Op 10 mei 2021 hadden wij weer voor het eerst een vergadering met de Kleine Kerkenraad in de Zuiderkerk. Het was mooi om elkaar weer eens live te kunnen ontmoeten.
Onze tijdelijke voorzitter Jurgen van den Herik kon niet aanwezig zijn. Na terugkomst van zijn korte vakantie bleek zijn dochter corona te hebben, dus iedereen in het gezin in quarantaine. Later werd ook zijn vrouw Anneke ziek en het afgelopen weekend kregen wij door dat Jurgen ook ziek is geworden. Wij wensen Jurgen, Anneke en Annelies van harte beterschap.
Geen voorzitter dus en u begrijpt het al, de ogen waren gericht op de toekomstige voorzitter. Er was afgesproken dat ik pas per 1 juni 2021 het voorzitterschap zou overnemen, maar nood breekt wetten.
Mijn eerste vergadering met de Kleine Kerkenraad. Na de opening ben ik gestart met het uitspreken van de doelstelling die ik voor ogen heb. Een doelstelling die voor mij in de komende jaren erg belangrijk is, namelijk

Positieve communicatie
Dit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ik heb in de afgelopen periode gemerkt dat binnen onze gemeente de toonzetting tijdens gesprekken, de mails en de brieven niet altijd even aardig is. En dit heeft tot gevolg dat de luisteraar of lezer op dezelfde manier gaat reageren. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.
Een voorbeeldje. Iemand dient een voorstel in. Het is mij opgevallen dat er eerder op een negatieve manier dan op positieve manier wordt gereageerd.
Dit vind ik heel bijzonder, want als iemand een voorstel indient, is mijn eerste gedachte: wat mooi dat iemand de moeite neemt om iets voor onze gemeente te willen doen. Je mag natuurlijk best een andere gedachte hebben, dat is niet erg. Maar het uitgangspunt hoe je erin staat, dat bepaalt ook hoe je gaat reageren. Wij zijn allemaal vrijwilligers en iedereen wil zijn/haar steentje bijdragen en laten wij dat dan ook op een positieve manier met elkaar doen.
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je er positief instaat er ook mooie ideeën en voorstellen kunnen ontstaan en iedereen daarbij iedereen in zijn/haar waarde gelaten wordt.
De vergadering met de Kleine Kerkenraad heb ik als zeer positief ervaren en het was mooi om te horen dat tijdens de vergadering een paar keer het woord communicatie aan de orde kwam. Volgens mij is er een zaadje geplant.
Ik vond het een vruchtbare vergadering en kijk uit naar een volgende keer.
Sandra Tromp,
(Toekomstige) voorzitter