“Kinderen in perspectief”
het 4 jaren project van ons ZWO!
Drie jaar geleden, in september 2016 begonnen we met financiële ondersteuning van kinderen. We kozen toen 4 deelprojecten. Eerst hebben we ons een jaar lang gericht op kinderen in Colombia, daarna in India en vanaf september 2018 op kinderen in Oeganda. Ook aan dat deelproject is nu een einde gekomen.
Vanaf 1 september gaan we ons een jaar lang richten op een binnenlands project: het jeugddorp De Glind, bij de ouderen onder ons mogelijk beter bekend als de Rudolphstichting.
De Glind is een klein, groen dorp, dat valt onder de gemeente Barneveld. Bijzonder aan dit dorp is dat er achter 28 van de ongeveer 140 voordeuren een professioneel gezinshuis zit. Het wonen, leren/werken en de dorpse gemeenschap dragen in dit dorp bij aan de ontwikkeling van een kwetsbare groep kinderen.
Onder de +/- 650 inwoners van dit dorp wonen ongeveer 120 uithuisgeplaatste kinderen en jongeren. Lang niet iedereen die in De Glind woont is werkzaam in de zorg. De Glind is een dorp en geen instelling, er is een dorpskerk, een voetbalveld en een zwembad. Daarnaast maken er nog eens ongeveer honderd kinderen en jongeren, die niet in het dorp wonen, gebruik van de faciliteiten van het Jeugddorp.
Door de jarenlange ervaring, aanwezige kennis en ruime voorzieningen is De Glind dé plek waar de Rudolphstichting innovatieve (jeugdzorg)projecten kan ontwikkelen. Dit kan de Rudolphstichting realiseren door onder andere donaties van kerken want de Rudolphstichting zet zich sinds 1927 in als vereniging van kerken (PKN) voor de toekomst van uithuisgeplaatste kinderen en jongeren.
Eén van de bijzonderheden van dit ZWO project is dat u daar gewoon ’s een keertje op bezoek kunt gaan. Er worden regelmatig ontmoetingsdagen georganiseerd, inspirerende ochtenden waarop u meer over het werk van de Rudolphstichting te weten komt en kennis maakt met jeugddorp De Glind. De eerstvolgende ontmoetingsdag is op zaterdag 5 oktober. Mocht u daar belangstelling voor hebben, dan kunt u zich aanmelden via het formulier op internet op de site van Jeugddorp De Glind. Het minimum aantal deelnemers van zo’n ontmoetingsdag is 5, het maximum 15 personen. Wat de bereikbaarheid betreft: De Glind ligt centraal in Nederland (gemeente Barneveld) en is goed met de auto bereikbaar. Reist u met openbaar vervoer, dan is de Glind te bereiken met de buurtbus.
In één van de volgende nummers van Geandewei zal nadere informatie worden gegeven over dit deelproject van “Kinderen in perspectief”.
Namens CDD/ZWO,
Tett Vaatstra