Earnewâldster Rûnte / Rotonde
Herstart in september!
Het zal niet verbazen dat de strijd tegen het coronavirus ook consequenties heeft gehad voor de lezingen van Earnewâldster Rûnte/Rotonde (ERR). Het seizoen 2020-2021 moest noodgedwongen vervallen.
Maar na de zomer hopen we dan toch met ons prachtige programma te kunnen starten: ‘Diggelfjoer/Lopend vuur’, over de relatie tussen Traditie en Vernieuwing.
Toelichting thema
Wat betekent de geloofstraditie eigenlijk voor ons?
In hoeverre geeft onze traditie houvast in een wereld die door hectiek en ontwikkelingen allerlei vragen oproept? En is zij juist ook niet een obstakel in de menselijke ontwikkeling?
Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar is hier ook een lijn in te trekken? Hoe behouden we het waardevolle uit wat we hebben ‘meegekregen’, terwijl we tegelijk de mogelijkheid houden om ons op een goede manier open te stellen voor nieuwe vragen en ontwikkelingen?
Kan traditie naast ‘grond onder je voeten’ ook een ‘stapsteen’ blijken die mensen in de ruimte zet?
Hoe kan de hedendaagse mens, om met Gustav Mahler te spreken, in plaats van de as te aanbidden, het vuur uit de traditie doorgeven?
Eerste Lezing
De eerste avond staat gepland op 7 september 2021, als spreker is voor die avond uitgenodigd ds. Abeltje Hoogenkamp. Zij werkt als geestelijk verzorger, als gespreksleider en als vernieuwer/adviseur in kerken, in de zorg en in de rechtspraak.
De titel van haar lezing is: Uit de zendstand. Als toelichting schrijft zij: ‘In kerken wordt gepreekt en/of vergaderd. We zijn erg goed in zenden. Kunnen we ook ontvangen? Wat heeft de kerk daarin van buitenstaanders te leren?’
Aanvang: 19.30 uur.
Nieuwe locatie
Vanwege een verbouwing in onze thuisbasis, de kerk in Earnewâld én vanwege de 1,5-meter-afstand, hebben we voor de eerste lezingen een andere plek moeten zoeken.
Die nieuwe plek is: de PKN-kerk aan de Greate Buorren 21 in Garyp. Dat geldt in ieder geval voor de eerste drie lezingen.
Jaarprogramma kort
7 september 2021 ds. A. (Abeltje) Hoogenkamp - Uit de zendstand
5 oktober 2021 drs. S. (Sipke) Draisma - Traditie: behoud of onderhoud?
16 november 2021 rabbijn M. L. (Marianne) van Praag - Hinee ma tov oemana’iem’
11 januari 2022 drs. A. (Alex) van Ligten - Traditie, vernieuwen/verlevendigen
8 februari 2022 drs. J. (Jan) Offringa - Opnieuw van God spreken
8 maart 2022 prof. Dr. E.P.N.M. (Erik) Borgman - Een kooi op zoek naar een vogel
Voor meer informatie, T: (0512) 37 17 44 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.