PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Vanaf 14 maart 2023 kunnen we een start maken met het vervolg op de eerdere filosofiecursus die door drs. Hilde Hoving wordt gegeven. De volgende data en onderwerpen staan deze keer op het programma:

  • 14 maart 2023 : Terugblik plus Kant

  • 21 maart 2023 : Sartre en De Beauvoir

  • 28 maart 2023 : Levinas

  • 11 april 2023 : Hannah Arendt

  • 18 april 2023 : Als afsluiting een thematische avond over vriendschap, waarbij de belangrijkste filosofen nog even de revue passeren.

Overige gegevens:

  • Tijd : 19:30 – 21:15 uur

  • Locatie : Koffieruimte van de Grote Kerk, Zuidkade 19, Drachten

  • Kosten deelname : € 52,50

Het maximale aantal deelnemers bedraagt 20 personen. De vorige keer was de filosofiecursus binnen korte tijd overtekend. Reserveer daarom tijdig door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een plaats in de cursus wordt gereserveerd in volgorde van aanmelding en helaas geldt: vol=vol. Als u belangstelling heeft, stuur dan snel een mail.

Namens de Werkgroep Inspiratie en Bezinning,
Ad Vermeulen
T: (06) 136 215 99

Op zondagavond 11 december wordt voor de 14e keer alweer door een aantal predikanten uit Drachten en omstreken de Kerstzang georganiseerd.

De avond begint om 19.30 uur in het gebouw van de Bethel aan de Bolder 75 te Drachten. Na afloop van de Volkskerstzang is er koffie, thee of fris voor wie wil.

De Volkskerstzang is vrij toegankelijk. Om de onkosten te dekken dragen diverse kerken bij en wordt een collecte gehouden.

In de afgelopen tijd hebben al verschillende nieuwe mensen geproefd aan de Gemeente Groei Groep. Even proeven of het wat voor je is. Je gekend weten in een kleinere groep. Dat is iets waar velen van ons behoefte aan hebben, nu we zo’n grote gemeente zijn geworden. In de Gemeente Groei Groep komen we samen rondom de Bijbel en gebed en gebruiken we hierbij een mooi gespreksboekje. Een voorbeeld van zo’n boekje dat op een gespreksgroep wordt gebruikt, heet “Ontmoetingen met Jezus”.

Uitleg thema: Ontmoetingen met Jezus

Wie Jezus ontmoet blijft niet wie hij was. Dat heeft Petrus ontdekt, de Samaritaanse vrouw bij de bron en nog vele anderen die Jezus ontmoet hebben. Jezus ziet je in je unieke individualiteit. Hij raakt je tot in het diepst van je wezen. Hij roept je op om je leven aan hem toe te wijden.

In dit gespreksmateriaal wordt je betrokken bij vijftien ontmoetingen met Jezus. In feite is het best wonderlijk dat Jezus tijd en aandacht heeft besteed aan één op één ontmoetingen. Toch zijn juist daardoor mensen in beweging gezet die de wereld veranderden. Misschien ben jij ook wel een van hen! We wensen je veel plezier met dit gespreksmateriaal voor je Groeigroep. En vooral: ontmoet elkaar en ontmoet Jezus!

Heb je belangstelling voor een gespreksgroep, als deelnemer of als leiding, meld je aan (of kom met je vragen). Enkele mogelijkheden:

- Speciaal voor de middengroep: 25-50+ jaar: donderdagavond (elke 2 weken), thema: Ontmoetingen met Jezus (bij iemand thuis), o.l.v. ds. Gera den Dikken

- Nieuwe gespreksgroep overdag, nog op te starten, (in overleg met ds. Gera den Dikken)

Juist in deze tijd is het belangrijk dat we verbinding blijven zoeken met God en elkaar. Het je het verlangen om te groeien in geloof? Van harte welkom!

Hartelijke groeten,
ds. Gera den Dikken (E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

De Werkgroep Inspiratie en Bezinning scoort redelijk hoog in haar poging om het langste mailadres van de PGD te bemachtigen.
Het resultaat mag er zijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Via dit mailadres komt uw mail bij onze secretaris Anno Veenstra binnen. We hopen dat er via dit mailadres veel nieuwe activiteiten een weg zullen gaan vinden.

Graag een mailtje bij het opstarten van een nieuwe activiteit

Wij constateren via Geandewei dat er een bruisend palet van initiatieven binnen de PGD van de grond komt. We hopen dat dit zo zal blijven en dat u bij een nieuw initiatief ook een mailtje naar ons nieuwe mailadres wil sturen zodat we, indien gewenst, verder kunnen ondersteunen.

Toerusting ambtsdragers en contactpersonen

Een blinde vlek in het activiteiten palet is de toerusting van ons menselijk kapitaal: ambtsdragers, contactpersonen en vrijwilligers die belangrijke taken vervullen. Graag vernemen we via ons nieuwe E-mail adres welke behoeften er rond toerusting bestaan. Laat het ons weten!
Inmiddels hebben we een signaal gekregen dat er rond het thema “Euthanasie” een behoefte ligt. Hiermee zijn wij momenteel bezig. Ook hier zijn suggesties en vragen welkom!

Bemensing van de Werkgroep

Concreet zijn we nog op zoek naar een definitieve voorzitter en leden met een netwerk binnen de deelgebieden “Zuid”, “Oost” en “West”. Suggesties welkom op ons compacte E-mailadres!

Namens de Werkgroep Inspiratie en Bezinning,
Ad Vermeulen

Lezing: Drs. Jan Prij met als titel ‘Schopenhauer en Jezus: een confrontatie over lijden, autonomie en de zin van het leven’. Jan Prij, filosoof, econoom en publicist. De moderne mens wil zo veel mogelijk het lijden voorkomen, zijn eigen beslissingen nemen en autonoom de koers en zin van zijn eigen leven bepalen. Zowel deze pessimistische filosoof als Jezus relativeren dit streven op radicale wijze.

In deze lezing gaat Prij in op zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen beide visies en wat wij van beide kunnen leren.