Komen en Gaan in de Grote Kerk
Enkele maanden geleden heeft dhr. Cor Zijlstra afscheid genomen als kerkmeester van de Grote kerk. Nu de restauratie afgerond was, kon hij met een gerust hart zijn taak overdragen. Dhr. Zijlstra is opgeleid als bouwkundige en als zodanig was hij de juiste man om de restauratie te begeleiden.

Hij blijft nog wel betrokken bij het Hillebrand-orgel, want Cor Zijlstra is niet alleen een man van bouwtekeningen en materialenkennis, hij heeft ook twee rechterhanden waarmee hij alle orgels van de PKN-kerken in Drachten stemt en, als het nodig is, er kleine reparaties aan verricht. En, niet te vergeten, Cor is nog steeds organist.

Dhr. Klaas van Marrum, geboren in 1948, is de opvolger geworden als kerkmeester van de Grote Kerk. Als we Klaas vragen wat die functie inhoudt, geeft hij een korte omschrijving. Je moet je ogen goed de kost geven. Alle installaties moeten op tijd worden gecontroleerd. Hierbij moet je denken aan verwarming, verlichting en geluidsapparatuur. Soms moet er klein onderhoud plaatsvinden. Ook het dagelijks financieel beheer behoort tot de taak van de kerkmeester.

Als oud-koster( van de Arke) is dhr. Van Marrum geen vreemde in kerkelijk Jeruzalem. De Grote kerk is voor hem bekend terrein. Hij is hier evenals dhr. Renkema vaste organist. Verder is hij lid van twee commissies: de Commissie Cultuur, die o.a. koorconcerten organiseert en de Commissie Orgelconcerten. Zijn aanstelling als kerkmeester past dus uitstekend in het geheel.

De Algemene kerkenraad heeft besloten dat dhr. Klaas van Marrum praktisch zal worden bijgestaan door mevr. Alie Hemrica. Zij is per 1 november begonnen  als koster in de Grote Kerk. Alie is een nieuw gezicht op deze plaats .Als we haar bezoeken om kennis met haar te maken vragen we haar direct om een foto in te sturen, opdat de bezoekers van de kerk weten met wie ze te doen hebben.
Alie Veenstra werd in 1965 in Drachten geboren, in een gereformeerd gezin. In 1991 trouwde ze met Ytzen Hemrica. Samen kregen ze twee dochters, nu 24 en 22 jaar. Het gezin woont aan de Bûtewacht op nummer 61.
Alie is een sportieve vrouw die van wandelen, fietsen en fitness houdt. Omdat ze van de buitenlucht geniet, kun je haar ’s zomers vaak in haar tuin aantreffen.
Naast deze bezigheden bezoekt ze mensen die wel wat aandacht en steun kunnen gebruiken. Als die echt hulp nodig hebben ,springt ze bij. Alie is zeer flexibel in deze zaken.
Voor haar is de Grote Kerk betrekkelijk nieuw. De Menorah is bekender terrein.
Voor haar taak als koster krijgt ze 7 uur per week. In die tijd moet ze de agenda beheren, evenals de sleutel. Bovendien regelt ze de verhuur van de zalen.
Op zondag zul je haar sporadisch aantreffen in de Grote kerk, want dan zijn er vrijwilligers actief. Bij trouwerijen en begrafenissen ligt dat anders. Ook met het inloophuis heeft ze geen bemoeienis. In 7 uren kun je niet zoveel werk verzetten. Gelukkig kan ze van de moderne techniek gebruik maken. Vanuit haar huis regelt ze de verwarming. Zittend op haar stoel controleert ze of de kerk de juiste temperatuur heeft.

Alie Hemrica en Klaas van Marrum beginnen beiden aan een nieuwe klus. Wij van Geandewei gaan er vanuit dat de bezoekers van de Grote Kerk er weinig van zullen merken. Als dat zo is, hebben ze hun taak waarschijnlijk op de juiste manier vervuld.

Voor beiden hopen wij dat ze een goede tijd tegemoet gaan in hun nieuwe functie.
Henk Meijer

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com