Het Werkcafé Drachten
Werkcafé voor werkzoekenden op maandag 13 mei.
Onderwerp: De ELP-Smallingerland geeft tekst en uitleg over hun visie en beleid ten opzichte van langdurige werkloosheid van met name ouderen.
Tijdstip: 10.00 tot 11.30 uur
Adres: De Arke, Flevo 161
Info: www.werkcafedrachten.nl

 

Collecte 28 april van de ZAM-wijken
De diaconie ZAM heeft besloten dat de vrije collecte op 28 april in de wijken Zuid, Oost en West bestemd zal zijn voor het project Bozies in Roemenië.
CSG Liudger praktijkonderwijs gaat van 11 mei tot en met 18 mei met 10 leerlingen en 3 begeleiders (waaronder diaken Willeke Bijma) naar Roemenië. De groep vervangt het dak van een huis in Bozies en knapt het huis verder op. Het gezin dat in dit huis woont, bestaat uit oma, vader, moeder en 2 kinderen. Oma en een van de kinderen is ziek. Oma heeft o.a. diabetes en het meisje van 14 jaar heeft het syndroom van down en autisme. Zij kan niet communiceren en is volledig afhankelijk van zorg.
Beiden moeten een operatie ondergaan, waar geen geld voor is in het gezin. Daarnaast is er vaak geen geld voor benodigde medicijnen. Wellicht heeft u eerder in Geandewei over het project Bozies gelezen. Door een bijdrage uit de opbrengst van de bazaar in de Menorah kan het bouwproject bekostigd worden.
Project Bozies wil echter niet alleen helpen in de bouw, maar ook heel graag de financiële nood van medische kosten verlichten voor dit gezin.
Met de opbrengst van de collectes in Zuiderkerk, Menorah en Arke kunnen de operaties bekostigd worden en mogelijk voor langere tijd de medicatie worden betaald.
De collecte wordt van harte bij u aanbevolen!
Namens de diaconie van ZAM,
Willeke Bijma

Deurcollectes 40 dagentijd: een nieuw begin……….
In de zes zondagen van de 40 dagentijd hebben we financiële steun gegeven aan de projecten van “een nieuw begin” voor:
• de kerken op Cuba,
• de kind-slaven in India
• de gedetineerden in Nederland
• nieuwe vormen van kerk zijn in Nederland
• de weeskinderen in Rwanda en
• de hulpzoekenden bij de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers in Drachten.
We deelden Jezus’ liefde met mensen, dichtbij en ver weg, en hielpen hen om “een nieuw begin” te maken doordat we in zes weken in totaal een bedrag van €5.373,95 via de collectes hebben ingezameld! Wat er via de bankrekening bij de Centrale Diaconie of rechtstreeks aan Kerk in Actie is overgemaakt komt daar nog bij.
Hartelijk dank voor uw hulp,
namens de CDD,
Tett Vaatstra

Ervaringen van een maatje
“Ik heb mijn eigenwaarde terug”. Con uit het westen van Nederland leefde drie wintermaanden in het portiek en de lift van zijn flat. Daar brandde tenminste licht, zodat hij niet helemaal in het donker zat en hij nog wat kon lezen. Zijn woning was afgesloten van gas en licht. En huisuitzetting dreigde. Zijn menu bestond uit drie droge beschuitjes per dag.
Een jaar later zit Con er heel anders bij. Hij is vooral opgelucht en optimistisch over de toekomst. Een netwerk van hulpverleners helpt hem om zijn leven weer op de rit te krijgen. SchuldHulpMaatje Harry maakt daar deel van uit. Hij helpt Con met het uitzoeken van zijn papieren, zodat hij schuldhulpverlening kan aanvragen. Daarvoor zet hij Con ook aan het werk. Con krijgt daar steeds meer plezier in. “Zo werk ik mee aan de oplossing. Dat voelt goed.”
Con is ook blij dat hij hulp kreeg om naar een goedkoper huis te verhuizen.
Vraag hulp!
Con schaamde zich over zijn situatie en durfde lang niet om hulp te vragen. Hij is niet thuis in digitaal bankieren. Daardoor ontdekt hij pas nadat zijn ex ervandoor was gegaan, dat zij de bankrekening had leeggeplukt. Er was niets meer over en ze had ook maximaal krediet opgenomen. Alles veranderde nadat hij aan een oude vriend zijn verhaal toevertrouwde.
Deze vriend nam het voor hem op en schakelde de juiste hulp in. Con weet niet wat hem overkomt. “Als alles goed gaat met je, heb je geen idee dat er mensen bestaan die je belangeloos willen helpen. Ik heb de andere kant van de mensheid leren kennen.”
“Als je maar eerst om hulp vraagt”, zegt zijn maatje Harry daarover.
“Jammer dat mensen daar meestal zo lang mee wachten.”
Iemand luistert
Con: “Ik ben zo blij met de hulpverleners die mij nu helpen. Dankzij hen heb ik mijn gevoel van eigenwaarde weer terug. Er zijn mensen die naar mij luisteren.”
Zijn uitleg van de afkorting voor SchuldHulpMaatje (SHM):
Sociaal, Humanitair, Menselijk!
(Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.)

Project SchuldHulpMaatje en omgeving: Klaas Boersma, Marieke van Heeringen (coördinatoren).
Voor inlichtingen en informatie:
T 06 50560920;
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.schuldhulpmaatje.nl

Stichting SchuldHulpMaatje voor Drachten en omgeving: coördinatoren Klaas Boersma en Alphons Lunter, T: (06) 505 609 20, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of W: www.schuldhulpmaatje.nl
De stichting biedt hulp op het gebied van financiële schuldproblematiek en preventie om schulden te voorkomen.

Taakgroep MZO
Als taakgroep MZO willen wij ondersteuning bieden aan de mantelzorger wanneer hij /zij daar behoefte aan heeft. Hiermee willen wij overbelasting van mantelzorgers helpen voorkomen. De taakgroep MZO werkt samen met de Zorgbuurtsuper van de Gemeente Smallingerland. De taakgroep nodigt mantelzorgers uit om eerst de vragenlijst in te vullen die staat op de website van de zorgbuurtsuper, W: www.zorgbuurtsuper.nl. Het doel van deze vragenlijst is een onderzoek te doen naar de zorgbelasting van de mantelzorgers. De uitslag kan besproken worden met de mantelzorger. Via de Zorgbuurtsuper kan zo nodig overlegd worden met andere professionele zorgverleners in de eerste lijn.
Lukt het niet om de lijst in te vullen kunt u contact opnemen met Onderstaande personen. Bij de behandeling van uw persoonlijke gegevens wordt uw privacy door ons steeds zorgvuldig bewaakt. De leden van de taakgroep hebben als diaken of als vrijwilliger in de PGD, een verklaring van geheimhouding afgelegd.
Informatie:
Wijk Oost: diaken Anne Oosterveld, Grootzand 13, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Noord: diaken Gert van Dam, Nova Cura 134, T: (0512) 53 28 08, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Zuid: Rie Zijlstra, De Zwaden 8, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laatste nieuws

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com