Werkcafé voor werkzoekenden
Plaats : De Arke, Flevo 161
Onderwerp : Eindejaarsbijeenkomst met evaluatie
Info : www.werkcafedrachten.nl

Naastenliefde is: praten over geld
Over geld praat je niet.
Het is een diepgewortelde fatsoensregel waar we ons ook in de kerk aan houden. Het taboe is zo groot dat zelfs mensen met ernstige financiële problemen niet of veel te laat ver hun geldzaken praten. Zou je uit naastenliefde daarom niet juist in de kerkelijke gemeente over persoonlijke geldzaken moeten praten?
Iedereen kent mensen met schulden
Landelijk gezien heeft twintig procent van de huishoudens serieuze financiële problemen. In Drachten zouden dit dus maar liefst 3000 gezinnen in nood zijn. Gezinnen van wie het dagelijks leven ontwricht wordt door de schulden en die gebukt gaan onder groot persoonlijk leed. Het zouden zomaar uw buren kunnen zijn.
Hulp komt nooit te vroeg
Dat is reden genoeg om te proberen deze gezinnen zo vroeg mogelijk te bereiken en actief hulp aan te bieden. Uit schaamte zoeken veel mensen namelijk pas hulp als de ellende niet meer te overzien is. Vaak trekken ze zich terug: de gordijnen blijven dicht, ze nodigen geen mensen meer thuis uit, zijn ineens vaak hun portemonnee ‘vergeten’ en doen niet meer mee aan activiteiten die geld kosten.
Mogelijk herkent u zulke signalen van geldnood bij iemand in uw omgeving. Wacht in dat geval niet af. Informeer voorzichtig of er geldzorgen zijn en biedt hulp aan. Leg uit dat het gezin hulp kan krijgen om de geldzaken weer onder controle te krijgen. U kunt doorverwijzen naar SchuldHulpMaatje voor gratis hulp van een deskundige en betrouwbare vrijwilliger. En sla een arm om die ander heen. Gewoon uit naastenliefde, zoals Jezus ons geleerd heeft. Elk mens verdient een nieuwe kans.

Ervaringen van een maatje
“Ik heb mijn eigenwaarde terug”. Con uit het westen van Nederland leefde drie wintermaanden in het portiek en de lift van zijn flat. Daar brandde tenminste licht, zodat hij niet helemaal in het donker zat en hij nog wat kon lezen. Zijn woning was afgesloten van gas en licht. En huisuitzetting dreigde. Zijn menu bestond uit drie droge beschuitjes per dag.
Een jaar later zit Con er heel anders bij. Hij is vooral opgelucht en optimistisch over de toekomst. Een netwerk van hulpverleners helpt hem om zijn leven weer op de rit te krijgen. SchuldHulpMaatje Harry maakt daar deel van uit. Hij helpt Con met het uitzoeken van zijn papieren, zodat hij schuldhulpverlening kan aanvragen. Daarvoor zet hij Con ook aan het werk. Con krijgt daar steeds meer plezier in. “Zo werk ik mee aan de oplossing. Dat voelt goed.”
Con is ook blij dat hij hulp kreeg om naar een goedkoper huis te verhuizen.
Vraag hulp!
Con schaamde zich over zijn situatie en durfde lang niet om hulp te vragen. Hij is niet thuis in digitaal bankieren. Daardoor ontdekt hij pas nadat zijn ex ervandoor was gegaan, dat zij de bankrekening had leeggeplukt. Er was niets meer over en ze had ook maximaal krediet opgenomen. Alles veranderde nadat hij aan een oude vriend zijn verhaal toevertrouwde.
Deze vriend nam het voor hem op en schakelde de juiste hulp in. Con weet niet wat hem overkomt. “Als alles goed gaat met je, heb je geen idee dat er mensen bestaan die je belangeloos willen helpen. Ik heb de andere kant van de mensheid leren kennen.”
“Als je maar eerst om hulp vraagt”, zegt zijn maatje Harry daarover.
“Jammer dat mensen daar meestal zo lang mee wachten.”
Iemand luistert
Con: “Ik ben zo blij met de hulpverleners die mij nu helpen. Dankzij hen heb ik mijn gevoel van eigenwaarde weer terug. Er zijn mensen die naar mij luisteren.”
Zijn uitleg van de afkorting voor SchuldHulpMaatje (SHM):
Sociaal, Humanitair, Menselijk!
(Deze ervaringen betreffen onbekende personen uit een ander deel van het land. Wel kunnen ervaringen van maatjes in Drachten en omgeving gelijkenis vertonen met die uit het bovenstaande verhaal.)

Project SchuldHulpMaatje en omgeving: Klaas Boersma, Marieke van Heeringen (coördinatoren).
Voor inlichtingen en informatie:
T 06 50560920;
W: www.schuldhulpmaatje.nl

Stichting SchuldHulpMaatje voor Drachten en omgeving: coördinatoren Klaas Boersma en Alphons Lunter, T: (06) 505 609 20, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of W: www.schuldhulpmaatje.nl
De stichting biedt hulp op het gebied van financiële schuldproblematiek en preventie om schulden te voorkomen.

Taakgroep MZO
Als taakgroep MZO willen wij ondersteuning bieden aan de mantelzorger wanneer hij /zij daar behoefte aan heeft. Hiermee willen wij overbelasting van mantelzorgers helpen voorkomen. De taakgroep MZO werkt samen met de Zorgbuurtsuper van de Gemeente Smallingerland. De taakgroep nodigt mantelzorgers uit om eerst de vragenlijst in te vullen die staat op de website van de zorgbuurtsuper, W: www.zorgbuurtsuper.nl. Het doel van deze vragenlijst is een onderzoek te doen naar de zorgbelasting van de mantelzorgers. De uitslag kan besproken worden met de mantelzorger. Via de Zorgbuurtsuper kan zo nodig overlegd worden met andere professionele zorgverleners in de eerste lijn.
Lukt het niet om de lijst in te vullen kunt u contact opnemen met Onderstaande personen. Bij de behandeling van uw persoonlijke gegevens wordt uw privacy door ons steeds zorgvuldig bewaakt. De leden van de taakgroep hebben als diaken of als vrijwilliger in de PGD, een verklaring van geheimhouding afgelegd.
Informatie:
Wijk Oost: diaken Anne Oosterveld, Grootzand 13, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Noord: diaken Gert van Dam, Nova Cura 134, T: (0512) 53 28 08, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijk Zuid: Rie Zijlstra, De Zwaden 8, T: (0512) 51 92 89, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.