Present Smallingerland organiseert ook dit jaar weer een decemberpakkettenactie! Gezinnen die door omstandigheden weinig financiële mogelijkheden hebben, worden verrast met een boodschappenpakket. De (boodschappen)pakketten worden samengesteld door vrijwilligers en komen terecht bij cliënten van maatschappelijke organisaties.

Wil je met gezin, bedrijf of team een pakket verzorgen of wil je als hulpverlener een gezin aanmelden? Hieronder vind je meer informatie en een link naar het aanmeldformulier. Dezelfde informatie is ook te vinden op de site van Present Smallingerland: www.presentsmallingerland.nl.

Informatie voor samenstellers

Naar wie gaan de decemberpakketten?

Present werkt in alle gevallen samen met hulpverleners van maatschappelijke organisaties die kunnen inschatten bij welke huishoudens een decemberpakket een welkome aanvulling is. Meestal speelt er meer dan dat er weinig geld is, er is vaak ook sprake van gezondheidsproblemen en/of sociale problematiek.

Waarmee vul je een pakket?

Het pakket dat je samenstelt, is een boodschappenpakket:

  • Je kunt het vullen met noodzakelijke producten, maar ook met verwenartikelen of een combinatie van beide. De enige restrictie is dat er geen alcohol, rookwaren of geld in mag zitten.
  • We vragen de hulpverlener van welke producten de pakketontvanger blij wordt of welke hij/zij liever niet ontvangt. Als die informatie bekend is, geven we die ook aan je door, zodat je hier mogelijk rekening mee kunt houden bij het samenstellen van het pakket.
  • We communiceren naar hulpverleners dat de waarde van een pakket tussen de ca. €25 en €50,- ligt.
  • Jouw budget is leidend: we gaan uit van jouw aanbod en zoeken daarbij een huishouden dat qua grootte past bij jouw budget.

Tijdpad voor opgeven, samenstellen en bezorgen

  • Als je een pakket wilt samenstellen, kun je je opgeven tot en met 14 november 2022 door het antwoordformulier in te vullen. Je komt in het antwoordformulier via deze link.
  • In de week van 24 – 28 november informeren we je over de details, en ontvang je en alle informatie over hoe het verder gaat.
  • Het pakket kun je bezorgen vanaf het moment dat je de informatie ontvangen hebt. Van tevoren bel je even met de ontvanger om een bezorgafspraak te maken.
  • Je bezorgt het pakket uiterlijk de week voor de kerst.

Persoonlijk langsbrengen, waarom?

Misschien vraag je je af of het wel zo’n goed idee is om zelf je pakket langs te brengen. Je zou je daar wat ongemakkelijk bij kunnen voelen. We weten van gezinnen die eerder een december- of zomerpakket hebben ontvangen, dat zij het heel erg op prijs stellen dat degene die het pakket voor hen gemaakt heeft het ook zelf komt bezorgen. Vaak vinden ze het heel bijzonder dat mensen dit zomaar doen, dat ze doen wat ze beloven, dat ze de tijd nemen om langs te gaan en dat ze het gezin met respect behandelen.

Informatie voor hulpverleners

Het decemberpakket

Het decemberpakket wordt samengesteld door (groepen) vrijwilligers uit Drachten e.o. Het is bedoeld voor huishoudens die (te) weinig financiële middelen hebben. Het is dit keer een boodschappenpakket en heeft een waarde tussen de €25,- en €50,-.

Wat vraagt het van jou als hulpverlener?

Je meldt je cliënt uiterlijk 14 november aan via het aanmeldformulier dat je kunt bereiken door op deze link te klikken. Er wordt gevraagd naar de naam en adresgegevens en het aantal personen waaruit het huishouden bestaat. Om de samenstellers een idee te geven van welke producten de pakketontvangers blij worden (of juist niet) willen we ook graag weten welke producten wel of beter niet in het pakket gedaan kunnen worden. Met de samenstellers communiceren we dat alcohol, rookwaren of geld niet in het pakket gedaan mogen worden. Omdat er persoonsgegevens gedeeld worden met degenen die het pakket samenstellen en bezorgen, wordt er ook gevraagd om toestemming om die gegevens te delen. Wordt die toestemming niet gegeven, dan vragen we jou als hulpverlener het pakket bij ons op te halen en het pakket zelf bij je cliënt te bezorgen. Hoe we dat gaan regelen, spreken we t.z.t. met je af. Houd er wel rekening mee dat er mogelijk te veel aanvragen voor een pakket zijn en dat we misschien niet elk aangemeld gezin blij kunnen maken. Beloof je cliënt(en) dus niets tot je van ons hoort dat het doorgaat!

Aan welke voorwaarden moet de pakketontvanger voldoen?

  • Het betreft een huishouden/gezin dat in de gemeente Smallingerland woont.
  • Dit huishouden/gezin heeft (te) weinig financiële middelen en kan wel een steuntje in de rug gebruiken, ook mentaal gezien.

Hoe gaat het dan verder?

In de week van 24 – 28 november laten we je weten voor welk(e) huishouden(s) een pakket samengesteld wordt. De samensteller ontvangt dan de benodigde gegevens over de pakketontvanger(s). Als hij het pakket klaar heeft, neemt hij telefonisch contact op met de pakketontvanger over het bezorgmoment. Het is goed je cliënt daarvan op de hoogte te stellen. Het pakket wordt uiterlijk de week voor de kerst bezorgd. Mocht het zo zijn dat jij zelf een of meer pakketten gaat bezorgen, dan spreken we met jou af wanneer je de pakketten bij ons komt ophalen (of wanneer we ze bij jou gebracht worden).

We hopen dat alles zo duidelijk is. Mocht dat niet het geval zijn, aarzel dan niet om ons even een mail te sturen!

Met hartelijke groeten,

Martine Louwerse
Stichting Present Smallingerland
www.presentsmallingerland.nl
www.facebook.com/stichtingpresent.smallingerland