefte aan heeft. Hiermee willen wij overbelasting van mantelzorgers helpen voorkomen. De taakgroep MZO werkt samen met de Zorgbuurtsuper van de Gemeente Smallingerland. De taakgroep nodigt mantelzorgers uit om eerst de vragenlijst in te vullen die staat op de website van de zorgbuurtsuper, W: www.zorgbuurtsuper.nl. Het doel van deze vragenlijst is een onderzoek te doen naar de zorgbelasting van de mantelzorgers. De uitslag kan besproken worden met de mantelzorger. Via de Zorgbuurtsuper kan zo nodig overlegd worden met andere professionele zorgverleners in de eerste lijn.
Lukt het niet om de lijst in te vullen kunt u contact opnemen met Onderstaande personen. Bij de behandeling van uw persoonlijke gegevens wordt uw privacy door ons steeds zorgvuldig bewaakt. De leden van de taakgroep hebben als diaken of als vrijwilliger in de PGD, een verklaring van geheimhouding afgelegd.
Informatie:
Wijk Oost: diaken Anne Oosterveld, Grootzand 13, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Noord: diaken Gert van Dam, Nova Cura 134, T: (0512) 53 28 08, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Zuid: Rie Zijlstra, De Zwaden 8, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com