PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Lezing Kwetsbare menswording

 • 9 januari 2023, 20.00 - 22.00 uur
 • Beetsterzwaag, de Buorskip

Lezing “Kwetsbare menswording” door Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek.

Onze tijd wordt gekenmerkt door onzekerheid en kwetsbaarheid. Leidende ideeën en ideologieën lijken te verdampen. De vraag naar wat de mens in wezen is verdwijnt naar de achtergrond. Door individualisering en verlies van transcendente waarden worden communicatie en dialoog steeds moeilijker. Twee Joodse religieuze denkers uit de vorige eeuw, Buber en Heschel, zouden ons kunnen helpen. Voor beiden was de actualiteit van de Bijbelse profeten onopgeefbaar. Van daaruit wordt ook de vraag naar de verhouding van schepping/natuur tot de messiaanse geschiedenis gesteld in de spanning tussen hoop en wanhoop.

Cursus Hemel en hel in beeld

 • Beetsterzwaag, De Buorskip 10.00 - 12.00 uur
 • 25 januari, 8 en 22 februari. 2023.
 • Dr. Henk Hamoen, theoloog en bestuurslid stichting Klaas Koopmans.

Sinds vroege tijden hebben mensen uit allerlei culturen zich een voorstelling gemaakt van wat ons na de dood te wachten staat. Via verhalen en beelden ontdekken we in deze drie ochtenden, de oude Egyptische wereld, de beelden van hemel en hel en hel in het Boeddhisme, het Gehenna en dei Sjoelin in de Joodse wereld alsmede de visioenen over de zevende hemel in de Islam. We komen dan als vanzelf in de louteringsberg van Dante en de verbijsterende wereld van Jeroen Bosch. Om zo misschien te ontdekken waar we zelf staan in hoop, onzekerheid en verwachting als het gaat om onze visie over een leven na de dood.

Wellicht herkennen we dan ook iets van een ‘ik laat me verrassen’ zoals een gemeentelid die verwachting eens omschreef.

Joodse literatuur

Cursus Joodse literatuur onder leiding van Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek. In vier woensdagen zullen achtereenvolgens de volgende boeken worden besproken:

 • 23 januari - De Vriendt keert terug, Arnold Zweig
 • 13 februari - De keuze. Leven in vrijheid, Eith Eva Eger
 • 13 maart - Nagelaten dagen van Margo Minco
 • 3 april - Bezette gebieden van Arnon Grunberg.

Beetsterzwaag, De Buorskip 13.30 - 15.30 en/of 16.00 - 18.00 uur

Voor meer informatie www.olterterperkring.nl.

Samen verdiepen in de joodse achtergrond van het Mattheüs-evangelie

In onze bijeenkomst stond Mattheüs 5 centraal: “De Bergrede” en het indringende commentaar van Jezus bij een aantal leer/leefregels uit de Thora.

Hoofdstuk 5 staat bol van verwijzingen naar het Oude Testament (Tenach). Jezus ontleent daaruit een radicale ethiek (wat is goed en slecht handelen). Hij leert ons ook dat het geloof niet bestaat zonder werken. Het gaat Hem daarbij niet alleen om de uiterlijke navolging; de overwegingen dienen ook zuiver te zijn. Met de profeten (o.a. Jesaja 1, Micha 6, Hosea 6) gaat Jezus nog een stap verder: je kunt God niet dienen en (lof)offers brengen zonder je te verzoenen met je naaste en recht te doen.

Jezus houdt ons in Mattheüs 5: 20 de spiegel voor en legt de lat erg hoog. Aan ons de vraag: wat is een concrete uitwerking voor mijn dagelijks leven. In Mattheüs 5:48 wordt van ons zelfs gevraagd dat wij volmaakt (heel, gaaf, toegewijd) zullen zijn. Hoe doe je dat. En welke rol speelt Gods daar in. En kunnen tradities ons daarbij helpen. Indringende vragen.

Shalom.
Jan van der Leij

Waar?

