Doopsgezinde kerk Leeuwarden
6 juli - 10 oktober 2024
vrijdag 14.00-16.00 uur & zaterdag 13.30-17.00 uur

Stof tot nadenken

Textielkunst & groene theologie

Bernadet van Amstel (textielkunstenares) is tijdens de coronaperiode begonnen met het maken van de textiele kunstwerken die op de tentoonstelling hangen. Kunst gemaakt uit ‘resttextiel’, dus van afgedankte kleding, tafellakens, gordijnen etc. De textiel heeft zijn waarde verloren en wordt weggedaan. Juist deze stoffen worden door Bernadet van Amstel verheven tot kunst.

Trees van Montfoort (theoloog, onderzoeker, predikant en communicatieadviseur) is de schrijfster van het in 2019 verschenen boek Groene theologie. ‘De ecologiche crisis vraagt om een herbezinning in denken, doen én geloven.’ Het boek is een zoektocht naar een gelovig denken dat recht doet aan God, aan de aarde en al wat daar leeft, en aan mensen, met name aan hen die het meest lijden onder de milieuproblemen. Met de Bijbel als belangrijke bron.

Janneke Lettinga (godsdienstdocente) is de samensteller van de tentoonstelling. Kunnen we de Bijbel anders lezen? Kunnen we de Bijbel ‘groen’ lezen? Wellicht kan dat met behulp van de werkstukken van Bernadet van Amstel, die in verband zijn gebracht met Bijbelteksten en uitspraken uit het boek Groene theologie.