Donderdagavond 2 november druppelen, vanuit het storm- en regenachtig donker, de mensen zo langzamerhand de warme Grote Kerk binnen. Er lopen, ondanks het slechte weer, steeds meer mensen binnen. Deze openstelling van de Grote Kerk nu spreekt kennelijk veel mensen aan!

Al buiten bij de deur, bij het warme licht van de kaarslantaarn, wordt iedereen verwelkomd en ontvangt ieder een kaartje met de eerste regels van het Vredesgebed van Franciscus van Assisi.

Eenmaal binnen in de zacht verlichte kerkzaal kijken mensen even rond en vinden al gauw hun weg naar het kleine stenen altaar met de grote kaars. Aan die grote kaars, steken zij een lichtje aan en plaatsen die op dat altaar om uiting te geven aan hun gevoel, hun intentie, omtrent dat wat nu gaande is in Israël en Palestina en ook in Oekraïne en de andere brandhaarden op de wereld. Veel mensen schrijven hun persoonlijke vredeswens op een kaartje met de afbeelding van #deeldeduif en hangen die aan een tak in de met lichtjes versierde ’Vredesboom’ vooraan in de kerkzaal. Mensen nemen de tijd om even stil te zitten, gewoon even samen te zijn, een kop koffie of thee te halen en wat met elkaar te praten. We delen onze verbazing, het gevoel van onmacht, van vertwijfeling, van hartstochtelijk wensen dat, hoe onmogelijk het nu ook allemaal lijkt, toch vrede en medemenselijkheid het zullen winnen van al dit geweld. Die hoop delen we hier met elkaar. Op de achtergrond,, in de hoek onder het orgel, is onafgebroken de video ‘Prayer of the mothers’ te horen en te zien. Het is een lied, gezongen door de Palestijnse en Israëlische vrouwen, met de intentie om vrede aan beide kanten te helpen herstellen. Zo maken we, samen met elkaar, op deze avond een donkere wereld wat lichter…

We kijken dankbaar terug op deze bijzondere, spontaan georganiseerde, avond en zijn blij dat we mensen, die behoefte hadden aan het op één of andere manier vormgeven aan hun bewogenheid, een plek hebben kunnen geven om dit te doen en met elkaar te delen.

Namens de Initiatiefgroep ‘Licht voor Vrede’

Lies Mulder-van Voorthuizen