In de Arke in drachten (Flevo 161).

Wat?

Basiscursus van 10 avonden en een zaterdag over het christelijk geloof.

Voor wie?

Voor iedereen vanaf 18 jaar

Hoe werkt het?

Elke Alpha begint met een gezamenlijke maaltijd. Dan luister je naar een kort, inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarna is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen in kleine groep.

Wanneer start de cursus?

Donderdag 19 januari 2023.

Wil je informatie of je aanmelden? Bel of app dan naar Joke de Jong: (06) 442 474 35 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanaf 14 maart 2023 kunnen we een start maken met het vervolg op de eerdere filosofiecursus die door drs. Hilde Hoving wordt gegeven. De volgende data en onderwerpen staan deze keer op het programma:

 • 14 maart 2023 : Terugblik plus Kant
 • 21 maart 2023 : Sartre en De Beauvoir
 • 28 maart 2023 : Levinas
 • 11 april 2023 : Hannah Arendt
 • 18 april 2023 : Als afsluiting een thematische avond over vriendschap, waarbij de belangrijkste filosofen nog even de revue passeren.

Tijd : 19:30 – 21:15 uur
Locatie : Koffieruimte van de Grote Kerk, Zuidkade 19, Drachten
Kosten deelname : € 52,50

Het maximale aantal deelnemers bedraagt 20 personen. De vorige keer was de filosofiecursus binnen korte tijd overtekend. Reserveer daarom tijdig door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Een plaats in de cursus wordt gereserveerd in volgorde van aanmelding en helaas geldt: vol=vol. Als u belangstelling heeft, stuur dan snel een mail.

Namens de Werkgroep Inspiratie en Bezinning,
Ad Vermeulen T: (06) 136 215 99

In de afgelopen tijd hebben al verschillende nieuwe mensen geproefd aan de Gemeente Groei Groep. Even proeven of het wat voor je is. Je gekend weten in een kleinere groep. Dat is iets waar velen van ons behoefte aan hebben, nu we zo’n grote gemeente zijn geworden. In de Gemeente Groei Groep komen we samen rondom de Bijbel en gebed en gebruiken we hierbij een mooi gespreksboekje. Een voorbeeld van zo’n boekje dat op een gespreksgroep wordt gebruikt, heet “Ontmoetingen met Jezus”.

Uitleg thema: Ontmoetingen met Jezus

Wie Jezus ontmoet blijft niet wie hij was. Dat heeft Petrus ontdekt, de Samaritaanse vrouw bij de bron en nog vele anderen die Jezus ontmoet hebben. Jezus ziet je in je unieke individualiteit. Hij raakt je tot in het diepst van je wezen. Hij roept je op om je leven aan hem toe te wijden.

In dit gespreksmateriaal word je betrokken bij vijftien ontmoetingen met Jezus. In feite is het best wonderlijk dat Jezus tijd en aandacht heeft besteed aan één op één ontmoetingen. Toch zijn juist daardoor mensen in beweging gezet die de wereld veranderden. Misschien ben jij ook wel een van hen! We wensen je veel plezier met dit gespreksmateriaal voor je Groeigroep. En vooral: ontmoet elkaar en ontmoet Jezus!

Heb je belangstelling voor een gespreksgroep, als deelnemer of als leiding, meld je aan (of kom met je vragen). Enkele mogelijkheden:

 • Speciaal voor de middengroep: 25-50+ jaar: donderdagavond (elke 2 weken), thema: Ontmoetingen met Jezus (bij iemand thuis), o.l.v. ds. Gera den Dikken
 • Nieuwe gespreksgroep overdag, nog op te starten, (in overleg met ds. Gera den Dikken)

Voor meer informatie, T: (0512) 79 54 50 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Juist in deze tijd is het belangrijk dat we verbinding blijven zoeken met God en elkaar. Is het je verlangen om te groeien in geloof? Van harte welkom!

Hartelijke groeten,
ds. Gera den Dikken