Kerkdienst in de zomerperiode vanuit de Oase
Tot en met zondag 16 augustus 2020 kunt u via de link KERKDIENST MET BEELD op het YouTube-kanaal van de 'Protestantse Gemeente Drachten' de dienst van de zondag beluisteren en zien. U kunt de dienst ook via 
https://www.kerkomroep.nl volgen.

Collecten op zondag

Aan het eind van de zondagse uitzending van de kerkdienst zal het doel van de collecte worden vermeld en dat u het kunt overmaken via een app en via de webshop.
Wij rekenen op u medewerking 


Henk Tiegelaar,
secretaris CvK

Vierplekken PGDrachten
Vanaf 23 augustus zijn er kerkdiensten op de vierplekken van de PGDrachten gepland. Een voorwaarde is nog dat de noodzakelijke gebruikerplannen van kerkgebouwen worden goedgekeurd.
U kunt u opgeven/registreren voor de kerkdiensten via de volgende link: https://pgdrachten.nl/kerkdiensten/aanmelden-kerkdienst.html
Aanmelden blijft noodzakelijk. Hebt u geen computer en wilt u graag naar de dienst komen, dan kunt u contact opnemen met Hans en Aleid Bouma, T: (0512) 52 06 21. Zij regelen dan voor u een inschrijving.

Vieringen
Zondag 9 augustus Oase 
9.30 uur: Ds. A.H. Boschma

Zondag 16 augustus Oase
9.30 uur: Ds. H. de Jong
De laatste dag van de zomervakantie in het Noorden voor de scholen en ook de bouwvak zit er weer op. Vaak een tijd van goede voornemens; in de zomervakantie ontdekte je wellicht hoe goed het is om te bewegen en tijd vrij te maken voor een goed boek en dat wil je graag voortzetten. Een hele uitdaging in de praktijk van alle dag. De apostel Paulus wil de nog jonge Timoteüs, als leider van een gemeente, bemoedigen om niet alleen maar lichamelijk fit te blijven (was erg belangrijk in die tijd), maar dat het ‘oefenen van een vroom leven’ nog veel meer impact op zijn leven zal hebben, voor nu en het leven dat komen zal in eeuwigheid. Hoe de preek eruit zal komen te zien, weet ik nu nog niet, maar ik wil graag met u en jullie een trainingsprogramma opzetten over 1 Timoteüs 4: 1- 10, met name vers 8.
Ds. Hans de Jong

Zondag 23 augustus
Oase
09.30 uur: Ds. H. de Jong

Zuiderkerk
10:00 uur: Ds. J. van den Herik

Menorah
10:30 uur: Ds. A.H. Boschma

Grote Kerk
11:00 uur: Ds. J. Goorhuis
Er is nog geen gemeente bijeen maar daarom staan we nog niet met lege handen!
De Schriften kunnen altijd geopend worden en dat gaan we dus doen. We beginnen met psalm 68, De pinksterpsalm: God richt zich op, de vijand vlucht! Wie zijn dat eigenlijk, die vijanden van God? Daar wil ik even over nadenken. Vervolgens lezen we bij Nehemia over de barmhartigheden van God en het manna in de woestijn. Daarna komt Paulus aan bod met het gedeelte uit de Romeinenbrief waarin de bekende woorden: Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? We zullen zien dat deze woorden verstaan moeten worden binnen het verband van de catechisatie over de doop die Paulus in dit hoofdstuk geeft. Als je dat verband vergeet ga je al snel piëtistisch de mist in, zoals gebeurt in lied 907 dat aansluitend ten gehore gebracht wordt. Maar dit lied kán ook anders verstaan worden. We zullen het zien. Tenslotte horen we in het evangelie over de spijziging van de vijfduizend: een open avondmaal avant la lettre. Er is muziek, er is zang, de Schriften worden geopend en gebeden gezegd. Via het internet kunt u deze bijeenkomst meebeleven. Welkom!
Ds. Jaap Goorhuis

Collecterooster augustus

Datum 1e Collecte 2e Collecte Deurcollecte
  9 aug Diaconie Pastoraat Eigen jeugdwerk
16 aug Kerk Pastoraat Ouderen pastoraat
23 aug Diaconie Pastoraat Eigen jeugdwerk

