Naastenliefde is: praten over geld
Over geld praat je niet.
Het is een diepgewortelde fatsoensregel waar we ons ook in de kerk aan houden. Het taboe is zo groot dat zelfs mensen met ernstige financiële problemen niet of veel te laat ver hun geldzaken praten. Zou je uit naastenliefde daarom niet juist in de kerkelijke gemeente over persoonlijke geldzaken moeten praten?
Iedereen kent mensen met schulden
Landelijk gezien heeft twintig procent van de huishoudens serieuze financiële problemen. In Drachten zouden dit dus maar liefst 3000 gezinnen in nood zijn. Gezinnen van wie het dagelijks leven ontwricht wordt door de schulden en die gebukt gaan onder groot persoonlijk leed. Het zouden zomaar uw buren kunnen zijn.
Hulp komt nooit te vroeg
Dat is reden genoeg om te proberen deze gezinnen zo vroeg mogelijk te bereiken en actief hulp aan te bieden. Uit schaamte zoeken veel mensen namelijk pas hulp als de ellende niet meer te overzien is. Vaak trekken ze zich terug: de gordijnen blijven dicht, ze nodigen geen mensen meer thuis uit, zijn ineens vaak hun portemonnee ‘vergeten’ en doen niet meer mee aan activiteiten die geld kosten.
Mogelijk herkent u zulke signalen van geldnood bij iemand in uw omgeving. Wacht in dat geval niet af. Informeer voorzichtig of er geldzorgen zijn en biedt hulp aan. Leg uit dat het gezin hulp kan krijgen om de geldzaken weer onder controle te krijgen. U kunt doorverwijzen naar SchuldHulpMaatje voor gratis hulp van een deskundige en betrouwbare vrijwilliger. En sla een arm om die ander heen. Gewoon uit naastenliefde, zoals Jezus ons geleerd heeft. Elk mens verdient een nieuwe kans.

Laatste nieuws

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com