Open Doors 9 november 2019 open dag in Utrecht
Regelmatig wordt in onze kerkdienst gebeden voor christenen die vervolgd worden om hun geloof.
Op zaterdag 9 november houdt de Stichting Open Doors een opendag. Deze wordt gehouden in de jaarbeurshallen in Utrecht. Jezus Christus bindt ons als christenen samen. Of we nu in Nederland, België, of Noord-Korea wonen.
De sprekers op deze dag zijn: zuster Angela uit Syrië (Aleppo)Broeder Mojtaba uit Iran, pastor Daniël uit Irak en Jurjen ten Brinke uit Nederland. Carla Chamoun zal zingen, zij is zangeres uit Libanon. Er wordt niet alleen geluisterd naar sprekers, er wordt ook samen gezongen en gebeden.
Bent u benieuwd hoe onze vervolgde broers en zussen hun vertrouwen op de Here Jezus stellen? Kom naar de Open Doors-dag en luister naar hun verhalen over hoop, moed en vertrouwen. Zij hebben ons nodig en wij hebben hen nodig om te geloven in de toekomst van de kerk.
Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.
U kunt meer informatie vinden op de site, W: www.opendoors.nl
U kunt u daar ook de gratis tickets voor deze dag reserveren. Ook kunt u contact met mij opnemen, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Akke Oppewal

OpenDoors; een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.
Voor wijk Drachten-Oost ben ik het aanspreekpunt.
Vorige maand zijn we met alle vertegenwoordigers uit de Noordelijke provincies bij elkaar geweest in de Hoeksteen. Een mooie groep mensen die in de bres willen staan voor de vervolgde broers en zusters.
Ook is er gesproken over “ de nacht van gebed” die ieder jaar gehouden wordt.
Ook in Drachten doen wij daar weer aan mee. Dit jaar is de PKN gemeente aan de beurt om de deuren voor de bezoekers te openen.
De datum voor deze avond-nacht is bekend. Deze is op vrijdagavond 21 juni. De plaats waar deze avond gehouden wordt, kunt u in een volgende Geandewei lezen.
Ook kunt u meer informatie vinden op de website van de PKN.
Akke Oppewal

OpenDoors
Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors brengt bijbels en christelijke lectuur naar landen die daarvoor gesloten zijn. Daarnaast geeft Open Doors training en verleent de organisatie praktische hulp, zoals traumazorg en noodhulp.

Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de vervolgde kerk.
Open Doors doet dit omdat ze gelooft dat wanneer één lid lijdt, alle leden meelijden (1 Korintiërs 12:26) en omdat ze gelooft in de zendingsopdracht
Bij alles wat Open Doors doet staat de wens van de vervolgde kerk centraal. We laten ons leiden door wat vervolgde christenen zelf aangeven nodig te hebben. Open Doors werkt wereldwijd op basis van een meerjarenvisie, door elk kantoor passend in praktijk gebracht.

Meer informatie over de Open Doors op www.opendoors.nl
Ambassadeurs voor Open Doors in Drachten,
Fetsje de Groot, Jelle Hiemstra, Henk Kompagnie en Akke Oppewal

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ranglijst Christenvervolging 2019

Christenvervolging neemt in ernst en omvang toe. Stond de teller van het 
Stond de teller van het aantal landen waar zware vervolging plaatsvindt vorig jaar op 58, dit jaar is dit aantal 73. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag publiceert.


"We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd,” zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Twee jaar geleden was dat nog één op de elf. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof.

Oprukkende radicale islam

Dees ziet drie opvallende trends die daaraan bijdragen. “De eerste is dat er in veel landen steeds meer controle komt op religie. Godsdienst wordt als gevaarlijk beschouwd voor de nationale of persoonlijke belangen van de leider. Je ziet dit het sterkst in Noord-Korea, maar ook in China en Rusland.”
Een tweede reden is het feit dat ultranationalistische regeringen het christendom aan banden leggen. Dees: “Dat zie je bijvoorbeeld in India: een echte Indiër is een hindoe, wat betekent dat er voor christenen heel weinig ruimte is.”
De derde reden is volgens Dees de oprukkende radicale islam in de sub-Sahara. “Aan IS gelieerde organisaties als Boko Haram krijgen daar steeds meer voet aan de grond en maken heel veel slachtoffers. Dat zie je vooral in Nigeria, maar ook in Somalië, Ethiopië en Kenia.”

Noord-Korea op 1

Minder verbazingwekkend is dat Noord-Korea voor de achttiende keer op nummer 1 staat. Biedt de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un van onlangs hoop?
“Vooralsnog zien we daar niets van als het gaat om vrijheid voor christenen. Maar het feit dat leiders met elkaar in gesprek zijn, is natuurlijk hoopgevend. Christenen in Noord-Korea vragen ons voortdurend te blijven bidden voor de hereniging van Noord- en Zuid-Korea."

Er staat geen enkel Europees land op de lijst. Is dat een kwestie van tijd?
“We zien dat vluchtelingen in asielzoekerscentra gediscrimineerd worden, dus we weten dat dit soort patronen ook naar Europa toekomen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit nog niet op een niveau is dat Europese landen op deze lijst zouden moeten komen. Tegelijkertijd is christenvervolging als het kanariepietje in de kolenmijn. Als het begint, moet je je hart vasthouden. Want het gaat om fundamentele rechten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst die in het gedrang komen. In die zin zijn we alert op dingen die zich ook in Europa afspelen.”

Effect van de Ranglijst Christenvervolging

Open Doors brengt al jarenlang jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging uit. Wat is het effect?
“De lijst wordt in vrijwel alle media serieus genomen. Ook landen die op de lijst staan, protesteren er soms tegen en dat betekent toch dat de lijst effect heeft. En omdat we onze methode steeds verder professionaliseren, is het inmiddels een ranglijst met autoriteit. Bovendien, deze lijst is niet alleen een zaak voor christenen, maar voor iedereen, juist omdat het om zulke fundamentele dingen gaat. Dat proberen we wereldwijd aan de orde te stellen en we hebben stellig de indruk dat dit ook gezien en gehoord wordt.”

De vraag hoe breed je vervolging definieert, maakt nogal uit voor de hoogte van de cijfers. Wat kunt u daar rond dit onderzoek over zeggen? 
“We hebben het onderzoek in zes categorieën ingedeeld, waarbij er vijf zijn waarbij mensen worden verdrukt, en één categorie waarbij mensen fysiek bedreigd of vermoord worden. De eerste vijf gaan over bijvoorbeeld de persoonlijke omstandigheden, de publieke ruimte en het werk. We proberen al die onderdelen van het leven te onderzoeken met gerichte vragen. Het cijfer dat uit al die categorieën naar boven komt, vormt samen het totaal. Sommige landen scoren dan hoog op het gebied van geweld, terwijl in een ander land het openbare leven voor christenen vrijwel onmogelijk is.”

Laatste nieuws

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com