Bij de diensten; Als de kerk weer open is.
Ik hoor van veel gemeenteleden dat zij de kerkgang missen. Ze missen de diensten, het samen zingen, maar zeker ook de onderlinge ontmoeting en het koffiedrinken. En het duurt nu al zo lang. Wat zouden wij graag willen dat alles weer normaal zou zijn.
Maar premier Rutte heeft ook gezegd dat wij voorlopig moeten wennen aan het “nieuwe normaal” en dat zal anders zijn dan wij gewend zijn. Dat merken wij al volop in het dagelijks leven.
Dat “nieuwe normaal” geldt ook voor de kerkdiensten. Er is een werkgroep bezig om de openstelling van de kerk voor te bereiden. U kunt in deze Geandewei ook het werkplan van de commissie lezen. Wij volgen daarbij nauwgezet de regels van het RIVM en de aanbevelingen van de Protestantse kerk. Veiligheid gaat voor alles.
Dat betekent dat wij op 21 en 28 juni met een groep van 30 mensen gaan proefdraaien. Zij worden gevraagd om bij de opname van de dienst aanwezig te zijn.
Vanaf 1 juli mogen er weer 100 mensen samenkomen. Dat willen wij vanaf zondag 5 juli eerst in één kerkgebouw, de Oase, proberen. Na de zomervakantie gaan de andere gebouwen dan ook open als alles goed gaat.
Maar de diensten zullen echt anders zijn dan wij gewend waren. Ten eerste kunt u niet spontaan naar een kerkdienst komen. U moet zich van tevoren via de computer opgeven. Het is nodig dat alle bezoekers geregistreerd zijn en dat wij precies weten wie en hoeveel mensen er komen.
Eind juni kunt u via een reserveringssysteem op de site van de Protestantse gemeente uw plek(ken) reserveren. Als er 100 mensen zijn, dan is het vol. Dan moet u voor een volgende zondag kiezen. Als u zich hebt aangemeld, krijgt u een email met een bevestiging en die moet u tonen bij de ingang van de kerk. Zonder aanmelding mogen wij u niet binnenlaten. Het klinkt streng en beperkend, maar het zijn de voorschriften. Wij hopen van harte dat mensen zich in begin maar voor één dienst in de 4 weken opgeven, om zo iedereen de kans te geven om naar de kerk te komen. Houdt ook hiermee rekening met elkaar.
Op de zondagmorgen zal alles anders zijn. Als u bij de ingang komt, moet u daar in de rij staan op anderhalve meter afstand.
Bij de ingang moet de u de vraag gesteld worden of u geen corona gerelateerde klachten hebt en moet gecontroleerd worden of u zich aangemeld hebt.
Dan wordt u door vrijwilligers doorverwezen naar uw plek. U mag dus zelf geen plek uit kiezen.
Ook de beleving van de dienst zal anders zijn. Er mag namelijk niet gezongen worden. Ik moet u eerlijk zeggen, dat ik dat wel een heel groot gemis vind. Maar het kan niet anders. Men vermoedt dat zingen besmetting in de hand werkt. U zult dus, net als bij de videodienst, moeten luisteren naar de liederen en de muziek.
Het zal waarschijnlijk ook vreemd voelen om zo met 100 mensen verspreid in de kerk te zitten.
Na afloop moet u ook weer op een teken de kerk verlaten. En helaas, er is geen koffie en geen verdere ontmoeting mogelijk.
U begrijpt dat deze kerkdiensten zeker nog niet lijken op hoe wij het gewend waren in Drachten, maar het kan en mag voorlopig niet anders.
Toch ben ik dankbaar dat er weer een mogelijkheid is om toch samen in de kerk te zijn. En allen die niet aanwezig kunnen zijn, die kunnen de dienst blijven volgen via Youtube of de kerkomroep.
Ik hoop dat wij zo samen weer een stapje mogen maken.
Wij mogen elkaar, waar wij dan ook meevieren, goede en gezegende diensten toewensen,
Ds. Anne Henk Boschma

Nieuwsbrieven van de wijken/Deelgebieden. 
Inmiddels versturen alle deelgebieden van onze gemeente per mail wijkgeoriënteerde nieuwsbrieven en u kunt zich aanmelden met vermelding van naam en adres:
Noord: wanneer daar aanleiding toe is stellen zij een nieuwsbericht samen. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Oost: Iedere week stellen zij een Zondagsbrief samen (MenorAviertje). Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zuid: Iedere week stellen zij een Zondagsbrief samen. Aanmelden kan via jjacobi-drachten.nl
West: Iedere 14 dagen wordt een nieuwsbericht samen gesteld (ArkeNieuws) en, indien noodzakelijk: een nieuwsflitssss of een bericht van overlijden. Aanmelding via de link: http://eepurl.com/gYDfRz 

Laatste nieuws

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com