PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Lezing Kwetsbare menswording

  • 9 januari 2023, 20.00 - 22.00 uur
  • Beetsterzwaag, de Buorskip

Lezing “Kwetsbare menswording” door Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek.

Onze tijd wordt gekenmerkt door onzekerheid en kwetsbaarheid. Leidende ideeën en ideologieën lijken te verdampen. De vraag naar wat de mens in wezen is verdwijnt naar de achtergrond. Door individualisering en verlies van transcendente waarden worden communicatie en dialoog steeds moeilijker. Twee Joodse religieuze denkers uit de vorige eeuw, Buber en Heschel, zouden ons kunnen helpen. Voor beiden was de actualiteit van de Bijbelse profeten onopgeefbaar. Van daaruit wordt ook de vraag naar de verhouding van schepping/natuur tot de messiaanse geschiedenis gesteld in de spanning tussen hoop en wanhoop.

Cursus Hemel en hel in beeld

  • Beetsterzwaag, De Buorskip 10.00 - 12.00 uur
  • 25 januari, 8 en 22 februari. 2023.
  • Dr. Henk Hamoen, theoloog en bestuurslid stichting Klaas Koopmans.

Sinds vroege tijden hebben mensen uit allerlei culturen zich een voorstelling gemaakt van wat ons na de dood te wachten staat. Via verhalen en beelden ontdekken we in deze drie ochtenden, de oude Egyptische wereld, de beelden van hemel en hel en hel in het Boeddhisme, het Gehenna en dei Sjoelin in de Joodse wereld alsmede de visioenen over de zevende hemel in de Islam. We komen dan als vanzelf in de louteringsberg van Dante en de verbijsterende wereld van Jeroen Bosch. Om zo misschien te ontdekken waar we zelf staan in hoop, onzekerheid en verwachting als het gaat om onze visie over een leven na de dood.

Wellicht herkennen we dan ook iets van een ‘ik laat me verrassen’ zoals een gemeentelid die verwachting eens omschreef.

Joodse literatuur

Cursus Joodse literatuur onder leiding van Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek. In vier woensdagen zullen achtereenvolgens de volgende boeken worden besproken:

  • 23 januari - De Vriendt keert terug, Arnold Zweig
  • 13 februari - De keuze. Leven in vrijheid, Eith Eva Eger
  • 13 maart - Nagelaten dagen van Margo Minco
  • 3 april - Bezette gebieden van Arnon Grunberg.

Beetsterzwaag, De Buorskip 13.30 - 15.30 en/of 16.00 - 18.00 uur

Voor meer informatie www.olterterperkring.nl.

Samen verdiepen in de joodse achtergrond van het Mattheüs-evangelie

In onze bijeenkomst stond Mattheüs 5 centraal: “De Bergrede” en het indringende commentaar van Jezus bij een aantal leer/leefregels uit de Thora.

Hoofdstuk 5 staat bol van verwijzingen naar het Oude Testament (Tenach). Jezus ontleent daaruit een radicale ethiek (wat is goed en slecht handelen). Hij leert ons ook dat het geloof niet bestaat zonder werken. Het gaat Hem daarbij niet alleen om de uiterlijke navolging; de overwegingen dienen ook zuiver te zijn. Met de profeten (o.a. Jesaja 1, Micha 6, Hosea 6) gaat Jezus nog een stap verder: je kunt God niet dienen en (lof)offers brengen zonder je te verzoenen met je naaste en recht te doen.

Jezus houdt ons in Mattheüs 5: 20 de spiegel voor en legt de lat erg hoog. Aan ons de vraag: wat is een concrete uitwerking voor mijn dagelijks leven. In Mattheüs 5:48 wordt van ons zelfs gevraagd dat wij volmaakt (heel, gaaf, toegewijd) zullen zijn. Hoe doe je dat. En welke rol speelt Gods daar in. En kunnen tradities ons daarbij helpen. Indringende vragen.

Shalom.
Jan van der Leij

In januari 2023 is geen goed idee maar…ouderen, daar hebben wij het volgende op gevonden: Woensdagmiddag 8 januari om 14.30 in De Opgang (Zuiderkerk) een paar uurtjes gezellig bij elkaar. Een nieuwsjaar borreltje met wat lekkers en samen zingen met muzikale begeleiding. Willem met een praatje en een plaatje van rond de Middellandse Zee waar eens Jezus, Johannes, Paulus en Jona rond liepen. In de volgende Geandewei een herinnering, maar noteer alvast.

Opgave en taxi vervoer opgeven bij Jellie Douma, T: (0512) 52 05 60 of bij Willem Wilstra, T: (0512) 54 65 21.

Waar?

In de Arke in drachten (Flevo 161).

Wat?

Basiscursus van 10 avonden en een zaterdag over het christelijk geloof.

Voor wie?

Voor iedereen vanaf 18 jaar

Hoe werkt het?

Elke Alpha begint met een gezamenlijke maaltijd. Dan luister je naar een kort, inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in kleine groep.

Wanneer start de cursus?

Donderdag 19 januari 2023.

Wil je informatie of je aanmelden? Bel of app dan naar Joke de Jong: (06) 442 474 35 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanaf 14 maart 2023 kunnen we een start maken met het vervolg op de eerdere filosofiecursus die door drs. Hilde Hoving wordt gegeven. De volgende data en onderwerpen staan deze keer op het programma:

  • 14 maart 2023 : Terugblik plus Kant
  • 21 maart 2023 : Sartre en De Beauvoir
  • 28 maart 2023 : Levinas
  • 11 april 2023 : Hannah Arendt
  • 18 april 2023 : Als afsluiting een thematische avond over vriendschap, waarbij de belangrijkste filosofen nog even de revue passeren.

Tijd : 19:30 – 21:15 uur
Locatie : Koffieruimte van de Grote Kerk, Zuidkade 19, Drachten
Kosten deelname : € 52,50

Het maximale aantal deelnemers bedraagt 20 personen. De vorige keer was de filosofiecursus binnen korte tijd overtekend. Reserveer daarom tijdig door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Een plaats in de cursus wordt gereserveerd in volgorde van aanmelding en helaas geldt: vol=vol. Als u belangstelling heeft, stuur dan snel een mail.

Namens de Werkgroep Inspiratie en Bezinning,
Ad Vermeulen T: (06) 136 215 99