Voortvarend Verder naar Eén PGDrachten
Deze rubriek is in het leven geroepen om aan te geven welke stappen de wijkgemeentes van de Oase, Zuiderkerk, de Arke en de Menorah samen maken in het proces van ‘Eén PGDrachten’.
De vier wijkgemeentes van Drachten zijn onderweg naar één Protestantse Gemeente van Drachten. Dat betekent één organisatie met één Centrale Kerkenraad met werkgroepen maar zonder afzonderlijke wijkgemeentes. De datum dat de organisatie wordt geeffectueerd, is gesteld op uiterlijk medio 2020.
In de aanloop naar die datum gaan de wijkgemeentes van de Zuiderkerk, de Arke en de Menorah nauwer samenwerken. De wijkgemeente van de Oase zit nog in een ander proces en sluit zich zo snel als mogelijk aan bij het proces van ‘Eén PGDrachten’.

GeZAMenlijke diensten in de Zuiderkerk, de Arke en de Menorah 2018
De komende tijd gaan we steeds meer geZAMenlijke diensten (Zuid-Arke Menorah) organiseren. In onderstaand schema staat uitgewerkt welke diensten geZAMenlijk zijn en in welke kerk. Voor 2019 zijn we ook al plannen aan het maken. Daar hoort u in de toekomst meer over. Op 16 mei hebben we weer een geZAMenlijk overleg tussen de drie moderamina en dan komen we met nieuwe plannen over de geZAMenlijke diensten in 2019.

ZAM-diensten 2018

Dag Datum tijd soort Kerkgebouw /ds.  Zuiderkerk, Arke, Menorah (ZAM)
zo 12-8 09.30 Zomer Zuiderkerk de Ruiter ZAM
zo 19-8 09.30 Zomer Arke Arensman  ZAM
zo  26-8 09.30 Zomer Menorah Arensman ZAM
zo  2-9 09.30 Zomer Zuiderkerk v.d. Herik ZAM
zo  9-9 09.30 H.Astart KDN Menorah,  Boschma ZAM
zo  16-9 09.30 Startzondag Arke Boschma/Herik  ZAM
zo 28-10 09.30 Algemeen Arke,  v.d. Herik  ZAM
wo 7-11 19.30 Dankdag Arke v.d. Herik ZAM
di   25-12  09.30 1e Kerstdag , Menorah Boschma  ZAM
zo 30-12 09.30 Algemeen  Menorah, de Ruiter ZM
zo 31-12 19.00 Oudjaar Zuiderkerk Boschma  ZAM

Namens ZAM,
Hans Dorsman, scriba Oost

Startzondag 2018
De Startzondag voor de wijken Zuid, West en Oost wordt - zoals u inmiddels zult weten - gehouden op 16 september 2018, in de Arke. Het thema van de Startzondag zal zijn: ‘Een goed gesprek’. De opzet is om samen in gesprek te gaan over ons geloof, maar het gaat ook om ontmoeting met en openstaan voor elkaar. Naast een kerkdienst met bovengenoemd thema is er ruimte voor ontmoeting en zullen er allerlei gezellige activiteiten zijn.

Koffiedrinken en lunch
Iedereen wordt gevraagd zijn of haar steentje aan deze mooie dag bij te dragen door iets lekkers te maken en mee te nemen voor bij de koffie of de lunch. In de vorige jaren is gebleken dat u dat wel is toevertrouwd! Er zullen vanaf zondag 24 augustus lijsten in de kerken liggen waarop u kunt aangeven met hoeveel personen u komt en wat u mee wilt nemen.
Inzamelingsactie voor de Voedselbank
Maar we denken niet alleen aan ons zelf! Door de diaconieën van de wijken Zuid, Oost en West zal ook een grote inzamelingsactie worden gehouden voor de Stichting Drachtster Voedselbank.
Deze stichting heeft als doelstelling:
• Het bieden van hulp aan mensen die in armoede leven;
• Het tegengaan van verspilling van goede levensmiddelen;
• Doorverwijzen naar hulpverleners
De voedselbank tracht deze doelstellingen te bereiken door geschikte voedseloverschotten en andere levensmiddelen in te zamelen en kosteloos ter beschikking te stellen aan gezinnen die onvoldoende middelen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. De voedselbank wil zo een bijdrage leveren aan de vermindering van de verborgen armoede in Drachten en Smallingerland. Zij zoekt daarvoor steun van bedrijven, fondsen, maar ook van particulieren. U heeft op Startzondag de mogelijkheid om houdbare producten mee te nemen naar de kerk. Voorwaarde is dat de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.

Op de zondagen 19 augustus, 2 september en 9 september worden er in respectievelijk de Arke, de Zuiderkerk en de Menorah door de diaconie formulieren uitgedeeld met daarop vermeld de producten waaraan behoefte is bij de voedselbank. Dat zijn onder anderen: rijst, pasta’s, koffie, thee, suiker, halfvolle houdbare melk, blikgroente, soep (droog), jam, hagelslag, margarine, wasmiddel, vruchtencocktail in blik.
De diaconie beveelt deze inzamelingsactie van harte bij u aan!

Aanmeldingen voor de start-ZAM-zanggroep
Zoals u weet zingt er ook dit jaar een zanggroep van gemeenteleden mee in de kerkdienst op de Startzondag.
U kunt zich ook nog opgeven als u graag mee wilt zingen. Graag zelfs!
Dat kan via: Coby de Vries, T: (0512) 51 08 68 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De repetities vinden plaats op:
- zaterdagavond 1 september (van 19.30 uur- 20.30 uur in de Arke)
- vrijdagavond 7 september (van 19.30 uur- 20.30 uur in de Arke)
- vrijdagavond 14 september (van 19.30 uur- 20.30 uur in de Arke)

 

In de komende uitgaven van Geandewei en de Zondagsbrieven meer nieuws over de Startzondag!
Namens de werkgroep,
Coby de Vries

Voelbare kunst zoekt Kunstenaars
De werkgroep KunstINNark is op zoek naar kunstenaars die mee willen doen aan een eenmalige tentoonstelling “Voelbare Kunst” In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 willen wij graag alle kunstenaars uit Drachten een podium bieden om hun werk te laten zien. Laagdrempelig is een belangrijk woord bij de werkgroep. Iedereen moet kunnen meedoen. Er zijn al veel groepen die zich aangemeld hebben maar wij zijn ook nog op zoek naar amateurs en professionals . Vooral die werk maken dat ook weerbestendig is. “Onze bedoeling is om met zoveel mogelijk mensen voelbare kunst te maken en die op zoveel mogelijk plekken in Drachten-West te exposeren. Zo komt ‘verbinding’ tot stand, een ander belangrijk woord voor de werkgroep.
Het idee van voelbare kunst maken, ontstond bij de waarneming dat veel mensen het prettig vinden om niet alleen met hun ogen te kijken, maar ook met hun handen.
Voor meer informatie of opgave kunt u kijken op W: www.kunstinnark.nl of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com